Vijesti

16.10.2009. 17:42:21 (Jutarnji list)

I homofobi su ljudi....

Vjeroučiteljica zagrebačke osnovne škole Bartola Kašića Jelena Čorić - Mudrovčić na satu vjeronauka učenike osmog razreda podučavala je da je homoseksualnost bolest - izvijestili su zgroženi roditelji koji, kako kaže jedna od majki, nije mogla vjerovati da se tako nešto može čuti u školama u 21. stoljeću, piše Slobodna Dalmacija.

- Moja kći ne pohađa vjeronauk, ali je bila prisiljena ostati na tome satu jer nije imala kamo. Vjeroučiteljica je djeci koja ne pohađaju taj predmet sama dopustila da ostanu i rješavaju zadaće ili crtaju - prepričava majka koja je željela ostati anonimna.

No, djevojčica je imala što čuti pa je odmah reagirala:

- Kćer odgajam da uvažava razlike među ljudima, kako u odnosu na boju kože, tako i na spolnu orijentaciju. Ona zna da homoseksualnost nije bolest, te je tako komentirala i profesorici, a naravno i meni - priča njezina majka.

Ističe kako je po vjeroispovijesti katolkinja, no ne podržava vjeronauk u školama.

- Vjeronauku je mjesto u župi. Ondje bi vjerojatno bilo manje mjesta takvim homofobnim izjavama - kaže majka koju je vjeroučiteljica, nakon što je o toj temi bilo razgovora i na roditeljskom vijeću, drugi dan pred djecom optužila da je licemjerna i ograničena.

Druga zanimljivost vezana uz spomenutu vjeroučitelji je, kako prepričavaju djeca, da oni učenicima koji ne slušaju vjeronauk, ali mogu ostati na satu, dopušta da prikrate vrijeme kartanjem.

Sve tvrdnje na račun vjeroučiteljice odbacuje ravnatelj škole Mile Mudrovčić, inače, njen muž.

- To su sve bedastoće. Sigurno se nisu žalili roditelji nego jedna majka. Dobro znam o kome se radi. Njezino dijete ni ne ide na vjeronauk - žalio se ravnatelj u telefonskom razgovoru. Naš pokušaj da se nađemo i porazgovaramo te da kontaktiramo njegovu ženu, odbio je:

- Nemojte bez potrebe uznemirivati gospođu - kazao je na taj prijedlog.

Ipak, na izravan upit je li obaviješten o tome da je više učenika potvrdilo kako je vjeroučiteljica rekla da je homoseksualnost bolest odgovara:

- Ona nije rekla ništa što ne stoji u programu i planu, a sigurno nije tako rekla. Ako tamo piše da se među nastrane pojave može svrstati homoseksualnost, onda to nije njena pogreška - pokušao se opravdati ravnatelj Mudrovčić.

No, gdje to točno piše, novinari Slobodne Dalmacije nisu uspjeli saznati jer je ravnatelj naglo prekinuo razgovor.

Naime, u planu i programu vjeronauka za osnovne škole do 2003. godine za homoseksualnost se tvrdilo da je 'pogrešan oblik seksualnosti', zajedno s pedofilijom, prostitucijom i siovanjem. Nakon toga izraz 'pogrešan' promijenjen je u 'grešan', a od 2006. je potpuno uklonjen i od tada se u programu više ne spominje - podsjeća koordinatorica Udruge 'Kontra' Sanja Juras.

 

Kaznena prijava protiv vjeroučiteljice

Sanja Juras iz Udruge 'Kontra' potvrdila je kako je u Udrugu stigao prigovor roditelja te da će 'Kontra' podnijeti kaznenu prijavu protiv vjeroučiteljice zbog kršenja Zakona o suzbijanju diskriminacije. Također, Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta upitit će zahtjev za provedbom inspekcijskog nadzora:

- Europski odbor za socijalna prava već je opomenuo Hrvatsku zbog homofobije u udžbeniku iz biologije, koji je u međuvremenu povučen. Ovo je još jedan primjer kršenja hrvatskog zakonodavstva - poručuje Sanja Juras.

 

U školu stiže prosvjetna inspekcija

MZOS pozvalo je u srijedu roditelje da svakako svoje primjedbe čim prije upute Upravi za inspekcijske poslove Ministarstva.

- Prosvjetna inspekcija će odmah izaći na teren i temeljito ispitati čitavu stvar te će ako se navodi pokažu utemeljenima, protiv odgovornih poduzeti stegovni postupak - objašnjava glasnogovornik MZOS-a Duje Bonacci.

Tagovi: homoseksualnost, kontra, lgtbiq, obrazovanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

jk fan klub:
ajooj, vise je svima navrh glave ovakovih ispada. pa sto se pobogu vjeronauk konacno ne izmjesti iz skola??!! u vatikanskom ugovoru iz 97 nigdje ne pise da se isti mora odrzavati u skolama!
19.10.2009. 11:21
jk fan klub:
eh naravno da pise, naime ne postoji samo jedan ugovor nego vise njih:) posebno o pravnim pitanjima, posebno o podrucjima obrazovanja i kulture:)
19.10.2009. 11:26

Iz drugih medija

AEM