Vijesti

07.08.2014. 20:52:30 - Libela

Prava francuskih žena

Francuska odobrila bezuvjetan pristup pobačaju kroz novi Zakon o ravnopravnosti spolova

Najat Vallaud - Belkacem

Najat Vallaud - Belkacem

Francuskinje su upravo dobile bezuvjetan pristup pobačaju u prvom tromjesečju trudnoće, a puna cijena abortusa financirat će se od strane vlade, odlučeno je tako u utorak donošenjem novog Zakona o ravnopravnosti spolova, javlja Think Progress.

Novom politikom mijenja se postojeći Zakon o pobačaju koji je jamčio svim 'trudnicama koje su u teškom položaju' pravo na prekid trudnoće.

Novu politiku pobačaja predložila je Najat Vallaud – Belkacem, ministrica za ženska prava, te se o njoj raspravljalo početkom ove godine u Narodnoj skupštini.

Bezuvjetan pristup pobačaju samo je jedna od mjera novog Zakona o ravnopravnosti. Novim zakonom poboljšane su odredbe o pružanju potpore žrtvama zlostavljanja, povećane su kazne za neuspjeh u postizanju rodne jednakosti u poslovanju i politici, proširene su podrške samohranim majkama, medijima je zabranjeno emitiranje seksističkih ili ponižavajućih priloga o ženama, očeve se potiče se da uzmu plaćeni roditeljski dopust u trajanju od šest mjeseci, a djevojčicama mlađima od 13 godina zabranjeno je natjecanje ljepote. Ove mjere predstavljaju najopsežnija zakonodavna prava žena u povijesti Francuske.

"Ne vjerujem da nas povijest može spontano voditi prema naprijed. Nama treba više jednakosti i stoga moramo biti politički proaktivni", rekla je Najat Vallaud – Belkacem.

I dok proaktivni pristup jednakosti žena u Francuskoj ide prema naprijed, u Španjolskoj zakonodavci pokušavaju pravo na pobačaj ukinuti u cijelosti, dok se, primjerice, u SAD-u ne jamči plaćeni porodiljni dopust i uveden je tzv. sonogram zakon.

"U vrijeme kada su ženama u mnogim dijelovima svijeta, pa tako i SAD-u i Španjolskoj, prava ograničena, povrijeđena ili se ne poštuju, Francuska je postala važan primjer za ostatak svijeta svojim progresivnim stavom prema reproduktivnoj zdravstvenoj zaštiti", rekla je Lillian Sepulveda, direktorica globalnog pravnog programa u Centru za reproduktivna prava.

Napomenimo kako je Francuska prošle godine izglasala zakon kojim žene ne moraju plaćati pobačaj, a maloljetnice kontracepciju, odnosno žene dobivaju povrat novca za obavljeni pobačaj, a djevojke od 15 do 18 godina imaju pravo na besplatnu kontracepciju, što uključuje kontracepcijske pilule i umetke.

Ovakvim izmjenama i ovakvim zakonom Francuska svakako može poslužiti kao dobar primjer za rješavanje uporne diskriminacije žena. S obzirom na prijetnje ženskim pravima u Europi i drugdje u svijetu, uključujući pravo na legalan pobačaj, zastupnici/e u Francuskoj predano rade na jednakosti i ravnopravnosti i ovakvo zakonodavstvo je dobrodošao primjer onoga što vlada može učiniti kako bi podržala jednaka prava i jednake mogućnosti za žene. 

Tagovi: francuska, najat vallaud belkacem, prava, zakon o ravnopravnosti spolova, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (3)

Stari komentari

kosee:
Izvrsne mjere, ne samo vezane uz pobačaj nego i ove ostale, svaka čast!
08.08.2014. 12:04
Krmak Boroje:
Citat:

" povećane su kazne za neuspjeh u postizanju rodne jednakosti u poslovanju i politici, "

koja glupost; dakle propisati će kazne (pardon - povećati) ako recimo u managementu neke tvrtke nema toliko i toliko postotaka žena?
Plačem !! I onda se čude zbog čega je Francuska za vrijeme vladavine socijalista postala tmurna crna rupa i ekonomska sprdačina od države
09.08.2014. 07:20
balatinec:
hm, ak sam dobro skužio to je kakti zakon o jednakosti spolova. znači i ja kao muž mogu do tri mjeseca reć da ja to djete ne bi, a ako ga ona želi zadržati namam nikakve obaveze. to bi po meni bila ravnopravnost spolova. imam neki filing da se ovdje drugačija razmišlja, ali jebem mu o kakvoj onda ravnopravnosti govorimo?
i nigdje nisam primijetio da se u članku govori o pravima za samohrane očeve. šta ta kategorija uopće nije predviđena u budućnosti?
09.08.2014. 15:03

Iz drugih medija

AEM