Vijesti

05.10.2015. 22:04:03 - Silvia Milić

predstavljene 'kreativne strategije: početnica'

FOTO: Aktivizam i zajedničko djelovanje u Sinju

Predstavljanje 'Početnice zajedničkog djelovanja' u Sinju

Predstavljanje 'Početnice zajedničkog djelovanja' u Sinju (Foto: Zdravko Budimir)

Izložbeno eduktivna instalacija Početnica zajedničkog djelovanja predstavljena je u Sinju u Galeriji Sikirica, 1. i 2. listopada u sklopu projekta Aktivizam i zajedničko djelovanje. U suradnji autorice Početnice umjetnice Andreje Kulunčić te članice i člana grupe Direktna demokracija u školi Brune Nedoklan i Zdravka Popovića Sinj je u dva dana dobio priliku educirati se o konceptima demokracije, osnaživanju članova i članica društva, aktivizmu, radničkim pravima i osvijestiti žudnju za aktivnim organiziranim i solidarnim djelovanjem.

Prvi dan prezentiran je sam projekt  i prikazan video snimljen 2014. i 2015. godine 'Što je meni naša borba dala?' koji je snimljen s ciljem prikaza različitih ishoda radničke borbe. O svojim iskustvima govore sudionici i sudionice štrajkova iz tvornica Itas (Ivanec), Jedinstvo (Zagreb), Pirotehničari (Karlovac), DTR (Zagreb), Finvest (Čabar) i Croatia Bus (Zagreb). Posjetitelji/ce su pokazali/e zainteresiranost za cjelokupan program te se nakon predstavljanja projekta povukla rasprava ponajviše o samom konceptu direktne demokracije te kako bi ona kao takva u praksi mogla funkcionirati.

Početnica

Početnica

U jutarnjim terminima narednog dana projekt je predstavljen učenicima i učenicama Tehničke i industrijske škole Ruđera Boškovića i Opće gimnazije Dinka Šimunovića, a upravo su oni i one ciljana skupina koju je potrebno upoznati s pojmovima direktne demokracije, aktivizma, zajedničkog djelovanja, načina samoorganiziranja i više. Dakle, sa svim onim terminima koji nemaju dovoljno prostora u školskom kurikulumu, a jako je bitno mladima pokazati put do promjene jer individua inherentno stvara krug ljudi sa zajedničkim interesima te na takav način kohezivnog djelovanja lakše dolazi do krajnjeg cilja uvođenja promjena u sustav.

U večernjim satima ponovno je prikazan film 'Što je meni naša borba dala?' te je održan razgovor s nekadašnjim radnicama propale sinjske Tvornice i predionice konca Dalmatinka što je sve skupa svojevrstan uvod u istoimeni projekt Kulturno umjetničkog središta i Galerije Sikirica u Sinju čija će izložba biti predstavljena 2016. godine.  Neke od glavnih tema bila su radnička prava i borbe koje im nažalost nisu donijele satisfakciju jer nikad i nisu bile ostvarene.

Radnice Dalmatinke

Radnice Dalmatinke

Pričom o radničkim borbama i pravima zaključeno je gostovanje ovog izvrsnog i  uigranog tima čiji daljnji rad i rast svakako treba pratiti i podržavati.

Zdravko Popović

Zdravko Popović

Već naizgled intrigantna igraonica sastavljena od nekoliko drvenih kutija ("tool-kit") koje su ispunjene raznovrsnim informacijama iz različitih područja društvenog života potpuni smisao poprima kada krenete istraživati sve ono što ona zapravo nudi. Na taj način inicira izravnu inkluziju sudionika i sudionica te potrebu i želju za dodatnim educiranjem, promišljanjem i odgovorima na ona pitanja o kojima se u školama rijetko ili nimalo ne diskutira.

Početnica zajedničkog djelovanja je dio dugoročnog multidisciplinarnog istraživačkog projekta Kreativnih strategija koji obuhvaća teorijska istraživanja, umjetničke produkcije i procese kritičke refleksije, a 2010. godine započela ih je društveno angažirana umjetnica Andreja Kulunčić  baveći se nastankom, razvojem, značenjima kreativnih strategija, kao i njihovim utjecajem na pojedinca i širu društvenu zajednicu.

Umjetnička produkcija Kreativnih strategija organizirana je po modulima od kojih svaki ima svoj specifičan način prilaska temi te različite metodologije i načine analize rezultata, ali su komplementarni premda funkcioniraju i samostalno. Uz  Početnicu unutar Kreativnih strategija postoje još dva modula: javni prostori uz umjetničku produkciju Otkloni svakodnevice, koja tematizira zagrebački Park Travno oko Mamutice te primjere samoorganiziranja unutar neprivilegiranih zajednica Mexico Cityja.

Početnica zapravo djeluje kao multimedijalna umjetničko-edukativna instalacija koja istodobno funkcionira kao alat interakcije koji sadrži pojmovnik, kartu i arhiv dosadašnjih radničkih borbi i literaturu iz područja direktne demokracije, sindikalizma, feminizma, teologije oslobođenja, prava na grad, ekologije i angažirane umjetnosti.

Početnica ostaje u potkrovlju Galerije Sikirica do 22. listopada, a zainteresirani/e je mogu koristiti svakim radnim danom od 9 do 16 sati. 

Tagovi: aktivizam i zajedničko djelovanje, andreja kulunčić, bruna nedoklan, direktna demokracija u škole, dragana modrić, galerija sikirica, početnica zajedničkog djelovanja, silva milić, sinj, zdravko popović

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM