Vijesti

02.10.2014. 12:48:26 - T.S.

Još jedna studija potvrdila

Besplatna kontracepcija i seksualna edukacija smanjuju broj neželjenih trudnoća i pobačaja

Za mlade ljude koji su obrazovani o kontracepciji i koji imaju pristup besplatnoj kontracepciji značajno je manja šansa da će zatrudnjeti ili zatražiti pobačaj, uspoređujući ih s drugim seksualno aktivnim tinejdžerima i tinejdžerkama, pokazala je studija obavljena u New England Journal of Medicine.

Gotovo tri četvrtine od ukupno 1,404 djevojaka koje su sudjelovale u Contraceptive CHOICE Projectu izabralo je spiralu, maleni uređaj koji se ugrađuje u maternicu kako bi zaustavio proces oplodnje, ili kontraceptivne implante koji se ugrađuju u ruku i neprestano ispuštaju sintetički hormon progestin koji onemogućuje trudnoću.

Na većem uzorku populacije, svega pet posto američkih tinejdžerica koristi ovaj dugoročni oblik kontracepcije. Većina ih koristi kratkoročne metode poput kontracepcijskih pilula ili prezervativa ili ne koriste kontracepciju uopće, zbog troškova i nemogućnosti pristupa istoj. Studija je također pokazala da su dvije trećine mladih koji su koristili dugoročne oblike kontracepcije nastavili koristiti iste i nakon dvije godine, dok je svega jedna trećina kratkoročnih metoda korišena nakon tog perioda.

Contraceptive CHOICE Project uključio je više od devet tisuća žena i tinejdžerki koje su imale visok rizik od neplanirane trudnoće i željele su isprobati nove oblike kontracepcije. Sudionice su imale različite kontracepcijske metode na izbor, od implanata do kondoma. Od tinejdžerki uključenih u studiju, njih petsto je bilo između 14. i 17. godine kada su se uključile u projekt. Polovica djevojaka u toj dobnoj skupini prijavilo je da su imale neplaniranu trudnoću, a njih 18 posto je imalo barem jedan pobačaj.

"Choice Project uklonio je tri važne barijere za tinejdžerke – pristup edukaciji, pristup kontracepciji i troškove", navodi dr. sc. Gina Secura, istraživačica na Washington University School od Medicine u St. Louisu i voditeljica CHOICE projekta. "Istovremeno uklanjanje tih uobičajnih zapreka rezultiralo je u znatno nižim postocima trudnoća. Uklanjanjem samo jedne prepreke vjerojatno ne bismo dobili iste rezultate".

Rezultati tog istraživanja pokazali su se nevjerojatnima. U studiji, godišnji postotak trudnoća za tinejdžerke u dobi između 15. i 19. godine bio je 3.4 posto, dok je taj postotak na razini SAD-a 15.9 posto. Prosječni postotak poroda u studiji je 1.9 posto, dok je na razini seksualno aktivnih tinejdžerica u SAD-u 9.4 posto.

U studiji su se pokazali i daleko niži postoci izvedenih pobačaja. U razdoblju od 2008. do 2013. godine u istraživanju je zabilježen godišnji prosječni postotak od gotovo 1 posto, dok je samo u 2008. godini na razini SAD-a čak 4.2 posto.

"Studija pokazuje da možemo uspješno smanjiti te probleme ako promijenimo način da koji omogućavamo kontracepciju za mlade", zaključila je Secura.

Tagovi: edukacija, istraživanje, kontracepcija, mladi, pristup kontracepciji, reproduktivna i seksualna prava, reproduktivno zdravlje, sad, seksualna edukacija, tinejdžerke

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

Bocko:
Još jedna namještena i lažna studija.

Eto, mi u RH nemamo intenzivnu seksualnu edukaciju još od vrtićke dobi kao u 'naprednim' državama, ali imamo daleko manji broj neželjenih trudnoća i maloljetničkih pobačaja.

Očito smo zaostali.
03.10.2014. 07:55

Iz drugih medija

AEM