Vijesti

09.12.2014. 17:21:53 - sezamweb.net (Libela)

edukacija i informacija, a ne represija

Besplatna kontracepcija smanjuje broj neplaniranih trudnoća

Zadnje istraživanje na temu maloljetničke trudnoće pokazuje da je znatno manja vjerojatnost da će se ona dogoditi kod onih tinejdžera kojima je na raspolaganju plaćena kontracepcija i koji su upućeni u dobre i loše strane različitih kontracepcijskih metoda. Istraživanje su predvodili znanstvenici Medicinskog fakulteta u St. Louisu Sveučilišta u Washingtonu, a objavljeno je početkom listopada u medicinskom časopisu New England Journal of Medicine.

Istraživanje promiče upotrebu dugotrajnih metoda kontracepcije kao što je intrauterina kontracepcija (IUD) i implantati zbog iznimne učinkovitosti kod sprječavanja neplaniranih trudnoća. Od 1.404 tinejdžera uključenih u projekt nazvan Contraceptive CHOICE, 72 posto izabralo je intrauterinu kontracepciju i implantate za zaštitu. Ovu brojku možemo usporediti s procijenjenih 5 posto tinejdžerki u SAD-u koji biraju dugotrajnu kontracepciju. Dakle, oni uglavnom biraju manje pouzdana kontracepcijska sredstva kao što su pilule, kondomi ili pak ništa zbog cijene i drugih uzroka.

"Kada smo oduzeli faktore kao što su neznanje, ograničen pristup i cijena, zaključili smo da je broj trudnoća, porođaja i abortusa među tinejdžerima zapravo puno niži", objašnjava voditeljica istraživanja i osnivačica projekta CHOICE dr. sc. Gina Secura.

"Rezultati istraživanja nam kažu da možemo učiniti puno toga za smanjenje maloljetničkih trudnoća", dodala je.

Broj trudnoća godišnje među tinejdžerkama od petnaeste do devetnaeste godine u razdoblju od 2008. do 2013. godine u prosjeku iznosi 34 na 1.000 maloljetnica u usporedbi s 158,5 seksualno aktivnih maloljetnika/ca u SAD-u. U razdoblju od pet godina, prosječan broj trudnoća među onim tinejdžerkama uključenima u istraživanje i projekt iznosi 19,4 na 1.000 tinejdžerki i u usporedbi s 94 na 1.000 seksualno aktivnih tinejdžerki u 2008. godini.

Što se tiče abortusa, i njihov je broj osjetno pao među maloljetnicama iz istraživanja. Od 2008. do 2013. godine., u prosjeku 9,7 od 1.000 u usporedbi s 45,1 od 1.000 seksualno aktivnih u 2008. godini.

"Razlika u broju trudnoća, porođaja i abortusa između tinejdžerki koje su sudjelovale u projektu i onih koje nisu je značajna", kažu znanstvenik i sudionik u projektu Jeffrey Peipert i profesor ginekologije i opstetricije Robert J. Terry.

Petsto maloljetnica iz istraživanja imalo je između četrnaest i sedamnaest godina kada su uključeni. Pola od njih je priznalo da se suočilo s neplaniranom trudnoćom, a osamnaest posto njih je izvršilo najmanje jedan abortus. Bez obzira na to što je broj maloljetničkih trudnoća u padu u SAD-u posljednja dva desetljeća, i dalje je puno viši nego u drugim razvijenim zemljama. Više od 600.000 tinejdžerki u SAD-u zatrudni svake godine, a tri od deset zatrudni prije svoje dvadesete godine.

Cilj istraživanja je bio dokazati da besplatna kontracepcija značajno smanjuje broj neplaniranih trudnoća, a time i abortusa, za 62 do 78 posto. Ispitanice koje su se odlučile da dugotrajnije metode zaštite koristili su ih duže od korisnika jednokratnih metoda. Znanstvenici i znanstvenice kažu da su vrlo zadovoljni rezultatima jer oni pokazuju na koji se način najučinkovitije boriti protiv ovog sociološkog problema.

Tagovi: abortus, besplatna kontracepcija, edukacija, informacija, istraživanje, kontracepcija, kontracepcijske pilule, maloljetnička trudnoća, neplanirana trudnoća, obrazovanje, pobačaj, sad, seksualna edukacija, svijet, trudnoća

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM