Vijesti

02.02.2009. 15:38:51 - Tajana Broz

Što rade saborske zastupnice?

(Foto: D Sharon Pruitt)

Sudjelovanje u raspravama u Saboru samo je dio zastupničkih aktivnosti i podaci o njima kao takvi ne predstavljaju potpuni uvid u aktivnosti saborskih zastupnika i zastupnica. No, rasprave su svakako najvidljiviji dio aktivnosti i zahvaljujući saborskoj informacijskoj službi jedan od najdokumentiranijih. I dok ostali mediji donose skupne liste mi smo se odlučile poigrati statistikom i vidjeti koliko zastupnice doprinose saborskim raspravama (barem kvantitativno).

 

Udio zastupnica u Saboru je 22%, a njihove rasprave čine 24,3% svih rasprava. Najaktivnije zastupnice su Ingrid Antičević Marinović (SDP), Nevenka Majdenić (HDZ), Marijana Petir (HSS), Dragica Zgrebec (SDP) i Marija Lugarić (SDP). SDP-ovke čine gotovo 53% svih zastupnica, a njihove rasprave čine 50% svih rasprava zastupnica. Dok HDZ-ovke čine 38% svih zastupnica, u ukupnom broju rasprava zastupnica sudjeluju sa 40%. Zanimljivo je da zastupnice HDZ-a čine svega 19% Kluba, ali sudjeluju u 23% svih rasprava HDZ-a u Saboru što znači da su prosječno nešto aktivnije od svojih kolega.

 

Uz broj rasprava, jedan od načina rada u Saboru je postavljanje pitanja na samoj sjednici tijekom aktualnog sata ili u pisanom obliku. Najviše zastupničkih pitanja postavile su Mirela Holy (SDP), Marija Lugarić (SDP) i Marijana Petir (HSS). Njih tri postavile su 18,5% svih zastupničkih pitanja tijekom 6. saziva Sabora i to najveći broj njih u pisanom obliku, dakle nakon što su se kamere ugasile. Zastupnice su postavile 35% svih zastupničkih pitanja.

Tagovi: dragica zgrebec, hdz, hss, ingrid antičević marinović, marija lugarić, marijana petir, mirela holy, nevenka majdenić, sdp, zastupnice

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM