Vijesti

27.05.2009. 10:53:31 - Stanko Ferić (Slobodna Dalmacija)

Šibenska županija: Žene pobjednice u prvom krugu lokalnih izbora

Nigdje u Hrvatskoj na ovogodišnjim lokalnim izborima žene nisu bile tako brojne i tako uspješne kao u Šibensko-kninskoj županiji.

Njihova zastupljenost na izbornim listama za gradska i općinska vijeća, te Županijsku skupštinu, bila je vrlo dobra, ali pozornost zaslužuje podatak da su čak četiri od pet žena bile istodobno kandidatkinje za gradonačelnice i načelnice, te nositeljice lista za gradska i općinska vijeća. Sve su postigle rezultate koji impresioniraju.

Josipa Rimac (HDZ) izabrana je za gradonačelnicu Knina u prvom krugu, a njezina lista je osvojila devet od 15 mandata u Gradskom vijeću Knina. Branka Juričev-Martinčev (HDZ) gotovo je plebiscitarno izabrana za gradonačelnicu Vodica, a kao nositeljica liste osvojila je osam od 15 mandata u Vijeću grada Vodica. Identičan je i uspjeh Sandre Jakelić (HDZ) u Rogoznici. I ona je izabrana u prvom krugu, a uz to je osvojila i sedam od 11 mandata u Općinskom vijeću.

 

Težak zadatak za Nedu

Puno težu zadaću imala je Neda Klarić (HDZ), kandidatkinja za gradonačelnicu Šibenika. Ona se morala suočiti s čak pet protukandidata, koje je s oko 35 posto dobivenih glasova ostavila iza sebe. Kao što je bilo očekivano uz tako brojnu konkurenciju, nije uspjela dobiti povjerenje natpolovične većine birača, ali je i ipak nadmašila konkurenciju.

Dobila je najviše glasova i ide u drugi krug sa znatnom prednošću. Zanimljiv je i izborni uspjeh Kornelije Tomić-Bambe koju je HDZ kandidirao za načelnicu općine Biskupija. Nije bilo za očekivati da će HDZ-ova kandidatkinja pobijediti na izborima u općini u kojoj gotovo jedino živi srpska nacionalna manjina, no Kornelija Tomić-Bamba ipak je uspjela osvojiti jedan mandat u Općinskom vijeću Biskupije!

Tagovi: gradonačelnica, lokalni izbori, načelnica

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM