Vijesti

04.07.2018. 13:18:18 - Libela (Dugine obitelji)

Priopćenje udruge Dugine obitelji

'Hrvatska sustavno diskriminira istospolne parove u procesu udomiteljstva'

Iako znanstvena istraživanja unatrag više od 30 godina pokazuju da ne postoji razlika u razvoju djece koju odgajaju heteroseksualni ili istospolni parovi, te praksi modernih i razvijenih zemalja u Europi i šire koje omogućavaju istospolnim parovima pristup proceduri udomiteljstva, Republika Hrvatska i dalje sustavno diskriminira životne partnere i ne želi im omogućiti udomiteljstvo, unatoč tome što su pojedini parovi prošli sve psihološke i socijalne testove kojima su zadovoljili visoke kriterije koji su potrebni kako bi se pomoglo nezbrinutoj djeci u domovima, čiji broj raste iz dana u dan.

Udruga Dugine obitelji upozorila je na konferenciji za medije o izostavljanju istospolnih parova (životnih partnera) iz prijedloga novog Zakona o udomiteljstvu za kojeg je danas predviđeno prvo čitanje u Hrvatskom saboru. Udruga, ali i mnogi pojedinci i stručnjaci dali su svoje mišljenje na prijedlog zakona u sklopu e-savjetovanja gdje su ukazivali na potrebu uključenja životnih partnera u novi zakon. Ministarstvo za demografiju, obitelj mlade i socijalnu politiku odbilo je sve prijedloge.

Koordinator Udruge Daniel Martinović istaknuo je da su prema Zakonu o životnom partnerstvu osoba istog spola, životni partneri izjednačeni su s bračnim i izvanbračnim drugovima u upravnim postupcima,  a s obzirom da je Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola organski zakon u odnosu na zakone koji se odnose na obiteljskopravne odnose, važno je, iz pravne perspektive, uvrstiti životne partnere u Zakon o udomiteljtsvu.

"Dugogodišnja i opsežna znanstvena istraživanja pokazala su da ne postoji razlika u razvoju djece koju odgajaju heteroseksualni ili istospolni parovi te stoga ne postoje znanstveni temelji za ograničavanje prava istospolnim parovima na pristup postupku udomiteljstva. Vodeće svjetske, a sve više i  hrvatske strukovne organizacije zalažu se za zakonske promjene u smjeru proširenja pristupa udomiteljstvu za istospolne parove. Velika većina modernih i razvijenih europskih država poput Njemačke, Francuske, Španjolske, Češke i drugih kroz svoje zakone i praksu istospolnim parovima omogućava udomljavanje djece koja nemaju adekvatnu roditeljsku skrb. Podaci iz SAD-a govore da istospolni parovi 6 puta češće udomljuju djecu u odnosu na heteroseksualne parove, te stoga predstavljaju važan resurs državi u zbrinjavanju djece bez adekvatne roditeljske skrbi." nastavlja Martinović. "Analiza je pokazala da bi zabrana istospolnim parovima da udomljavaju djecu u SAD-u koštala državu gubitak od čak 130 milijuna dolara. Ovdje vidimo da bi država uz evidentnu psihološku , emocionalnu i socijalnu korist djeci bez adekvatne roditeljske skrbi imala i direktnu financijsku korist od proširenja udomiteljskih prava na istospolne parove."

Također je naglasio da država ne bi nikome smjela ograničavati pristup postupku udomiteljstva na temelju seksualne orijentacije. "Također, država ne bi smjela djeci bez roditeljske skrbi, koja su smještena u domove,  ograničavati pravo na najbolju moguću udomiteljsku obitelj, naravnu uz svu potrebnu stručnu pripremu i procjenu budućih udomitelja. Ovdje posebno treba ukazati na očigledan manjak udomitelja u hrvatskom društvu, naspram velikog broja djece koja odrastaju u domovima za nezbrinutu djecu, koji po definiciji predstavljaju privremeni smještaj za djecu,  umjesto u udomiteljskim obiteljima. U sustavu postoji gotovo 1.000 djece koja odrastaju u domovima umjesto u udomiteljskim obiteljima. Pravo svakog djeteta je da odrasta u obitelji, gdje mu/joj se može omogućiti sigurnost, ljubav i posvećenost koju svako dijete zaslužuje. Značajan broj te djece zbog različitih zdravstvenih problema, etničke pripadnosti (najčešće romske) ili broja braće i sestara ne nalazi lako svoje udomitelje" zaključio je predstavnik udruge koja okuplja LGBT parove i pojedince/ke koji imaju djecu, žele imati djecu ili žele postati roditelji.

Izneseni su i službeni podaci iz 2016. godine:

  1. udomitelji u RH su većinom osobe iznad 50 godina i trećina udomitelja nema završenu srednju, ili čak osnovnu školu.
  2. udomiteljstvo je većinom koncentrirano u ruralnim sredinama.
  3. mladih, visokoobrazovanih udomiteljskih obitelji u urbanim je jako malo i njihov broj je u opadanju.

Udruga Dugine obitelji upoznata je sa slučajem prvog gay para koji je tužio RH jer je bio zaustavljen u procesu udomljavanja djeteta. U udruzi znaju i za nekoliko primjera gdje je država kroz svoje institucije, poput pravne službe centara za socijalnu skrb, u postupku udomiteljstva odbila nekoliko istospolnih parova, koji su bili mladi, visokoobrazovani, situirani, koji su pozitivno prošli sve psihološke i socijalne testove i koji po svim pitanjima zadovoljavaju visoke kriterije za udomiteljstvo. Parovi, koji su bili spremni udomiti teško udomljivu djecu (zdravstveni problemi, romske etničke pripadnosti) su odbijeni isključivo zbog njihove seksualne orijentacije tj. zato sto su u životnom ili neformalnom životnom partnerstvu.

Odvjetnica Sanja Bezbradica-Jelavić, koja zastupa par koji tuži RH, predstavila je detalje tužbe: "U tijeku je upravni spor pred Upravnim sudom koji su pokrenuli životni partneri, zbog toga što je  nadležni CZSS odbacio njihov zahtjev za udomiteljstvo "jer  je u konkretnom slučaju utvrđeno kako ne postoje zakonske pretpostavke za pokretanje postupka za izdavanje dozvole udomiteljskoj obitelji za obavljanje udomiteljstva". Nadležno Ministarstvo uopće nije odlučilo o predanoj žalbi. S obzirom da je Centar za socijalnu skrb naglo prestao provoditi već započeti postupak stručne procjene tužitelja, iako tužitelji udovoljavaju svim uvjetima iz članka 18., 20. i 21. Zakona o udomiteljstvu, a kod njih ne postoje niti taksativno nabrojane zapreke propisane člankom 19. Zakona o udomiteljstvu, za zaključiti je kako je postupanje CSS-a prema podnositeljima bilo diskriminatorno zbog njihove spolne orijentacije. CSS Zagreb je, odbacivanjem zahtjeva tužitelja, povrijedio ne samo njihova temeljna ljudska prava, već i pravo nekog djeteta ili više djece na adekvatni smještaj i skrb, a koje bi dobili u stabilnoj udomiteljskoj obitelji tužitelja koja ispunjava sve zakonom propisane uvjete i koja bi nedvojbeno bila u najboljem interesu i za dobrobit svakog maloljetnog korisnika."

Martinović je pri kraju konferencije naglasio da je mnogo istospolnih parova zainteresirano za mogućnost udomljavanja djece, ali su pokolebani ovakvim postupcima ministarstva. "Apeliramo stoga na Ministarstvo, Vladu i Sabor RH da u Zakon o udomiteljstvu, koji je danas u prvom čitanju u Sabor,  uvrste mogućnost udomiteljstva za životne partnere i neformalne životne partnere, naravno vodeći se najvišim načelima struke i najboljim interesom djeteta.  Vjerujemo da će vladajuća koalicija, sastavljena od demokršćanskih i progresivno-liberalnih stranka, kao i pripadnika nacionalnih manjina pokazati hrabrost i spremnost za civilizacijski iskorak u korist prvenstveno mnogobrojne djece u RH koja su nažalost smještena u domovima i koja čekaju svoju udomiteljsku obitelj"  poručio je Martinović.

Tagovi: diskriminacija, dugine obitelji, istospolne zajednice, životno partnerstvo

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM