Vijesti

10.06.2014. 15:03:29 - Karmela Gajdek

Međunarodna konferencija u Sarajevu

'Učešće žena u ratu 1914. - 2014'

organizatorice konferencije Carol Mann i Nermina Trbonja

organizatorice konferencije Carol Mann i Nermina Trbonja

Mirovni događaj Sarajevo 2014 obilježava se u znak  100-godišnjice Prvog svjetskog rata.

Potpuno je logično da je Sarajevo izabrano za domaćina ovom događanju, obzirom da je povod Prvog svjetskog rata bio atentat na austrougarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda, 28. lipnja 1914. godine.

No, 20. i početak 21. stoljeća obilježeni su još jednim svjetskim ratom, te mnogobrojnim regionalnim sukobima i ratovima – među koje spadaju i oni na ex jugoslavenskom prostoru tijekom 90-ih, a tu je opet i Sarajevo koje je pretrpjelo najdužu opsadu jednog glavnog grada u povijesti modernog ratovanja.

S druge strane, kao alternativa ratu i nasilju nastale su mnogobrojne inicijative i udruženja koje ulažu napor kako bi se postigla socijalna pravda i kako bi se poštovala ljudska prava.

Mnoge žene su tijekom svjetskih i regionalnih ratova i sukoba dale svoj doprinos, stoga je s pravom, kao dio ovog svjetskog događanja organizirana i međunarodna konferencija 'Učešće žena u ratu 1914. – 2014.'.  Konferencija je okupila žene iz cijeloga svijeta: s Balkana, Bliskog istoka, ali i iz SAD-a i Velike Britanije,  Francuske itd.

Konferencija je organizirana uz podršku Centra za interdisciplinarne studije Sveučilišta u Sarajevu, Mirovnog događaja u Sarajevu, Ženske alternativne vlade BiH i međunarodne feminističke akademsko-aktivističke organizacije "Žene u ratu".

Cilj konferencije je bio ukazati na niz različitih uloga koje žene imaju u oružanim sukobima diljem svijeta.  Iako su žene često puta žrtve ratova, one su također često i pokretačice mirovnih inicijativa i graditeljice mreža solidarnosti i pomirenja.

Vrijedi istaknuti da su žene govornice ove konferencije s područja zahvaćenih ratovima i sukobima, uglavnom govorile s aktivističkog aspekta, kao sudionice tih događanja (iako ne sve), dok su govornice iz Velike Britanije i SAD uglavnom govorile s istraživačkog aspekta. I dok Britanke i Amerikanke pišu svoje istraživačke doktorate koji su im plaćeni, na našim sveučilištima gotovo da i ne postoji akademska zainteresiranost za rodnu ravnopravnost. Čast izuzecima!

Za kraj napomenimo, kako je ovo prva u nizu godišnjih konferencija, koje se planira organizirati u iduće četiri godine, a sljedeća bi trebala biti održana iduće godine u Bejrutu. 

Tagovi: aktivistkinje, bih, feminizam, međunarodna konferencija, rat, regija, rodna ravnopravnost, sarajevo, svijet, žene, znanost

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (4)

Stari komentari

Bocko:
Uistinu je sramotno da se feministkinje uopće usude razgivarati o ulozi feminizma iu npr Prvom svjtskom ratu.

Da samo spomenemo da su tadašnje feministkinje akcijama White feather tjerale 15 i 16 godišnjake da izginu u blatnim rovovima.

Kada bude slijedeći puta akcija Bijele vrpce, prisjetite se i svih tih dječaka i muškaraca koje je feminizam gurao u rat. Jer bijela vrpca nastala je iz tog bijelog pera.

A da spomenemo i sramotni govor najveće mangine (muškog feminista) današnjice, američkog predsjednika Baracka Obame .
U svom govoru na 70-tu godišnjicu iskrcavanja u Normandiji dotični je rekao " ..our men and WOMEN in combat...
Koliko je to žena sudjelovalo u najvećoj amfibijskoj operaciji u povijesti, koliko ih je to poginulo na plažama Normandije?

NITI JEDNA !!!

Čemu točno služi to omalovažavanje muškaraca?


17.09.2014. 14:19
zlatan:
Koga vraga tamo neke bahate Amerikanke i Britanke imaju nekome ispirati mozak? Jesu li na tu konferenciju pozvale nekoga iz Ukrajine, Rusiji i Bjelorusije? Vidim spominje se ratna povijest od 1914 na ovamo, znači i Drugi svjetski rat. Upravo su žene iz Rusije, Ukrajine i Bjelorusije, odnosno iz tadašnjeg SSSR-a, za vrijeme Drugog svjetskog rata dale veliki doprinos. Crvena armija mobilizirala je 29 milijuna vojnika (poginulo ih je oko 9 milijuna), a čak 8% su bile žene. Sami izračunajte koliko je to 8% od 29 milijuna.
A ove Amerikanke i Britanke samo palamude o tome. Uostalom, njihove zemlje su najveći izvor laži na Svijetu.
07.11.2014. 13:50
za:
Evo Zlatane i Bocko, čitajući sada jednu knjigu naišla sam na ove podatke.Ne znam gdje ste raspravljali pa ću staviti ovdje.Točno ili nije u to ne ulazim.
Prva životinja u svemiru je vinska mušica koju su s nekoliko zrna kukuruza ukrcali na američku raketu V2 i u srpnju 1946.poslali u svemir.Obično se smatra da svemir počinje na visini od 100 km.Nakon vinskih mušica u svemir su poslali mahovinu pa zatim majmune.Prvi majmun u svemiru bio je Albert II koji je stigao do visine od 134 km.Njegov prethodnik Albert I ugušio se godinu dana ranije prije nego što je dospio do granice od 100 km.Tek 1951 g.jedan se majmun vratio iz svemira i to Albert VI sa svitom od jedanaest miševa.Umro je dva sata kasnije.Majmuni koji su utirali put u svemir nisu se mogli pohvaliti osobitom dugovječnošću, uz iznimku vjeveričastog majmuna Bakera koji je poživio još dvadesetpet godina nakon povratka iz svemira.Rusi su više voljeli pse.Prva životinja u orbiti bila je Lajka u Sputniku 2, 1957 g.koja je tjekom leta uginula.Prije nego je onamo 1961.god.dospio prvi čovjek Jurij Gagarin, poslano je barem deset pasa od kojih je šest preživjelo.Rusi su također poslali prvu životinju u daleki svemir 1968.god .Horsefieldova čančara, to je prvo živo biće koje je kružilo mjesečevom orbitom.Među ostalim životinjama upućenima u svemir našle su se čimpanze,zamorci,žabe, štakori,mačke,ose, kukci,pauci i jedna vrlo otporna riba latinskog naziva fundulus heteroclitus.Prve japanske životinje u svemiru bile su daždevnjaci 1985 g .Katastrofu space-shuttlea Columbia 2003.god.jedino su preživjele dječje gliste
08.11.2014. 14:02
zlatan:
ZA, sva je to točno. Ali prvo živo biće u orbiti jest psić (kujica Lajka). Svi ovi spomenuti letovi prije 1957 godine su podorbitalni letovi, a to znači da se ne može smatrati da su bili u orbiti tj.u Svemiru, odnosno u bestežinskom stanju.
Prvi satelit u orbiti je sovjetski Sputnjik-1, dana 4.10.1957.god. Ja sam u Muzeju kozmonavtiki u Moskvi vidio njegovu repliku, nevjerojatno je malena, može se skoro obuvatiti rukama. Već 3.11.1957., kujica Lajka stara svega tri godine, odletjela je na Sputnjiku-2. Svjesno je žrtvovana jer znanstvenici nisu imali pojma kako će živo biće reagirati u bestežinskom stanju. Danas se zna da je u orbiti živjela 5-7 sati, ali podaci su znastvenicima bili dragocjeni.
Tada još nisu bili sposobni vratiti module na Zemlju, ali kada su riješili i taj tehnički detalj, godine 1960, dana 19.kolovoza, lansirali su kujice Strjelku i Bjelku, zajedno sa 40 miševa. Nakon višestrukog leta u orbiti vratili su se na Zemlju, i to je bio znak da može i čovjek u orbitu. Inače kujica Strjelka je kasnije okotila mlade, pa je sovjetski lider Hruščov jedno Strjelkino mladunče poslao na dar američkom predsjedniku Kenedyju.
Jasno, tek nakon toga je u Svemir, odnosno orbitu poslan čovjek. Jurij Gagarin dana 12.4.1961. Ali eksperimenti sa životinjama u orbiti i sa biljkama se stalno provode. Na nekadašnjoj sovjetskoj orbitalnoj stanici MIR, iz oplođenih jaja su se izlijegali pilići. Samo nisu odmah trčali kao na Zemlji, već su zbog nedostatka sile teže letjeli i lepršali krilima! Kinezi su eksperimentirali sa sjemenjem biljaka, kasnije su to sadili na Zemlji, dobili su čudesne rezultate.
Ali prvo živo biće u Svemiru, mala kujica Lajka nije zaboravljena. Kod Muzeja kozmonautike u Moskvi, kod metro stanice VDNH, u podnožju spomenika od titana, sa raketom na vrhu, visok preko 100 metara, nalaze se spomenici zaslužnim pojedincima.
Spomenik velikanu Konstantinu Ciolkovskom, ocu sovjetskog svemirskog programa Sergeju Karaljovu, Juriju Gagarinu, ali tu je ugraviran i lik male Lajke. A Strjelka i Bjelka su balzamirane i eno ih u muzeju pod staklom.
08.11.2014. 22:35

Iz drugih medija

AEM