Vijesti

02.06.2014. 06:18:09 - Libela

Pomozite, donirajte na Kickstarter.com!

Kickstarter kampanja za prvu ireligioznu humanističku knjigu za djecu

Humanizam za djecu prva je ireligiozna i humanistička knjiga za djecu u Hrvatskoj. Pisana je na način koji im olakšava shvaćanje humanizma, te obuhvaća i feminističku misao, kao i ljudskopravaške vrijednosti. Mlade čitatelje i čitateljice upoznaje s ateizmom, različitim oblicima obitelji, feminističkim borkinjama, LGTBQ i srodnim pojmovima itd.

Izdavanje ovakve knjige je u ovom trenutku u Hrvatskoj izuzetno bitno jer materijali koji prate odrastanje nove generacije su katalozi patrijarhalnih obrazaca i zastarjelih načina života koji nisu realni i neodrživi su u današnjim uvjetima. Zastarjelost koči napredak. Kako bi i Vi sudjelovali u izdavanju knjige od izuzetne važnosti za humanističku edukaciju djece, donirajte na Kickstarter webu kampanje. Ona traje još samo nekoliko dana i nedostaje još malo da bi se ispunio financijski cilj.

Knjiga 'Humanizam za djecu' izlazi u nakladi feminističke i slobodnomisliteljske udruge Centar za građansku hrabrost.

Centar za građansku hrabrost već drugu godinu zaredom organizira humanističke radionice za djecu ireligioznih roditelja, dok njima samima nudi sekularno savjetovanje popraćeno tiskanim materijalima o pravima koja im pripadaju, posebice kada je riječ o školovanju njihove djece. 

Sve potrebne informacije, pa i o budućoj prodaji knjige, možete pronaći na internetskim stranicama udruge Centra za građansku hrabrost. Knjiga će se tiskati u nekoliko izdanja - za Republiku Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu te za englesko i njemačko govorno područje. Već za uplatu od 5 funti (oko 45 kn) Centar nudi digitalni primjerak knjige. Oni koji se pak odluče odriješiti kesu za 10 funti (oko 90 kn) dobit će tiskani primjerak izdanja za Republiku Hrvatsku ili BiH te za 20 funti knjigu na engleskom ili njemačkom jeziku. Preko Kickstartera Centar nudi i mogućnost da se nekoliko primjeraka knjige pokloni određenim osobama ili ustanovama prema željama donatora novčanih priloga. Na taj način donatori sami pomažu u širenju humanističke svijesti.

Knjiga je podijeljena na dva dijela. Prvi dio knjige objašnjava društvenopolitičku zbilju u kojoj većina djece živi, ali i vrijednosti koje njihove obitelji cijene i koje su često u raskoraku s tom zbiljom. Time se djeci nudi stvarna slika, ali i kroz valjane argumente osnažuje svjetonazor njihovih obitelji. Drugi dio knjige sadrži deset savjeta za bolji i pravedniji život koji se temelje na humanističkim vrijednostima.Ova knjiga služi osnaživanju svih nas 'drugačijih' koji ne odgovaramo zadanom obrascu 'većine' u društvu, tj. identitetu čovjeka određene (bijele) rase, određene (heteroseksualne) orijentacije, određene (čistokrvne) nacionalnosti te svakako određenog religijskog svjetonazora kao i određenog domoljubnog pogleda na nedavna ratna događanja. To je i razlog zbog kojeg, osim ateističko-agnostičkih, sekularnih i humanističkih vrijednosti, ova knjiga sadrži i taj 'drugačiji', ali ništa manje vrijedan, pogled na svijet kao i feminističke i ljudskopravaške vrijednosti, pa čak i pomalo otvara osjetljivo područje kulture odgovornosti i suočavanja s (nedavnom) prošlošću.

Svi smo mi 'drugačiji' od 'većine' i u društvu i u politici na marginama moći. Stoga ne čudi da toliko ireligioznih roditelja i danas šalje svoju djecu na školski vjeronauk. Strah od stigme ili diskriminacije još uvijek je jak. S pravom, jer posljednjih smo godina svjedoci jačanja ove norme. Pomozite, donirajte na Kickstarter.com.

Tagovi: djeca, društvo, hrvatska, humanizam, humanizam za djecu, ireligiozno, kickstarter, knjiga, knjiga za djecu, književnost, ljudska prava

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (23)

Stari komentari

Bocko:
Znači, knjiga koja treba prezentirati djeci Mit o povijesnom patrijarhatu koji nikada nije postojao.

Ono što se naziva Patrijarhatom je normalan ustroj društva, obitelj i šire zajednice, koji je bio osnova preživljavanja ljudskog društva. Muškarci i žene u takvom društvu imali su svoje uloge. Žene da rađaju i njeguju , muškarci da priskrbljuju i brane..
Društvo je u međuvremenu evoluiralo i osnovne uloge oba spola se redefiniraju, ali ne toliko.

Želite uništiti naše društvo, kulturu i civilizaciju?
Dobro.
Slijedeći puta kada bude rat, generacija odgojena na idejama te knjige neće uzeti puške i braniti domove, svoje obitelji i djecu, pa će agresori mirno pljačkati, silovati i ubijati.

Kako to izgleda taj patrijarhat i rezultati humanističkog odgoja koji potiče ova knjiga, možemo zorno vidjeti usporedimo li potonuće Titanika i Coste Concordie.
U slučaju tTtanika muškarci , čak i superbogataši prve klase mjesto u čamcima za spašavanje prepustili su svim ženama, i najvećoj sirotinji. Kaperan je potonuo s brodom.To je taj patrijarhat.

Na Costa Concordiji rodno osviješteni muškarci (tj, oni nepatrijarhalni) su odgurnuli žene, djecu i starce i spašavali se prvi. Sreća da se brod nasukao 200 m od obale, inače bi bilo mrtvih više nego kod Ttanika. Kapetan mangina prvi je napustio brod - još jedan rodno osviješteni humanistički lik.

Da se prisjetimo i slučaja korejskog trajekta. Kapetan i posada prvi su napustili brod,
A nesreću je skrivila totalno nesposobna mlada treća časnica koja je upravljala brodom. Uspjela je prevrnuti brod na mirnom moru. Dobila je taj položaj preko feminističkih kvota, a ne zbog sposobnosti.
Još jedan primjer napredka koji će ostvariti odgoj djece u rodno osviještenim humanističkim feminističkom antipatrijarhalnom duhu.

Sretno.
28.06.2014. 21:34
muško:

Nije ta žena jedina kriva što se potopio brod mozda bi se i potopio da ga je vozio muškarac, a i zna se da nije bio dobro napravljen teret je krivo bio rapoređen.
29.06.2014. 10:15
malena:
Tko potiče ratove?Možda bi moglo i bez njih, da se vi muškarci ne igrate kauboja i indijanaca i kada odrastete.
29.06.2014. 14:14
Snježana:
Smrt patrijarhatu i ostalom zlu i primitivizmu!!!!
29.06.2014. 15:00
joker:
ili još bolje, nek crkne u mukama :D
29.06.2014. 18:42
muško:

Zašto još uvijek postoji obaveza služena vojnok roka samo za muškarace koja je trenutno suspendirana, ali jasno stoji da ako dođe do ugroze da se ona opet uvodi samo za muškarce čisto patrijahalna odredba zašto se feminiskinje ne bore protiv toga.
30.06.2014. 08:12
reasilvija:
Zato, muško, što ženama rat, vojska i te gluposti nisu na popisu prioriteta. Nekako mi se čini da ima puno većih problema od muške kukalice zbog služenja obveznog vojnog roka koji je ukinut.
30.06.2014. 12:49
muško:

@ reasilvija, a muškarcima je rat na vrhu prioriteta di gube godinu di bi mogli napredovat u struci ili se dodatno educirat, to je patrijahalna obmana da je muškarcima rat na vrhu prioriteta, plus toga žene ostvaruju bolje rezultate na testiranju na vojsku u puno većem postotku u odnosu na boj prijavljenih se primaju u sluzbu.
30.06.2014. 12:55
malena:
Ali tko se diči ratnim pohodima ili tko je inicijator rata, kome su trebala osvajanja i tko se je želio pokazati jačim. Muškarac ili žena?
Pa ako je vama do igranja rata i kada ste odrasli, onda se vi i igrajte tog rata ali ne uvlačite u tu svoju igru one kojima se ne igra rata.
30.06.2014. 14:24
malena:
@muško reci mi jedan rat koji je iniciran od strane žena ( i molim te nemoj one priče da je rat iniciran od strane muškaraca ali da je uvijek posrijedi razlog žena).
30.06.2014. 14:26
reasilvija:
e, muško, svi tvoji komentari su samo provociranje, sve što si do sad komentirao bila je neka kontra, u svakom si tekstu samo tražio na što bi mogao prigovoriti, ali ovo sada je STVARNO NATEGNUTO. Žao mi je ako te godina dana u vojsci usporila u napredovanju, ali bio si izjednačen sa svim ostalim muškarcima, a satisfakciju si možda dobio ne samo kad je voni rok ukinut, nego i kada su žene koje su rodile izostajale s posla i edukacije po godinu dana. Nemoj mi samo reći da to nije isto, jer to znam i sama, ali radi se o usporavanju karijere, educiranja, napredovanja i šta si već nabrojao. Majčinstvo usporava napredovanje čak i kad žena nije majka, jer se gleda na nju kao potencijalnu majku kojoj bi eventualna trudnoća mogla zasmetati u poslu. Tako prosuđuje muškarac, koji upravlja svjetskim ekonomskim gibanjima, čiji su jedan izražaj i ratovi.
30.06.2014. 14:50
muško:
@ resilvija ja ne provociram nego se borim za pravdu i istinu
30.06.2014. 15:05
muško:

@ malena nema tu igranja igara dođe poziv moraš ić ili često smrtna kazna za dezertiranje, rat koji je inicirala žena da nije faklandski rat između enleske i argentine inicirala čeliča lady

@ resilvija nikad nisam bio u vojsci pišem ovo zbog općeg osjećaja za pravdu
30.06.2014. 21:23
tajuska:
musko, zene se bore za svoje mjesto u vojsci i izborile su se za svoje sudjelovanje. ali onda to ispadne tako da dobijes clanak u jutarnjem kako lijepa zadranka koja eto uopce nije muskobanjasta zapovijeda tridesetorici muskaraca. zene su takoder podrzavale muskarce koji nisu htjeli ici u vojsku ili rat. prouci malo rad antmilitaristickih feministkinja, rad zena u crnom u srbiji i sl....mi smo u vise navrata pisale o zenama koje se pokusavaju probiti i u tom podrucju zivtoa. doduse da se mene pita smjer bi trebao biti takav da se i muskarci okane vojske i ratova...
03.07.2014. 09:17
malena:
@muško ” Trebate li nekoga tko će držati govore, uzmite muškarca. No, želite li riješiti problem, radije se obratite ženi.”
Margaret Thatcher
:-)
03.07.2014. 09:17
muško:

@ tajuska, proučavao sam to ne samo su se žene probile nego su prije nekoliko godina primljene sve žene koje su se prijavile a muškaraca je primljeno samo 29% pa mi nije logično kako je na snazi još uvik zakon di se vojna obaveza u slučaju ugroze odnosi samo na muškarce kad su žene tako mnogo sposobnije za vojsku jer gotovo 3/4 muškaraca nije prošlo obuku a sve žene jesu.

@ malena ta mi je Thatcherova izjava seksistička meni je draža ona " društvo ne postoje postoje samo pojedinci i njihove obitelji"
03.07.2014. 10:35
tajuska:
o, pa ti si tacherovac. sto ne rece...
03.07.2014. 12:36
malena:
@muško, pa uopće nije seksistička od kuda ti to, pa spomenula je i muškarce i žene u jednakom odnosu naglasivši njihove sposobnosti, doduše različite sposobnosti ali ipak sposobnosti.....
03.07.2014. 14:09
malena:
@muško, pa i ti određene sposobnosti voliš isključivo pripisivati jednom spolu, recimo .... teške fizičke poslove.... pa zašto zamjeriti Thatcherici.
03.07.2014. 14:12
muško:
@ tajuska zene su podržavele muškarce koji nisu hjeli u rat a šta ćemo sa sufražetkinjama i bjelim perima
08.07.2014. 01:47
jao:
i jao
09.08.2014. 07:14
tratinčica:
@Bocko, i ja bih malo tih droza ;)

@muško: ako ti nešto smeta, što se ne buniš? zašto bi to netko odrađivao umjesto i za tebe? ako feministkinje znaju prosvjedovati, pisati pritužbe, zalagati se za promjene zakona, što tebe sprečava da se u to uključiš?
10.08.2014. 14:25
Lana P.:
Muško ima pravo, muškarci ne ratuju zbog toga što vole osvajati i što se žele pokazati jačima, nego zbog društvene prisile. Ima i onih koji misle da je časno biti vojnik, ali to je uglavnom posljedica patrijarhalnog odgoja i promicanja patriotizma u obitelji i društvu. Važno je pitanje ljudskih prava boriti se protiv doživljavanja muškarca kao nekoga čiji život i zdravlje pripadaju domovini i tko ih mora biti spreman dati za nju. Također, doživljavanje muškarca kao nekoga tko se ne smije bojati ili jaukati kad ga boli je nehumano. Također, muškarci na koje se odnosi vojna obveza baš i nemaju puno veze s muškarcima koji upravljaju svjetskom ekonomijom i iniciraju ratove.
15.08.2014. 22:12

Iz drugih medija

AEM