Vijesti

26.02.2017. 15:20:53 - Libela

nacionalni prioriteti u zaštiti ljudskih prava

Apel Vladi RH za očitovanje o izjavama ministra vanjskih poslova

(Foto: Ženska mreža Hrvatske/Facebook)

Tekst apela koji možete potpisati OVDJE prenosimo u cijelosti. 

"Javni zahtjev Vladi RH za očitovanje na izjave Ministarstva vanjskih poslova o nacionalnim prioritetima u zaštiti ljudskih prava

Izjava Ministarstva vanjskih poslova da Hrvatska pojam 'seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava' tumači tako da ono ne uključuje pravo na pobačaj, prva je takva izjava bilo kojeg tijela izvršne vlasti u Hrvatskoj od njezinog osnutka.

Nijedna Vlada u povijesti Hrvatske i nijedan ministar, uključivši ministre zdravstva, nisu osporavali pravo na pobačaj zajamčeno Zakonom o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece. Prema tome, tvrdnja koja se može interpretirati na način da Hrvatska - ne ministar Davor Stier osobno, kao odgovorna osoba za stajališta MVP-a - ne priznaje pravo na pobačaj, trenutno može biti samo opasna sramota za ovu državu. Sramotna je u smislu da je činjenično netočna i da MVP i ministar svjesno dovode u zabludu europarlamentarke i europarlamentarce kojima su je uputili, a opasna u barem dva smisla. Prvo, kao činjenica da jedan ministar u službenoj korespondenciji neometano revidira važeći normativni okvir i identificira osobne, od prije poznate svjetonazorske stavove, sa stavovima vlasti. Takvo je ponašanje samo po sebi zastrašujuće, jer se u osnovi radi o privatizaciji institucija vlasti. Drugo, nesporno je da ministar ovime izravno širi neizvjesnost hoće li Hrvatska suspendirati pravo na pobačaj.

Mi, potpisnice i potpisnici ovog zahtjeva, tražimo od Vlade Republike Hrvatske da se odmah službeno očituje o izjavi MVP-a i postupku ministra Stiera. Zahtijevamo da se o navedenom posebno očituje ministar zdravstva.

Izjava predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića da u ovome ne vidi nikakvu dramu, ne samo da nije dovoljna, nego stimulira privatnu svjetonazorsku uzurpaciju vlasti.

Ukoliko odmah ne demantirate da privatni stav ministra Stiera inkorporiran u službenu izjavu MVP-a ima veze sa službenim stavom Vlade RH, a ujedno i sam sadržaj izjave, uvjereni smo da biste se mogli suočiti s veoma snažnom reakcijom javnosti. Apeliramo da ne dopustite da eskalira kaos i antagonizmi koje svakodnevno inducirate."

Ako na ulici želite poručiti Vladi i Katoličkoj crkvi da ne pristajete na oduzimanje prava na pobačaj, pridružite se Noćnom maršu za 8. mart. 

Tagovi: andrej plenković, davor stier, hrvatska, ljudska prava, pobačaj, pravo na izbor, pravo na pobačaj, vlada rh

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM