Vijesti

02.07.2009. 11:43:57 (zadovoljna.com.hr)

I Jadranka Kosor u klubu najmoćnijih žena

Dosadašnja potpredsjednica vlade, ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti rođena je 1. srpnja 1953. godine. Jadranka Kosor je upravo na svoj 56. rođendan dobila priliku za vođenje države. Hoće li se uskoro naći u društvu žena koje vladaju politikom saznat ćemo uskoro. Ukoliko se to dogodi ona će biti prva žena premijerka u povijesti Hrvatske, a društvo u Europi će joj činiti Yulia Tymoshenko, Angela Merkel i Johanna Sigurdardottir.


Yulia Tymoshenko, ukrajinska premijerka moguća je kandidatkinja za predsjednicu Ukrajine na predstojećim izborima 2010. godine.

Bila je i jedna od najmoćnijih žena u plinskoj industriji, a imala je i ključnu ulogu u tzv. Narančastoj revoluciji kada su je mediji prozvali Ivanom Orleanskom Narančaste revolucije. Prije četiri godine magazin Forbes proglasio je trećom najmoćnijom ženom na svijetu.


Angela Merkel, po Forbesovoj listi trenutno najmoćnija žena na političkoj sceni svijeta. Kao potencijalni simbol njemačke moderne ekonomije, Merkel je dosadašnjim radom već ušla u povijest europske politike. Njezin utjecaj prelazi granice Europske unije.

Nakon prvih sto dana provedenih na kancelarskom mjestu anketa je pokazala da Merkel ima najveći postotak potpore javnosti otkako se takva anketa provodi, a provodi se od 1949. godine. Angela je i prva žena kancelarka u povijesti Njemačke.

 
Politički analitičari ističu kako je Merkel znala iskoristiti činjenicu da je u političkoj orbiti ujedinjene Njemačke trebao biti netko iz istočne Njemačke.

Činjenica da je Johanna Sigurdardottir žena na čelu jedne države nikoga ne iznenađuje previše, no Island je otišao i korak dalje, jer je Sigurdardottir i prva deklarirana gay premijerka u svijetu.

Ta 66-godišnja bivša stjuardesa u 'braku' je sa svojom partnericom od 2002. godine, ali vrlo je pažljiva kada je riječ o njezinom privatnom životu. U islandski parlament izabrana je prvi put 1978. godine, ministricom je postala 1987. godine, a premijerkom je postala nakon što je bivši premijer zbog kolapsa države ponudio svoju ostavku.

 

Žene koje pamtimo


Margaret Thatcher, premijerka Velike Britanije od 1979. do 1990, originalna 'željezna lady' preživjela je atentat, odgojila dvoje djece i bila premijer čak tri mandata. Ostat će zabilježena kao jedna od najkontroverznijih političarki 20. stoljeća s podjednakim brojem onih koji ju idealiziraju i onih koji je osporavaju.

Ono što joj, međutim, nitko ne može osporiti jest činjenica da je pokazala više odlučnosti nego bilo koji drugi/a političar/ka njezine generacije

 
Margaret Tatcher i Indira Gandhi Indira Gandhi, indijska premijerka u tri navrata, od 1966. do 1977. pa opet od 1980. do 1984., uspjela je ostati na tronu Indije u najtežim godinama. Indira Gandhi umrla je nakon što ju je nesretnim slučajem upucao njezin stražar. Što je više boravila na vlasti Indira je mnoge aspekte javnog života u Indiji sve više stavljala pod svoj strogi nadzor.

 

Tagovi: jadranka kosor, prva premijerka, vlada

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM