Vijesti

22.05.2009. 11:24:50 - Bojana MRVOŠ PAVIĆ (Novi list)

Što više djece – manja mirovina

Hoće sve žene ovako?

Hoće sve žene ovako?

Što više djece rodiš, u starosti manje vrijediš - moglo bi se poručivati ženama u Hrvatskoj koje se odluče na majčinstvo. Jer, svaki novi rodiljni dopust, prije toga i bolovanje radi čuvanja trudnoće, umanjuju iznos buduće ženine mirovine, pri čemu postoje tek naznake da bi se to moglo promijeniti.

Žena koja, naime, na rodiljnom dopustu provede uobičajenih godinu dana, od početka prošle godine tijekom prvih šest mjeseci bebina života prima prosjek svoje plaće, i na taj joj se iznos obračunavaju i doprinosi za mirovinsko, odnosno buduću mirovinu. Problem nastaje, međutim, u trenutku kad "prelazi" na drugih šest mjeseci rodiljnog, tijekom kojih najveća naknada iznosi 2.660 kuna, što također ulazi u izračun buduće mirovine.

 

"Komplikacija u trudnoći" nije bolovanje

Što su ženina primanja prije rodiljnog bila veća, pritom, ona će biti zakinutija na budućoj mirovini, jer sa, primjerice, plaće od 7.000 ili 10.000 kuna ona pada na primanje od 2.500 kuna, čime se, dakako, smanjuju i doprinosi za njenu buduću mirovinu. Na iznos te buduće mirovine, osim toga, negativno utječe i vrijeme provedeno na bolovaju zbog čuvanja trudnoće, tzv. "komplikacija u trudnoći", koje se ne tretira kao klasično bolovanje tijekom kojih se prima 75 posto plaće, već žena ima pravo na najviše 4.250 kuna, pa i to ulazi u izračun buduće mirovine.

- Ženama koje imaju i manje plaće od toga, moj stav, odnosno stav bolje plaćenih žena može zvučati oholo, no činjenica je da mene i moje znanje u firmi cijene, i da su na tu plaću uplaćivali i velike doprinose u državnu i gradsku blagajnu. Sada, međutim, primam 4.250 kuna, i time sam kažnjena, napominje naša čitateljica iz Rijeke, uz uvjet anonimnosti.

 

Plaća pada za 70 posto

Njezina je plaća do odlaska na čuvanje trudnoće iznosila oko 10.000 kuna neto, no sada, dok čuva trudnoću, prima gotovo upola manje, a tijekom drugih šest mjeseci rodiljnog primat će 73 posto manje negoli je imala plaću. Ti će iznosi ući i u izračun njene buduće mirovine.

"Općenito govoreći, niske rodiljne naknade snizit će i visinu mirovine, odgovaraju našem listu uz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. Od njih smo, naime, zatražili simulaciju buduće mirovine žene koja sada ima 30 godina, a koja će jednom, dvaput ili triput biti na porodiljnom, i koja ima plaću 5.500, odnosno 7.500 i 10.000 kuna neto.

U nepovoljnijem su položaju, pritom, žene koje su na porodiljnom bile prije 2008. godine. Do tada je, naime, i tijekom prvih šest mjeseci rodiljnog bilo moguće dobiti najviše 4.250 kuna, što je delimitirano 1. siječnja lani. Ostala je, međutim, niska naknada od 2.660 kuna tijekom drugih šest mjeseci, koja je, štoviše, od 2000. do 2004. godine iznosila 1.600 kuna, pa je za žene koje su na rodiljnom bile u tom razdoblju, stvar još gora.

 

Za izračun čitav staž

U najnepovoljnijem su položaju, međutim, majke koje zbog rođenja blizanaca, trećeg ili svakog sljedećeg djeteta koriste trogodišnji rodiljni, jer tijekom druge dvije godine imaju naknadu od 1.660 kuna. Dogodi li im se tijekom života jedan trogodišnji dopust i jedan jednogodišnji, mirovina im se značajno smanjuje, baš kao i ženama koje su, recimo, triput bile na jednogodišnjem rodiljnom. Do 2000. godine, kad je provedena mirovinska reforma, u izračun mirovine uzimalo se deset najpovoljnijih godina staža, dok sada u izračun ulazi čitav staž, dakle i vrijeme provedeno na rodiljnom dopustu. Uzima li ga otac umjesto majke, valja napomenuti, isto se odnosi i na njega.

Ne bude li zakonskih izmjena, žene, koje ionako za 12 posto slabije plaćene od muških kolega za isti posao, dodatno će izgubiti i u - starosti. Povlašteni bivši saborski zastupnici i vladini dužnosnici neće biti zakinuti, jer njihova mirovina već danas iznosi više od 9.500 kuna mjesečno.

 

Bolje plaćeni zakinutiji
Što se duže koristi rodiljni dopust za vrijeme kojeg žena prima nisku rodiljnu naknadu, to će više utjecati na sniženje mirovine. Osiguranice čije su rodiljne naknade jednake njihovim plaćama, bit će u povoljnijem položaju od žena čija je naknada manja od plaće, to će im sigurno smanjiti mirovinu, kažu u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju do kraja godine
U Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Jadranke Kosor kažu kako je pokrenuto osnivanje radne skupine koja će predložiti izmjene zakona na način da se ženama tijekom rodiljnog uplaćuju mirovinski doprinosi sukladno njihovim bruto plaćama, a ne iznosima rodiljne naknade. U Nacionalnoj populacijskoj politici iz 2006. godine stoji i ta mjera, koja kaže da tijekom 2008. i najkasnije 2009. godine treba izmijeniti Zakon o mirovinskom osiguranju i Zakon o zdravstvenom osiguranju, što znači da bi do kraja ove godine to trebalo biti i učinjeno.

Tagovi: jadranka kosor, mirovine, obitelj, rodiljne naknade

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM