Vijesti

09.01.2015. 16:37:39 - Libela (bbc.com)

Još jedan čavao u lijes ljudskih prava u Rusiji

Rusija zabranjuje transrodnim osobama upravljanje vozilima

Rusija je na listu ljudi koji ne mogu dobiti vozačku dozvolu uvrstila i one sa, kako navode, 'seksualnim poremećajima', prenosi BBC

U tu kategoriju spadaju transrodne i transseksualne osobe, transvestiti te aseksualne osobe. Također, vozačku dozvolu ne mogu dobiti ni oni/e koji/e spadaju u kategoriju voajerizma, fetišizma i egzibicionizma, budući da ih novi zakon stavlja u kategoriju 'mentalnih poremećaja'.

Na toj se redikuloznoj listi nalaze i osobe kojima je dijagnosticirano 'patološko kockanje i kompulzivna krađa'.

Službeni razlog za provođenje ovako restriktivnih i diskriminatornih mjera jest pokušaj 'smanjivanja broja prometnih nesreća'.

Ovo je samo još jedna u nizu zakonskih odredbi koja je simptomatična za stanje ljudskih prava u Rusiji. U 2013. je 'promoviranje netradicionalnog načina života' u Rusiji postalo ilegalno.

Udruženje ruskih odvjetnika za ljudska prava prozvalo je ovaj zakon 'diskriminatornim', a s njima se slaže i psihijatrijska struka. Najavili su da će tražiti mišljenje Ustavnog suda, kao i podršku međunarodnih organizacija za ljudska prava.

Međutim, Sindikat profesionalnih vozača je podržao ovakav razvod događaja. Oni, naime, tvrde kako je previše smrtnih slučajeva na cestama te da će ovakve prakse pozitivno utjecati na sigurnost, iako se isti kriteriji ne bi trebali, prema njihovom mišljenju, primjenjivati na 'obične' sudionike i sudionice u prometu i profesionalce/ke. 

Tagovi: diskriminacija, kršenje ljudskih prava, ljudska prava, rusija, trans, trans osobe

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (3)

Stari komentari

zlatan:
Kako će se dokazati kakve sklonosti ima budući vozač? To da su na listi aseksualne osobe je posebno glupo, jer su upravo aseksualci poznati po tome da mogu ovladavati niskim strastima, a to znači i pri vožnji automobila.
Bilo bi im pametnije da su zabranili vožnju alkoholičarima kojih upravo u Rusiji ima dovoljno. To znam jer sam bio.
11.01.2015. 23:05
ifka:
hehe... da alkosima zabrane vožnju ceste bi bile gotovo puste :D
11.01.2015. 23:26
zlatan:
IFKA, tu niste u pravu. Ima među Rusima dosta zdravih ljudi, veliki broj su sportaši i žive zdravim načinom života. Ono što je uočljivo onome tko zna gledati, jest to da su nevjerojatno sposobni u velikom postotku podnositi alkohol. Ali prava je istina da svi sjeverni narodi Evrope imaju problema sa jednim naopakim načinom pijenja, pa tako i među Rusima, Ukrajincima. dakako i među Šveđanima, Fincima itd, itd.
Radnim danima nema ili skoro uopće nema pijanih, a onda od petka navečer da se primijetiti veliki broj pijanaca po ulicama. Svi mi koji živimo uz more znamo kako se znaju ponašati sjevernoevropski turisti kada se "opuste".
Ali ne treba biti u zabludi. I među nama ima pijančina koliko vam drago, ništa manje nego među Rusima ili Šveđanima-::))
12.01.2015. 00:21

Iz drugih medija

AEM