Vijesti

26.09.2018. 17:20:36 - Libela

vodimo brigu o reproduktivnom zdravlju

Danas je svjetski dan kontracepcije, informirajmo se!

Kontracepcijske pilule

Kontracepcijske pilule (Foto: Unsplash)

Svjetski dan kontracepcije se širom svijeta već 11. godina obilježava 26. rujna. Glavni mu je cilj povećanje svjesnosti građana i građanki o metodama kontracepcije i važnosti odgovornog spolnog ponašanja da bi svi i sve spolno aktivni/e građani/ke, a posebice mladi/e, mogli donositi informirane odluke o očuvanju spolnog i reproduktivnog zdravlja. Tim se povodom ograniziraju razne intervencije u vidu edukacija i informiranja o mogućnostima sprečavanja neplaniranih trudnoća i spolno prenosivih bolesti.

Kontracepcija su sve metode i sredstva koje sprečavaju začeće odnosno trudnoću, od kojih pojedine sprečavaju i prijenos spolno prenosivih infekcija (SPI), stoji na stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo

Kako piše Udruga PaRiter u okviru svog projekta Hopa Cupa, kontracepcija podrazumijeva različite metode i sredstva sprečavanja neželjene trudnoće. Van granica Hrvatske postoji na petnaestak metoda kontracepcije, no kod nas nisu sve dostupne. Osim zaštite od trudnoće, neke vrste kontracepcije su korisne i za zaštitu od spolno prenosivih bolesti.

Kad radimo podjelu po glavnim skupinama, kontracepciju možemo podijeliti na: maternične uloške, prirodne metode, barijerna sredstva, hormonske metode, prekinuti snošaj, kirurške metode i "hitnu kontracepciju" (tableta za dan nakon, postkoitalna zaštita). 

Nažalost, za sada nije osmišljena savršena metoda kontracepcije - dakle da nema nikakvih loših strana, odgovara i jednom i drugom partneru/ici, dostupna je i tako dalje, stoga uvijek morate napraviti kompromis. Najvažniji faktori su sigurnost i djelotvornost, iako su važni i praktičnost, cijena i dostupnost.

Prije nego donesete tu važnu odluku, važno je informirati se o svim prednostima i nedostacima, popratnim efektima i naravno - stupnju zaštite od trudnoće i spolno prenosivih bolesti, ali i onog najočitijeg, a što nam nekad promakne - o načinu upotrebe.

Prilikom donošenja odluke o vrsti kontracepcije, važno je uzeti u obzir i dob osobe, učestalost spolnih odnosa, zdravstveno stanje osobe koja će kontracepciju koristiti, ali i osobna uvjerenja i stavove. U svakom slučaju je dobro konzultirati se s liječnicom ili liječnikom koji će pomoći u donošenju odluke.

Ovdje možete pretražiti ginekološke ordinacije na području cijele Hrvatske!

Kontracepcija ponekad zakaže, i to najčešće radi nepravilne upotrebe.

Ponekad se osobe oslanjaju na prekinuti snošaj, što je jedan od najčešćih razloga neželjenih trudnoća. Ili se dogodi da pukne kondom i osoba ne nabavi tabletu za dan nakon u odgovarajućem roku.

U tom slučaju je važno utvrditi trudnoću i to odlaskom kod ginekologa/inje. U trgovinama i ljekarnama je moguće nabaviti i kućni test za trudnoću. Cijene se kreću od 50 do 200 kuna.

Kad dođe do trudnoće i ona bude na vrijeme otkrivena, osoba ima dvije opcije: odlučiti zadržati trudnoću pod nadzorom liječnika/ice ili se odlučiti na prekid trudnoće.

Ako se osoba odluči na prekid trudnoće, važno je to na vrijeme iskomunicirati s odabranim/om ginekologom/injom, napraviti tražene pretrage (vađenje krvi i utvrđivanje krvne grupe) i otići u najbližu bolnicu koja radi prekid trudoće.

Više o bolnicama i cijenama prekida trudnoće možete saznati na stranici Znaj znanje.

 

Tagovi: hopa cupa, kontracepcija, pariter, prekid trudnoće, reproduktivna prava, reproduktivno zdravlje, seksualnost, znaj znanje

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM