Vijesti

24.01.2015. 11:59:43 - Libela

UN-ova ambasadorica dobre volje

Emma Watson u Davosu: 'Žene trebaju biti ravnopravne sudionice'

Britanska glumica i UN-ova ambasadorica dobre volje, Emma Watson, održala je govor u petak na Svjetskom gospodarskom forumu u švicarskom Davosu, gdje je pomogla pokrenuti sljedeću fazu kampanje za poticanje muškaraca da se pridruže u borbi za jednaka prava.

Za kampanju HeForShe, započetu u rujnu, Watson je rekla kako je prepravljena porukama podrške. Video kampanja HeForShe pregledana je više od 11 milijuna puta te je potaknula razgovore o kampanji na gotovo svim društvenim mrežama.

U sklopu navedene kampanje, u petak je pokrenula novu inicijativu pod nazivom IMPACT 10x10x10. Ovo je jednogodišnji pilot projekt kojim se traže konkretne obaveze vlada, korporacija i sveučilišta za rješavanje nedostataka u pogledu osnaživanja žena i jačanja ravnopravnosti spolova.

Svoj govor u Davosu, Watson je završila riječima: "Moje uvjerenje je da je danas daleko bolje razumijevanje nego ikada da žene trebaju biti ravnopravne sudionice u našim domovima, u našim društvima, u našim vladama i na našim radnim mjestima".

 

 

 

Tagovi: davos, emma watson, imapact 10x10x10, kampanja heforshe, ravnopravnost spolova, švicarska, svijet

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

još jedno muško:
Hrvatska:
20-24 godine 12% obrazovanih žena i 6,7% muškaraca
25-29 godina 33.7% žena-19.9% muškaraca
30-34 godine 31,8% žena -20,9 muškaraca
35-39 godina 26,5% žena-19.1% muškaraca
40-44 godine 20,9% žena-16,2% muškaraca itd
Da ne dužim muškarci su obrazovaniji tek u dobi koja sada ima 50 i više godina i to neznatno. Značajnija razlika u "mušku koristi" primjetna je tek preko 65 godina što više nije radno aktivno stanovništvo.
Gimnazije, koje daju kvalitetnije i bolje znanje od bilo kojg drugog smjera u Hrvatskoj, upisuje cca 2/3 djevojaka. Budući da su rezultati mature presudni za upis one se sa stečenim znanjem lakše upisuju na bilo koji željeni fakultet. Kriteriji ocjenjivanja u osnovnoj školi idu na ruku djevojčicama koje u prosjeku imaju gotovo pola ocjene viši prosjek od dječaka. Budući da se u srednju školu upisuju prema ocjenama eto otkud prezastupljenost djevojčica u gimnazijama.
Impact 10x10x10 podrazumijeva da se treba boriti za kvalitetnije obrazovanje žena u nekim sredinama. Zanima me da li će se boriti i za korigiranje ovog nesrazmjera koji ide na žensku stranu u pretežno euroameričkim sredinama?
Ili će se, usprkos svemu navedenom, nastaviti diskriminirajuće akcije poput L'Orealove, Microsoftove ili Zaklade Luka koji su i dalje orijentirani na davanje vjetra u leđa ženama?
Isto vrijedi i za državne institucije i civilne udruge koje unatoč nesrazmjeru i dalje rade isključivo na motivaciji žena za daljnje školovanje.
Drage Libele, kada izađe dugoočekivani članak o muškarcima-očevim i njihovom položaju u društvu molim vas i jedan članak o ovom. Mislim da bi mogao biti zanimljiv i ženama koje imaju mušku djecu.
Znači jako nam je bitno i svi radimo na tom da se žene obrazuju za atraktivna zanimanja poput IT-a. Želimo njihov veći broj tamo. S druge strane imamo još zanimljiviji liječnički poziv koji je danas traženiji i bolje plaćen od tehnološkog. Tu imamo identičan nesrazmjer, ali sa muškarcima u podređenim ulogama. Još je gora situacija u sestrinstvu koje je danas u europskim razmjerima zasigurno jedno od najatraktivnijih zanimanje za srednju stručnu spremu. Da li sam vidio plakatima izlijepljene tramvaje sa muškarcem u prvom planu i pozivom da se upišu na sestrinstvo? Nisam, ali sam vidio plakate sa ženom u gro planu i zamagljenim muškarcem u pozadini koji pozivaju na upis u vojne akademije.
Daj još malo razmislite da li je pozicija žene tako loša kao što nam želite prikazati i da li je pozicija muškarca, osobito mladog, tako dobra kao što nam svakodnevno prezentirate.
24.01.2015. 14:40
još jedno muško:
Nitko? Mislio sam da je obrazovanje zanimljiva tema. Evo još jedan pokušaj provociranja rasprave www.vecernji.hr/hrvatska/djevojcice-bolje-u-matematici-od-djecaka-a-uspjeh-svih-ucenika-ovisi-o-obrazovanju-roditelja-985995
Djevojčice su konačno "bolje u matematici". Naravno to je "postignuće" na polju ravnopravnosti spolova. Kao što je "postignuće" kada dvije trećine djevojčica upiše gimnaziju. I u istom omjeru završe fakultet.
U stvarnosti ne radi se o boljem znanju nego boljoj ocjeni. A ona je u školi zaslužena lijepim rukopisom, urednom bilježnicom, redovito na(pre)pisanom zadaćom, podizanjem ruke i odgovaranjem kada te nitko nije ništa pitao, sposobnošću sjedenja 6 školskih sati poput torbe bez da šuškanjem ili kakvom drugom zastrašujućom psinom ometaš nastavu. Začudo, sve ove osobine u najvećoj mjeri svojstvene su djevojčicama.Naravno računaju se i ocjene iz znanja, ali su one samo jedan od elemenata onog što se naziva "kontinuirani rad i praćenje nastave". A taj "kontinuiran rad i praćenje nastave" svoj prvi brodolom doživi na inicijalnom ispitu u srednjoj školi gdje čvrstu peticu prečesto zamijene jedinice i dvojke i to iz gradiva koje smo tako uspješno "savladali" tek koji mjesec ranije.
Da stvar bude apsurdnija sve te hiperodlikašice koje se u velikom broju školuju u gimnazijama na državnoj maturi u prosjeku imaju identičan rezultat kao i dečki, pa čak i lošiji i to iz područja kojim su tako suvremeno dominirale. Ali i za to imamo rješenje. Naravno, to je džoker patrijarhat. Kada nam sva istraživanja i logika ne daju zadovoljavajući odgovor onda ćemo posegnuti za patrijarhatom.
Pa ćemo tako bez imalo srama ustvrditi da su cure, koje su za klasu bolje u osnovnoj i koje upisuju elitne škole te dobiju daleko bolje obrazovanje od većine dječaka, na ispitima kiksaju jer ih je valjda strah uspjeha koji zaslužuju. U primislima one imaju lik oca koji im čitav život tupi kako su za "madraca, a ne mudraca" i tada, na državnoj maturi, po prvi put pokleknu i u strahu od autoritativnog oca riješe testove daleko ispod svojih mogućnosti-negdje na razini muških lijenčina kojima matura baš i ne treba jer su im sva vrata ionako otvorena. Čudno kako taj problem nije isplivao ranije kroz školovanje nego baš sada. Ali feminizam je pun čudnih objašnjenje.
Nego, zar nikom nije zanimljiv ovakav razvoj situacije? Nitko ne misli da bi trebali nešto poduzeti da se vrati balans? Inače su oba spola podjednako inteligentna i ovaj nesrazmjer u obrazovnim rezultatima je nešto čime bi se oni koji zazivaju ravnopravnost trebali pozabaviti.
Jučer čitam izvješće EU o poticanju zapošljavanja. U dijelu koji govori o samozapošljavanju kao problemi žena navodi se "zauzetost žena na nekim drugim područjima". Kod muškaraca glavni problem je nedovoljna educiranost. Pamtim napore i inicijative kako bi se žene dodatno educirale (izvan redovnog obrazovnog sustava). Pamtim i silna osvješćivanja žena da upisuju tehničke fakultete. No ne sjećam se nijedne inicijative koja je usmjerena ka rješavanju problema sada već vidno lošije obrazovanih muškaraca. Poput fanatika koji udvostručuje napore u trenutku kada je zaboravio koji mu je uopće cilj sustav i dalje gura arhaične inicijative koje bi osnažile žene iako su takvi napori odavno izgubili smisao ili bi, još bolje, trebale sići sa liste prioriteta u razvoju ravnopravne ljudske zajednice.
27.01.2015. 09:06

Iz drugih medija

AEM