Vijesti

15.07.2017. 15:48:50 - Narjas Zatat (independent.co.uk)

glasovanje prekinuto

Nuklearna elektrana tražila stažistice putem bikini natjecanja

Nuklearna elektrana optužena je za seksizam nakon što se saznalo da bira svoje stažistice pomoću natjecanja u bikiniju.

Češka elektrana CEZ objavila je fotografije deset srednjoškolki odjevenih u kupaće kostime kako poziraju u prostorima nuklearne elektrane u Temelinu. Facebook status, koji ima preko 1300 lajkova, potiče sljedbenike/ce da glasaju za svoju favoritkinju. Mlada žena s najviše osvojenih glasova dobit će priliku da provede dva tjedna kao stažistica u elektrani.

Za njemački portal Deutsche Welle u elektrani tvrde da je natjecanje nastavak programa kulturnog bogaćenja. Ipak, mnogi/e su na društvenim mrežama kritizirali politiku elektrane po kojoj biraju svoje pripravnice prema njihovom fizičkom izgledu.

"Dakle, tako se kvalificiraš za posao u elektrani", glasi jedan komentar na Twitteru. "Nevjerojatno!" Drugi komentar glasi: "Skini se i dobit ćeš praksu – ovo ne može biti ozbiljno. Ponižavajuće, odvratno i primitivno".

Glasnogovornik elektrane rekao je za portal The Independent da elektrana nudi oko 900 praksi i izleta za studente/ice i učenike/ce svake godine.

"Najveći broj je organiziran za srednje škole i sveučilišta koji su članovi naših partnerskih programa", objašnjavaju iz elektrane. "Međutim, neki od izleta i praksi se obično nude pobjednicima/cama natjecanja koja su organizirana od strane elektrane ili partnera".

U tim slučajevima promoviramo specijalne programe, najčešće korporativne društvene odgovornosti. U ovom slučaju sudionice češkog natjecanja u ljepoti Maturantka Roku, prevedenog kao Maturantice godine, fotografirale su se u prostorima nuklearne elektrane.

Pratitelji/ce facebook stranice elektrane u Temelinu mogli/e su glasovati i izabrati djevojku koja bi osvojila kratku praksu ovisno o njenom izboru – ako planira studirati novinarstvo, praksu bi odradila u uredu za medije, ako pak planira studirati ekonomiju, radila bi u odjelu za ekonomiju.

"Glasovanje je bilo moguće samo kratko vrijeme, oko jedan dan, nakon čega je zaustavljeno. Nismo proglasili pobjednicu i ispričali smo se", kažu iz elektrane.

Kasnije su na svojoj facebook stranici objavili kako je svim kandidatkinjama ponuđena praksa. "Svrha natjecanja je bila da promovira edukaciju u tehnologiji, ali ako je ta vizija uzrokovala sumnju i zabrinutost, jako nam je žao", komentiraju iz elektrane. 

Prevela i prilagodila: Morana Novak

Tagovi: češka, djevojke, feminizam, internship, prozor u svijet, seksizam, stažiranje, svijet rada, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM