Vijesti

09.10.2009. 10:48:16 - D.M. (www.commondreams.org)

UN zahtijeva prestanak korištenja seksualnog nasilja kao ratne taktike

 

UN-ovo Vijeće sigurnosti u srijedu, 30. rujna, jednoglasno je usvojilo rezoluciju kojom se poziva na prestanak koristenja seksualnog nasilja kao ratne taktike.

Rezolucija 1888 ponovila je zahtjev petnaesteročlanog tijela za "potpun prestanak svih činova seksualnog nasilja počinjenih sa bilo koje zaraćene strane".

Budući da je njezina zemlja u rujnu držala rotirajuće predsjedništvo Vijeća sigurnosti, glavna tajnica SAD-a Hillary Clinton predsjedala je ovom sjednicom izjavivši pritom kako je rezolucija: "korak naprijed u našim globalnim nastojanjima da se zaustavi nasilje nad ženama i djecom u konfliktnim zonama".

Za tekst, usredotočen na problem koji je "dobio premalo pozorrnosti", rekla je kako se oslanja na dvije već postojeće srodne rezolucije Vijeća sigurnosti.

Stati na kraj seksualnom nasilju, pogotovo u Africi, važan je prioritet Sjedninjenih Američkih Država kojeg je upravo Clinton postavila za vrijeme svog posjeta Demokratskoj Republici Kongu, zemlji koja je svjedočila epidemiji strašnih seksualnih napada na žene,

Prijedlog teksta utvrđuje da: "djelotvorni koraci prema prevenciji i kažnjavanju takvih činova mogu znatno pridonijeti održavanju međunarodnog mira i sigurnosti".

Vijeće poziva glavog tajnika UN-a Ban Ki-moona da odredi specijalnog izaslanika/cu kako bi se osiguralo koherentno i strateško vodstvo u UN-ovom sjedištu i na državnim razinama za rješavanje problema ratnog seksualnog nasilja. Od zemalja članica traži se da bez odgode poduzmu iscrpne zakonske i sudske reforme s ciljem efektivnog kaznenog procesuiranja počinitelja. Sukobljene strane ujedno moraju: "osigurati da sve prijave seksualnih zločina koje su počinili bilo civili, bilo vojno osoblje, budu temeljito istražene kako bi se osumnjičeni doveli pred pravdu".

Tagovi: seksualno nasilje, un

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM