Vijesti

07.07.2009. 09:43:31 (Dnevnik.hr)

Hrvatska dobila prvu premijerku

Nakon 12 sati rasprave Sabor je izglasao povjerenje Jadranki Kosor te će ona tako na premijerskom mjestu zamijeniti Ivu Sanadera. Kasno navečer Kosor i njezini ministri položili su i prisegu. Nova Hrvatska vlada na čelu s Jadrankom Kosor dobila je povjerenje većine saborskih zastupnika u glasovanju na kraju današnjeg maratonskog zasjedanja. Za povjerenje vladi Jadranke Kosor glasovala su 83 saborska zastupnika, dok je 45 bilo protiv, a suzdržanih nije bilo. Imenovanjem Jadranke Kosor za predsjednicu Vlade RH potvrđen je i sastav njezine vlade u kojoj su potpredsjednici Damir Polančec (HDZ) koji će ujedno biti i ministar gospodarstva rada i poduzetništva, Božidar Pankretić (HSS) koji će obnašati i dužnost ministra regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, te Đurđa Adlešič (HSLS) i Slobodan Uzelac (SDSS).

 

Novi ministri

U novoj Vladi sjediti će 4 nova ministra. Novi ministri u Vladi RH su Radovan Fuchs, kao ministar znanosti, obrazovanja i športa, Tomislav Ivić, koji premijerku Kosor zamjenuje na čelu Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, Davorin Mlakar koji će voditi novoosnovano Ministarstvo uprave, Bianca Matković koja je ministrica bez portfelja, te Petar Čobanković koji je preuzeo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

 

Većina Vlade u istom je sastavu
Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija i dalje će voditi Gordan Jandroković, Ministarstvo financija Ivan Šuker, ministar obrane i dalje je Branko Vukelić, unutarnjih poslova Tomislav Karamarko, pravosuđa Ivan Šimonović, mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta, zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović, kulture Božo Biškupić, zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović Dropulić, dok će Damir Bajs i dalje biti na čelu Ministarstva turizma. Novoj vladi uspješan i djelotvoran rad zaželio je predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić, a nakon toga članovi Vlade RH svečano su prisegnuli.

Tagovi: jadranka kosor, prva premijerka, vlada

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM