Vijesti

17.09.2014. 16:36:58 - Libela

jer se zalaže za pravo žene na abortus

Porezna uprava proglasila Centar za ženske studije ustanovom koja krši Ustav?!!

(Foto: H-alter)

Porezna uprava odbila je priznati odbitak od poreza za uplaćenu donaciju Centru za ženske studije zbog toga što se CŽS 'zalaže za pravo na pobačaj'. Ovaj potez Porezna uprava obrazložila je riječim da 'odgoj-obrazovanje i kultura koju promiče Centar za ženske studije, a koja se zalaže za pravo na pobačaj je u izravnoj vezi sa člankom 21. Ustava Republike Hrvatske u kojem je propisano da svako ljudsko biće ima pravo na život'.

Također su se pozvali i na argumentaciju karakterističnu za pro-life grupacije: "Treba spomenuti da je Europski sud pravde u sporu C-34/10 'Oliver Brüstle v Greenpeace e.V' definirao da je bilo koja jajna stanica u trenutku oplodnje organizam sposoban da se iz njega pokrene proces nastanka ljudskog bića, tj da ljudski život započinje oplodnjom".

Ukoliko utipkate ovaj spor u internetsku tražilicu, prve stranice koje će se otvoriti jesu Katolik.hr i Klinikazapobacaje.com, piše H-alter.

"Proglašavanje Centra za ženske studije ustanovom koja svojim radom krši Ustav RH zbog zalaganja za prava žena na pobačaj smatramo štetnim i opasnim zbog sadržaja obrazloženja kojim se nezakonito prekoračuju ovlasti institucija donošenjem vrijednosnih sudova. Aktivnosti Centra za ženske studije, koji sljedeće godine obilježava 20.obljetnicu kontinuiranog rada na promicanju izvaninstitucionalnog obrazovanja i kulture, a u čijim programima sudjeluju akademski građani i građanke, te podržavaju građani/ke i institucije RH ovim obrazloženjem se obezvrjeđuju", naglasila je izvršna direktorica Centra za ženske studije Rada Borić u priopćenju za medije.

"Također, na ovaj način podnositeljici porezne prijave uskraćena su ljudska i ekonomska prava zagarantirana Ustavom RH kao i pravo na izbor. Ovo obrazloženje ne bi smjelo biti prihvatljivo za sekularnu državu kakva je Republika Hrvatska i za tijela državne vlasti koja je predstavljaju i nadamo se da će institucija kojima smo se obratile reagirati u skladu sa svojim ovlastima", zaključila je Borić.

Tagovi: abortus, centar za ženske studije, czž, hrvatska, ljudska prava, obrazloženje, odbita poreza, pobačaj, porezna uprava, pravo na abortus, pravo na pobačaj, pravo žene da odlučuje o svome tijelu, rada borić, reproduktivna prava, reproduktivno zdravlje, ustav republike hrvatske, ženska ljudska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (11)

Stari komentari

XYZ:
Katastrofa kakvi katotalibani donose odluke u ovoj zemlji. Tako ce sutra 14-godisnjakinji koja je bila silovana zabranit abortus jer po njihovom talibanskom misljenju zivot zapocinje zacecem (bio je takav slucaj u Poljskoj). Povraca mi se
17.09.2014. 17:59
XYZ:
Takodjer me zanima sto ce Centar za zenske studije dalje poduzimati po pitanju te presude?

Zar u Ustavu ne pise da je RH sekularna drzava? I da svi imaju pravo na izbor? Zar sama ovakva presuda ustavnog suda napumpana religijskim fanatizmom nije protustavna jer se odluke donose u skladu sa religijskim sentimentima pojedinih sudaca Ustavnog suda?

17.09.2014. 18:05
XYZ:
Katastrofa kakvi katotalibani donose odluke u ovoj zemlji. Tako ce sutra 14-godisnjakinji koja je bila silovana zabranit abortus jer po njihovom talibanskom misljenju zivot zapocinje zacecem (bio je takav slucaj u Poljskoj). Povraca mi se
17.09.2014. 18:06
reasilvija:
Hrvatski ustav embriju ne priznaje ljudska prava. To znam jer sam ga proučavala. Tako da ovo obrazloženje nema zakonske osnove. Nadam se da postoji pravni lijek.
18.09.2014. 09:05
liko:

u potpunosti podržavam stav porezne uprave
18.09.2014. 09:48
reasilvija:
Stavovi su osobna kategorija. Možete zauzeti i stav prema poreznoj upravi i prema poreznoj politici; ali kakve to veze ima s naplatom ili povratom poreza? To je pravna kategorija. Ne može ti netko uskratiti tvoje pravo zato što prema tebi ima negativan stav, ili što mu se ne sviđaš. Prava su utemeljena na zakonu, a i oni se ne mogu tumačiti kako se kome sviđa ili kakav tko ima stav. Ustav je u ovom pitanju prilično jasan. Ono što mene više brine je to da porezna uprava traži izlike kako da izbjegne isplatiti povrat poreza.
18.09.2014. 14:31
za:
Uopće se ne čudim ovakim gluparijama porezne uprave, trebalo bi njih malo prodrmati jer nelegalno i protupravno otimaju poreznim obveznicima, na način da računaju kamatu na kamatu kao pravi pravcati kriminalci.
Izmišljenih obrazloženja porezne uprave, a u stvrhu nepriznavanja prava poreznim obveznicima sam se nagledala i naslušala.
Kod pretplate po jednoj osnovi ne računaju kamate, ali po obvezi po drugoj osnovi naravno da. Zastaru svugdje zaustavljaju ovrhama samo porezna zaustavlja zastaru običnom obavjesti.
18.09.2014. 14:51
Ela:
kad sam ovo procitala u novinama prvo sam isla traziti datum - mislila sam da je prvi april, majke mi
ili top lista nadrealista
ovo je stvarno nadrealno
nadam se i utuzivo
20.09.2014. 23:02
muško:

šta ste digli paniku oko ovoga ovo će past na drugostepenom postupku i mirna bosna, po meni je vrlo sporan njihov nastup u emisiji zdravo društvo sreća horvata koja je nedugo nakon toga ukinuta
22.09.2014. 09:30
reasilvija:
Porezna uprava je nastupila u emisiji Zdravo društvo?
22.09.2014. 12:44
muško:
@ resilvija ne gospođa iz centra za ženske studije čini mi se rada borić
22.09.2014. 14:45

Iz drugih medija

AEM