Vijesti

08.03.2015. 18:12:01 - Libela

Preimenovanje ulica u ženska imena

Ulice ženama!

(Foto: Marinella Matejčić)

(Foto: Marinella Matejčić)

Noćas su imena oko 160 ulica na području Rijeke, barem na jedan dan, preimenovana u ženska imena intervencijom udruga PaRiter, SOS telefon - Grad Rijeka i Druga Rijeka i brojnih drugih aktivista i aktivistkinja. Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Dio riječkih ulica, njih oko 160, danas, 8. ožujka, na Međunarodni dan žena, nose imena istaknutih ženskih ličnosti, koje su svojim radom doprinijele jačanju ženskih prava, znanstvenim i teorijskim dostignućima te su kulturnim, političkim i javnim djelovanjem odigrale važnu ulogu u oblikovanju društva u kojem živimo. Intervencijom, koju su u okrilju noći provele riječke udruge ParRiter, SOS telefon – Grad Rijeka i Druga Rijeka te brojne druge aktivistkinje i aktivisti, imena riječkih ulica širom grada preljepljena su novim, ženskim imenima.

Cilj ove akcije je upozoriti na sustavno zanemarivanje žena, koje su odigrale važnu ulogu u bližoj i daljoj povijesti te uvriježeno neprepoznavanje istaknutih ženskih ličnosti u dodjeljivanju imena ulicama, parkovima, trgovima te javnim ustanovama. Naime, na području grada Rijeke, od 637 ulica, njih samo 25 (3.9 posto) nosi imena žena, dok 256 (40.2 posto) nosi imena muškaraca.

No, Rijeka kao takva nije iznimka jer je situacija slična i u ostalim hrvatskim gradovima. Prema istraživanju iz 2001. godine, kada se iz statistike uklone neosobna imena, dolazimo do omjera od 94.7 posto naprema 5.2 posto u korist imena ulica nazvanih prema muškarcima.

Ova poražavajuća statistika dokaz je da je kolektivno sjećanje muško sjećanje, a žene su u njemu marginalizirane i svedene na minimalni broj. Imena naših ulica povijesne su tvorevine, a imena koja danas nose dokaz su da smo velik dio naše povijesti zanemarili – onaj dio koji su stvorile žene. Ovom intervencijom želi se podsjetiti upravo na nju i na sve junakinje koje su je oblikovale.

Na riječkim pločama i stupovima s nazivima ulicama, danas, makar na jedan dan, svoje mjesto su zasluženo pronašle Marija Jurić Zagorka, Ivana Brlić-Mažuranić, Slava Raškaj, Dora Pejačević, Katarina Zrinska, Milojka Skvaž Mezzorana, Dunja Rihtman Auguštin, Nada Dimić, Rosa Luxemburg, Helen Keller, Wangari Maathai, Indira Ghandi, Emma Goldman i mnoge druge žene iz riječke, hrvatske i svjetske povijesti: znanstvenice, aktivistkinje, političarke, humanitarke, glumice, pjevačice, književnice, revolucionarke, filozofkinje... Nadalje, imenima nekih ulica, trgova i parkova, poput Trga žena žrtava nasilja, nastojalo se ukazati na probleme s kojima se žene svakodnevno suočavaju, a kojima se u javnosti ne pridaje dovoljno pozornosti, niti se ulažu dovoljni napori u njihovom rješavanju.

Ova akcija prvi je put provedena u Rijeci upravo na Međunarodni dan žena, kako bi se potaknulo razmišljanje i osvješćivanje problema još uvijek prisutne zatvorenosti žena u privatnom prostoru te njihovog izostanka iz onog javnog, što, među ostalim, potvrđuje činjenicu da ravnopravnost spolova u društvu još nismo postigli te da ona neće biti potpuna sve dok se ne dogodi na apsolutno svim razinama. Iz tog razloga ovom akcijom poručeno je da je 8. ožujak i dalje dan kada žene moraju biti na ulicama: Međunarodni dan žena nije dan slavlja majčinstva i braka, već je on još uvijek dan borbe za ekonomsku, socijalnu i političku jednakost žena.

Tagovi: hrvatska, međunarodni dan žena, osmi mart, rijeka, ulice, ženska imena

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

Bocko:

Zašto se uporno podmeće podla laž da su u imenovanju ulica žene zakinute?

Hajde, neka mi se sada tu predoči spisak - koje su to poznate muške povijesne osobe 'izbrisane' iz imena ulica da bi umjesto njih došle slavne žene?

Hoćemo li iz imena ulica izbaciti znanstvenike? A koje će ih to poznate znanstvenice zamijeniti?
Idemo zamijeniti imena poznatih kompozitora sa ženama koje su poznate na tom polju?
A tek vojskovođe i državnici - koliko ima slavnih žena da ih zamjene!

Tako ćemo maknuti kraljeve Tomislava i Zvonimira, i umjesto njih staviti njihove kraljice. Isto i Jelačiča i Radića , i Beethovena i Teslu - sve ih treba maknuti...
Feminizam će ispisati novu povijest.
'Žensku povijest'.

Meni bi bilo posve razumljivo da se odsada nadalje povede računa da se adekvatan broj novih ulica posveti ženama, iz jednostavnog razloga - danas ima dovoljno značajnih žena koje mogu dati imena ulicama.

Žao mi je, ali u povijesti je bilo neuporedivo više značajnih muških imena.
Prihvatite to , ili odbijte prihvatiti - ali to je istina.
12.03.2015. 20:08
muško:

citiram

"Zbog verbalnog delikta Radman će poslati dvije žene na cestu, smatramo da se Sabor treba zauzeti za samohranu majku dvoje djece i ženu pred mirovinom, jer je saborska većina izabrala Radmana i dala mu faraonske ovlasti, poručila je Glavak."

www.jutarnji.hr/totalni-kaos-na-prisavlju-sabor-ogorcen-na-radmana---ne-moze-se-zbog-verbalnog-delikta-izbacivati-zene-na-ulicu--/1313286/

da je otpustio muškarce bili to onda bilo u redu?
13.03.2015. 15:58

Iz drugih medija

AEM