Vijesti

24.08.2009. 12:45:15 - Sanela Majdandžić, Sandra Veljković (Večernji list)

SDP-ova konferencija za medije

"Ministar je očito u pripremi zakona konzultirao samog sebe"

(Foto: lepiaf.geo)

Srednjovjekovni, rigidni zakon kakav smo dobili stupanjem na snagu Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji donesen je u Saboru na temelju obilja laži ministra Milinovića, a rezultat je taj da je Hrvatska jedina država u Europi koja ne provodi postupke biomedicinski potpomognute oplodnje, optužili su na današnjoj konferenciji za novinare esdepeovci Milanka Opačić i Igor Dragovan.
 
Ministar zdravstva pozivao se na rezultate Nacionalnog instituta za reprodukcijsku medicinu u Torontu, braneći zakon u Saboru, čiji je ravnatelj poručio da ga nitko nije kontaktirao. Milinović je isticao i kako je u kreiranju zakona konzultirao glas struke i udruge, a istina je da nisu poslušani njihovi savjeti, prozvao je glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan.
 
- Ministar je očito u pripremi zakona konzultirao samog sebe - prozvao je Dragovan pobijajući Milinovićeve navode kako nitko do sada u Hrvatskoj nije imao hrabrosti donijeti takav zakon riječima da za tako konzervativan zakon koji zabranjuje rađanje doista treba hrabrosti.

I njegova kolegica Opačić nastavila je nizati argumente zbog kojih Zakon o umjetnoj oplodnji treba pasti, navodeći kako svaki šesti par u Hrvatskoj ima problema s plodnošću.
 
- Zahvaljujući umjetnoj oplodnji dobili smo grad veličine Makarske, a sada Milinovićev zakon prijeti i to uništiti - upozorila je Opačić ističući kako se od neplodnosti hrvatski parovi najviše liječe u Sloveniji i Češkoj.
 
Zbog novog zakona obustavljena je do daljnjeg umjetna oplodnja u našoj zemlji te time još više otežan put do potomstva onih koji ga žele, naglasila je Opačić te istaknula kako će bez obzira na sudbinu HDZ-ova zakona SDP predložiti na jesen Saboru svoj zakon o umjetnoj oplodnji.

 

 

Klinike za medicinski potpomognutu oplodnju bježe iz Hrvatske u Sloveniju

Liječnici i biolozi iz domaćih privatnih klinika za liječenje nepolodnosti ozbiljno razmišljaju - a neki su već i započeli razgovore - da zbog novog Zakona o medicinskoj oplodnji odu iz Hrvatske i otvore praksu u inozemstvu. Njihove nove adrese bile bi najčešće u susjednoj Sloveniji i BiH, gdje vlada manjak stručnjaka i otkuda su pacijenti do sad dolazili u Hrvatsku.Razgovori već započeli

U klinikama se vode jednostavnom logikom: "Idemo tamo gdje su pacijenti". Kod nas se godišnje obavi manje od 2000 postupaka, samo u studenom 2008. čak su 44 hrvatska para bila na tretmanu u inozemstvu, a sad se očekuje da će njihov broj porasti i četiri puta, kao što je bio slučaj u Italiji kad je donijela zakon sličan našem. Liječnici iz nekoliko klinika s kojima smo razgovarali potvrdili su da razmišljaju o tome ili da su čuli od kolega takve najave, a javno je istupio samo Alfred Kniewald iz samoborskog IVF centra Kniewald, jedan od pionira reprodukcijske biologije, sa 30-godišnjim stažem u inozemstvu.

- Ovaj tjedan odlazim u Sarajevo i Postojnu. Sa Slovencima sam već počeo razgovore. Kao građanin Njemačke nemam ograničenja za Sloveniju, u BiH bih valjda dobro došao zbog svog iskustva. Početkom rujna sam u Makedoniji pa u Tirani - nabraja Kniewald, čija je supruga također priznati biolog, te pojašnjava: - Hrvatska broji oko 360.000 parova u reproduktivnoj dobi, a od tog broja treba računati da 20% parova muku muči s problemom plodnosti.

Budući da Zakon u ovakvom obliku ne pogađa samo parove, već indirektno i struku, odnosno mene, jer govorim u svoje ime, ostane li ovakav, ne preostaje mi ništa drugo nego posao tražiti u inozemstvu. Inače, slabije je poznato da u Hrvatskoj ima tek 15-ak stručnjaka, najčešće biologa, koji spermatozoidima oplođuju jajne stanice.

Bez njih nema ni postupaka. Iako na prvi pogled ideja o preseljenju djeluje radikalno, talijansko iskustvo pokazuje da je i više nego vjerojatna. Zadnji podaci prije donošenja zakona sličnog hrvatskom, kazali su da je 1066 parova tražilo tretman u inozemstvu, da bi njihov broj u kratko vrijeme skočio na 4.173, objavili su u talijanskom Centru za praćenje medicinskog turizma. Najviše parova krenulo je na put u u Švicarsku, Španjolsku i Francusku. Egzodus pacijenata povukao je za sobom egzodus liječnika. Mnogi su jednostavno uz staru praksu u Italiji, otvorili novu u nekoj od susjednih zemalja.Papiri brzo spremni

Među prvima se na takav potez odlučio liječnik Marco Gergolet - uz Monfalcone, novu kliniku je otvorio u Novoj Gorici. To bi mogao biti model rada za hrvatske klinike.

Već sada se i u Hrvatskoj žene "pripremaju". Idu na ultrazvuk u hrvatskim ordinacijama i onda odu, recimo u Prag, na punkciju i transfer.

Privatne klinike mogu laboratorij i operacijsku salu - koja je vrlo jednostavna - preseliti u inozemstvo, a preglede i dalje obavljati u Hrvatskoj - kaže jedan liječnik: - Ako nema problema s papirima, možemo se preseliti u mjesec dana.

Tagovi: milanka opačić, potpomognuta oplodnja, sdp

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM