Vijesti

03.07.2009. 12:11:02

SLUČAJ PREMIJERKA - SEKSIZAM NA DJELU

 

Sama mogućnost da Hrvatska dobije prvu premijerku od samostalnosti naišla je na veliki broj komentara od strane kako analitičara/ki, političara/ki i novinara/ki tako i javnosti što je razumljivo, ali zabrinjava to što su većina komentara seksistički i diskriminirajući. Stoga, CESI oštro osuđuje seksističke i mizogine komentare koji prevladavaju u javnom prostoru kada se govori o ženi kao mogućoj premijerki.

 

Premijerke na širem prostoru Europe možemo nabrojati na prste jedne ruke i Hrvatska bi se tako za koji dan pridružila toj nekolicini zemalja. Iako se to ne dešava u idealnim političkim okolnostima kao direktna posljedica parlamentarnih izbora, ostaje činjenica da kandidatkinja za premijerku treba dobiti jednake šanse i jednak tretman kao što su je imali i dosadašnji, redom muški, kandidati. To znači da rasprava o njenim kvalitetama treba uključivati raspravu o njenim sposobnostima, znanjima i vještinama potrebnim za funkciju premijerke. Nažalost, seksizam se u protekla dva dana pojavio u najrazličitijim oblicima diskriminirajući kandidatkinju temeljem spola i vrlo često bračnog statusa. Jedan je zagrebački radio jutro nakon objave u eter pustio pjesmu Vlade Kalembera "Suzo, Suzana" posvetivši je budućoj premijerki, a pritom aludirajući na nadimak koji je kandidatkinji za premijerku nadjenuo tijekom predsjedničke kampanje predsjednik Mesić.  Net.hr je objavio vox populi u kojem je bilo izjava "Teško je kući u kojoj žena vlada", "Ona ne zna voditi ni svoju familiju, a kamoli državu", "Jedna ženska ne znam jeli to more voditi", veliki naslov na Javno.com glasi "Sanader Vladu dao svojim obožavateljicama" (gdje usput aludiraju i na buduću ministricu Biancu Matković). U Jutarnjem listu objavljen je tekst o njenoj odjeći, na izlasku iz zgrade Vlade kandidatkinju je novinar NoveTV Mislav Bago pitao "Je li Vas strah?" aludirajući na funkciju koju preuzima (isto nije pitao recimo Darka Milinovića koji preuzima funkciju zamjenika predsjednika/ce HDZ-a). Javno.com objavio je izjavu Branimira Glavaša u kojoj kaže: "Mislim da će sada najzadovoljnije biti raspuštenice u Hrvatskoj. Sad će dobiti svoju Majku Tereziju koja će napokon moći pokrenuti sve programe za zaštitu raspuštenica u zemlji.". Čak i Andrija Hebrang u pokušaju da podrži stranačku kandidatkinju za premijerku kaže: "Mi u HDZ-u smo ponosni da je na red za tu funkciju došla jedna žena. Ja joj osobno poručujem: Stajat ćemo svi uz tebe ne kao da si muško nego kao da si muškarčina." dajući time svima do znanja da je samo muškarac uistinu dorastao toj funkciji.

 

Ovakvim ponašanjem mediji direktno krše Zakon o ravnopravnosti spolova koji kaže "Zabranjeno je javno prikazivanje i predstavljanje žena i muškaraca na uvredljiv, omalovažavajući ili ponižavajući način, s obzirom na spol i spolnu orijentaciju.", te Zakon o medijima koji kaže "Zabranjeno je prenošenjem programskih sadržaja u medijima poticati ili veličati nacionalnu, rasnu, vjersku, spolnu ili drugu neravnopravnost ili neravnopravnost na temelju spolne orijentacije", a za kršenje Zakona, za medije je predviđena kazna od milijun kuna. Pozivamo medije kao i javnost na nultu toleranciju prema seksizmu i diskriminaciji žena i muškaraca kako u slučaju izbora prve premijerke tako i u javnom govoru općenito.

Tagovi: cesi, jadranka kosor, prva premijerka, seksizam

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM