Vijesti

30.06.2009. 10:05:50 - Snježana Štefinovec

Predstavljamo zbornik

Zašto sam za mir

(Foto: smile4camera)

 

U ponedjeljak 29.06.2009 održana je tribina na kojoj je predstavljen zbornik" Zašto sam za mir."

Zbornik "Zašto sam za mir" je prvi od tri planirana zbornika tekstova nazvanih "Mirovne sveske", a nastao je u suradnji sa umjetnicama, teologinjama, znanstvenicama, publicisticama i aktivisticama iz Hrvatske,Italije i Bosne i Hercegovine. U pisanju zbornika sudjelovale su Adriana Valerio, Anna M. Gruenfelder, Darija Žilić, Katarina Kruhonja, Mira Pavlaković, Mirjana Ojdanić, Nadežda Radović, Vesna Krmpotić i Zilka Spahić Šiljak.

 

U razgovoru na tribini  sudjelovale su Shura Dumanić- urednica knjige, publicistica i aktivistica, Vesna Krmpotić- knjževnica te Mira Pavlaković - publicistica.

 

Na pisanje zbornika utjecale su ratne prilike na tlu bivše Jugoslavije kada se javila potreba za mirovnim inicijativama. Cilj Mirovnih sveski i ovog zbornika je razmjenjivanje poruka i iskustava koje bi vodile trajnom miru i stanjima nenasilnosti kao jedine istine i kulture društva. Zbornik" Zašto sam za mir" tematski je orijentiran na žene, religiju i mir.

 

Knjiga započinje tekstom Vesne Krmpotić" Što nosiš u sebi mamiš u svijet" koja govori o pojmovima i razmišljanjima vezanim za religiju, mir, odgoj i obrazovanje.

Sljedeće stranice knjige ustupljene su talijanskoj teologinji Adriani Valerio koja govori o položaju žene u Crkvi. Zatim slijede Nadežda Radović, Darija Žilić, Mirjana Ojdanić koje svojim britkim pisanjem daju odgovore na brojene kulturološke izazove i dvojbe.

Sljedeća u nizu autorica je Katarina Kruhonja koja piše o miru kao pravu na izbor.

Feministkinja i teologinja iz Bosne i Hercegovine piše o utjecaju glavnih religija na položaj i angažman suvremene žene.

Putopis Mire Pavlaković govori o svijetu Istoka, želji za izgradnjom mostova među ljudima različitih religija, kultura i civilizacija.

Teologinja  Anna Marie Gruenfelder daje snažnu poruku koja povezuje prošlost i sadašnjost, koja govori o duhovnoj hrabrosti i pravima ljudskih bića u borbi protiv nepravde, nasilja i zla.

I na kraju knjiga završava pjesmom Kraj i početak, poljske književnice Wislawa Szymborske koja je dobitnica Nobelove nagrade za književnost 1997. godine.

 

Na tribini se govorilo o miru kao pojmu i o miru kao subjektivnom i objektivnom doživljaju. Razgovaralo se o tome da mir i nenasilje treba razvijati od najranije dobi. Istaknuto je kako mir nije samo stvarnost koja nas okružuje, mir je i u nama. Gradeći svijest  o miru pozitivno utječemo na sve životne tokove i procese.

 

Zaključak tribine krije se u izreci "Tko hoće imati mir mora ga sa sobom donijeti, nitko mu ga neće dati".

 

Tagovi: mir, religija, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

Miki:

Korisno, poučno i pregledno.To je tema o kojoj je vrijedno razmišljati i izgrađivati je. Bravo!
08.07.2009. 19:01

Iz drugih medija

AEM