Vijesti

25.09.2009. 11:52:18 (Libela/Jutarnji list)

Željka Antunović kandidirala se za predsjednicu zagrebačkog SDP-a

Željka Antunović kandidirala se za predsjednicu zagrebačkog SDP-a te bi u slučaju pobjede na unutarstranačkim izborima postala de facto druga osoba u SDP-u. Naime, zagrebački je SDP najveća stranačka organizacija, a Zagreb kao glavni grad najznačajnija lokalna samouprava koja kontrolira više novaca nego sve druge lokalne samouprave zajedno. SDP je u trećem mandatu na vlasti u gradu, a ako je vjerovati anketama trenutno je najpopularnija stranka na hrvatskoj političkoj sceni. Podsjećamo, Željka Antunović izgubila je izbore za predsjednicu SDP-a 2007. godine od Zorana Milanovića i od onda slovi kao jedna od pripadnica stranačke opozicije aktualnom socijaldemokratskom šefu. Dugi je niz godina zastupnica u Saboru, a bila je prva hrvatska ministrica obrane.


Kako prenosi Jutarnji list Antunović je svoju kandidaturu dostavila još prije dva dana, dakle uoči sjednice Predsjedništva SDP-a na kojoj je donesena politička odluka da se unutarstranački izbori odgađaju do završetka predsjedničkih izbora, a što bi u subotu trebao formalno potvrditi i Glavni odbor stranke.

Antunović o svojoj kandidaturi, doznajemo, nije obavijestila članove Predsjednišva stranke. Isticanjem kandidature za predsjednicu zagrebačkog SDP-a Antunović je postala konkurent Milanu Bandiću, koji se također kandidirao. Antunović je sinoć bila nedostupna za objašnjenje svoje kandidature budući da je na službnom putu izvan zemlje.

Njen postupak neki tumače kao jasan znak da Bandić definitivno ide u predsjedničke izbore. U tom slučaju, naime, Bandić ispada iz igre jer će biti isključen iz stranke, a u utrci za šefa zagrebačkog SDP-a ostat će Antunović, Davor Bernardić i Ivo Jelušić koji su se također kandidirali. Rok za podnošenje kandidature istekao je večeras u ponoć i u utrci za čelnika zagrebačkog SDP-a, nakon što se nastavi izborna procedura, trebali bi ostati samo oni kandidati koji su do večeras poslali valjane kandidature.

Moguće je da Glavni odbor SDP-a u subotu dade i drugačije tumačenje izbornog procesa u Zagrebu, odnosno da se otvori mogućnost novog kandidiranja nakon što  unutarstranački izbori opet krenu. No, to će biti poznato tek u subotu.

Kandidatura Željke Antunović dovest će do novog zapleta u SDP-u. Neki već tumače kako je ona to učinila u dogovoru s Bandićem kako bi zagrebački SDP ostao u rukama Milanovićevih oponenata.

Ako to nije točno, njen eventualni dolazak na čelo najveće stranačke organizacije opet će biti problem za Milanovića  jer je on priželjkivao da na to mjesto dođe njemu blizak dužnosnik. A Antunović to svakako nije.

U sadašnjoj fazi unutarstranačkih izbora šef SDP-a računao je na Jelušića koji se već kandidirao protiv Bandića. Milanović je Jelušića progurao i na mjesto zamjenika gradonačelnika na nedavnim lokalnim izborima, kako bi imao svog čovjeka u vrhu gradske vlasti.

Tagovi: sdp, željka antunović

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM