Vijesti

04.07.2009. 09:35:02 - Veronika Rešković (Jutarnji list)

Mesić povjerio mandat Jadranki Kosor

(Foto: Boris Kovačev)

Predsjednik Stjepan Mesić povjerio je jučer navečer mandat za sastav nove Vlade Jadranki Kosor, dosadašnjoj potpredsjednici Sanaderove Vlade. Nakon pet sati kozultacija sa svim predstavnicima parlamentarnih stranaka i nacionalnih manjina Mesić se zajedno s Kosor oko 20.30 pojavio pred novinarima.

Rekao je da je Kosor podastrla dokaze koji govore da ona u sadašnjem sastavu Sabora ima potrebnu većinu te da je on proveo Ustavom predviđenu proceduru konzultacija.


- Na temelju toga ja sam joj večeras povjerio mandat za sastavljanje nove Vlade. Od ovog trenutka težište odgovornosti prenosi se na HDZ, na stranke koje jesu ili odluče biti njezini kolacijski partneri. Sabor je taj koji će odlučiti prihvaća li sastav i program Vlade - rekao je Mesić.

Od nove Vlade Mesić očekuje da nastavi proeuropsku politiku. - Bez ikakvih rezervi, bez ikavih "ako" i "kada" Hrvatska pod vodstvom bilo koje Vlade i premijera mora nastaviti započete reforme, borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, punu suradnju s Haškim sudom, poštivanje ljudskih i manjinskih prava te dovršiti proces povratka izbjeglih i prognanih - naglasio je Mesić. Dodao je da ni jedan Vlada ne smije otvoriti prostor sumnji u antifašističke temelje i dosadašnju vanjsku politku Hrvatske.


Jadranka Kosor zahvalila se predsjedniku Mesiću na povjerenju, ali prije svega - kako je rekla -  zahvalila se dr. Ivi Sanaderu koji joj je "ukazao čast i povjerenje".

- Vjerujem da će nova Vlada biti formirana u ponedjeljak. Svi ćemo odmah početi raditi na važnim poslovima, a prioritet je novi rebalans proračuna do ljetne stanke Sabora, odnosno do 15. srpnja - rekla je Kosor. Dodala je kako "potpisuje sve što je rekao Mesić".

 


Reforma za EU

- Radit ćemo na pronalasku puteva izlaska iz krize, jačanje gospodarstva, reformi državne uprave i borbi protiv korupcije - rekla je Kosor i najavila da će dio programa Vlade biti revidiran sukladno krizi. Kosor je rekla kako očekuje da će Hrvatska završiti reforme vezane za EU do kraja ove godine, odnosno do kraja švedskog predsjedanja.

Trudit ćemo se opravdati Vaše povjerenje i služiti svim građankama i građanima Hrvatske - zaključila je Kosor.

Tagovi: jadranka kosor, prva premijerka, vlada

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM