Vijesti

13.06.2009. 17:46:17 (Večernji list/Net.hr)

Policija uhitila petero anti-gay prosvjednika

Zagreb Pride 2009.

Zagreb Pride 2009.

Petstotinjak homoseksualnih, transrodnih, transeksualnih, interseksualnih i queer osoba krenulo je u 15.30 sati s Trga maršala Tita u Povorku ponosa.

Zviždeći i bubnjajući nosili su transparente čije su poruke pozivale građane na toleranciju, nenasilje i poštivanje ljudskih prava. Noseći transparente uvredljivog sadržaja i zastave NDH-a, vikali su "Ubi pedera", "Idite se liječiti". I dok su malobrojni građani sa strane pljuvali na povorku, većina ih je podržavala.

Do fizičkog obračuna nije došlo jednostavno zato što je policajaca bilo previše. Povorka ponosa svoj je put završila na Zrinjevcu gdje je održan koncert gay klape "Qlapa", LeZbora i grupe Stampedo.

- To je najveći Pride u Zagrebu do sada. Svaki Pride je korak naprijed, ne samo za nas. već i za društvo u cjelini. Želimo živjeti u otvorenom i tolerantnom društvu, stoga je i tema povorke "Zagreb otvoren grad" - rekao je Franko Dota, jedan od organizatora.

Organizatori su nezadovoljni policijom jer je dopustila kontra skup na kojem se, kako tvrde, zbog govora mržnje kršio Ustav.

Na Zagreb Pride došli su i pripadnici seksualnih manjina iz Srbije, BiH, Slovenije... Organizatori su posebno pozdravili beogradske goste i ohrabrili ih da ove godine i oni organiziraju sličnu Povorku u svom gradu. Do zaključenja broja nije bilo većih incidenata, a privedeno je pet agresivnih protivnika parade.

Na Povorci su bile Pravobraniteljica za ravnmopravnost spolova Gordana Lukač-Koritnik i SDP-ova saborska zastupnica Mirela Holy.

Zagrebačka policija izvjestila je da je zbog remećenja javnog reda i mira na prekršajnu obradu dovedeno pet osoba.

Snimka portala Net.hr!

Tagovi: zagreb pride

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM