Vijesti

19.08.2017. 16:59:53 - Libela

pokrenuta peticija

Greenpeace: Spasimo Mediteran od najezde plastike

(Foto: greenpeace.org)

Greenpeace Hrvatska poziva na potpisivanje peticije kojom se od ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića traži da se bori protiv onečišćenja plastikom. Procjenjuje se da oko 8 milijuna tona godišnje ulazi u mora diljem svijeta te da oko 80% onečišćenja svjetskih mora otpada na plastiku, ističu iz Greenpeacea i dodaju da Vlade to mogu zaustaviti jer ministri upravo izmjenjuju propise EU u vezi s otpadom.

"Sve više proizvodimo plastiku za jednokratnu upotrebu, koja nam je uglavnom nepotrebna, a recikliranje samo po sebi nije dovoljno rješenje. Najezda plastike ubrzano pretvara naša mora u najveća odlagališta otpada na svijetu! Nemojmo dopustiti da plastika, koja se u našem okolišu zadržava i stotinama godina, guši naša predivna mora, ubija morske životinje i ulazi u hranidbeni lanac. U Sredozemnom moru plastični ostaci pronađeni su u malim ribama, morskim pticama, kornjačama te želucima ulješura. Pomozi da tome stanemo na kraj!", poručuje Greenpeace.

"Pozivamo ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića da se uključi u borbu protiv onečišćenja plastikom; to znači i poduzimanje hitnih mjera za sprečavanje nastanka otpada plastike za jednokratnu upotrebu. Ne preostaje nam puno vremena, trenutak za promjenu je već sada!

TRAŽIMO OD MINISTRA ZAŠTITE OKOLIŠA TOMISLAVA ĆORIĆA:

Da se zauzme da promjene zakona o otpadu EU omoguće zemljama članicama da i same ograničavaju i smanjuju glavne izvore plastičnog otpada i smeća.

Da poduzme hitne mjere u svrhu smanjenja količine plastike za jednokratnu upotrebu i potakne promjenu navika i ponašanja te inovacije! Ključne riječi su: smanjenje upotrebe, ponovna upotreba, a tek onda recikliranje!", stoji u priopćenju. 

Greenpeace

Tagovi: ekologija, greenpeace, mediteran, tomislav ćorić, vlada rh, zaštita okoliša

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM