Vijesti

29.01.2009. 08:55:29 (ZamirZine)

Napadnut "Peščanik"

Nakon fizičkih napada, protivnici "Peščanika" su napali ovaj medijski projekt i u "virtualnom" svijetu na način da ruše njihov portal www.pescanik.net, a brojni slušatelji su javili da je u vrijeme emitiranja istoimene radijske emisije ometan signal B92, pa se gubio signal i čuo šum.

Nakon pet dana blokade, Peščanik se seli na sigurnije mjesto, kako kažu u uredništvu, nakon čega će opet biti moguće pratiti sve na portalu.

U međuvremenu, uredništvo podnosi kaznenu prijavu Tužilaštvu za visoko-tehnološki kriminal povodom napada na sajt Peščanik, zatim tužbu Četvrtom općinskom tužilaštvu zbog demoliranja automobila koji je vozila Svetlana Lukić, a RTV B92 podnosi prijavu smetnji Republičkoj agenciji za telekomunikacije (RATEL) povodom tvrdnji velikog broja slušatelja da je signal radija B92 ometan tijekom trajanja emisije Peščanik 23. i 24. siječnja 2009. godine.

Na ove napade reagirale su udruge za zaštitu ljudskih prava, čiju izjavu možete pročitati u nastavku.

 

Napad na Peščanik


Povodom najnovijeg napada na Peščanik kroz ometanja radio emisije B92 Peščanik i rušenjem njihovog sajta izražavamo i protest i zabrinutost zbog još jednog pokušaja gušenja liberalnog mišljenja. Istovremeno ozbiljan incident sa vozilom autorke Peščanika ukazuje na beskrupuloznost i spremnost na fizičko ugrožavanje bezbednosti onih koji zastupaju stav drugačiji u odnosu na dominirajući. Nije reč samo o ugrožavanju slobode govora same po sebi već o smišljenom potiskivanju podrške proevropskoj orijentaciji srbijanskog društva.

U trenutku kada je put Srbije prema Briselu inače blokiran, slučaj Peščanik nije incident već deo šire strategije koja za posledicu ima potpunu izolaciju Srbije.

Zahtevamo od nadležnih državnih organa da preduzmu sve što je neophodno, da se utvrde svi počinioci pomenutih dogadjaja i da se prema njima preduzmu odgovarajuće zakonske mere.

Podsećamo nadležne institucije na ustavnu obavezu zaštite imovinske i lične sigurnosti gradjana što se u slučaju Svetlane Lukić i Svetlane Vuković stalno dovodi u pitanje.

 Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji
 Komitet parvnika za ljudska prava - YUCOM
 Žene u crnom
 Centar za kulturnu dekontaminaciju - CKZD
 Fond za humanitarno pravo
 Građanske incijative

Tagovi: mediji, peščanik

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM