Vijesti

01.05.2014. 22:28:47 - Libela

Pripreme za Svjetsko nogometno prvenstvo

Što se doista događa u Brazilu?

Manje je od dva mjeseca do Svjetskog nogometnog prvenstva 2014, a stvari bi mogle biti još gore.

Ismijavanje događaja sprejom ispisanom porukom na vlaku samo je početak brazilskih problema.

John Coates, potpredsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) nedavno je za pripreme u Rio de Janeiru za Olimpijske igre 2016 rekao da su najgore koje je ikada vidio.

"MOO je formirao posebnu radnu skupinu kako bi pokušali ubrzati pripreme", rekao je u priopćenju. "No, situacija na terenu je kritična."

Prema njegovom izvješću izgradnja mnogih mjesta ozbiljno kasni. MOO je zabrinut i zbog kvalitete radova. Uloženih 14 milijardi dolara u igre, u kombinaciji s pripremama za Svjetski kup, rezultirali su prisilnim deložacijama, groznim uvjetima rada i niskim plaćama za građevinare.

Zatim tu je i problem kriminala. Prema američkom State Departmentu stopa kriminala u Rio de Janeiru ocijenjena je kao 'kritična', a sigurnosni rizici za međunarodne posjetitelje potaknuli su masovno policijsko strože kažnjavanje. Gotovo 20.000 obitelji prisilno su premještene iz domova u blizini stadiona, s malo ili bez naknade, a prema nekim procjenama trenutno 9.000 policajaca zauzima 174 favele, gdje živi 600.000 ljudi.

Ipak, nasilje u gradu se samo povećalo. Česti su 'smrtonosni sukobi' između bande i policije, a zbog toga lokalno stanovništvo je u stalnom strahu, a mnogi od njih se boje šetati noću.

Cortes tvrdi da MOO sada mora poduzeti presudne korake.

U očajnoj situaciji građani prosvjeduju zbog rezova u javnoj službi, dok se s druge strane troše milijarde na Svjetsko nogometno prvenstvo i pripreme za Olimpijske igre.

Je li ekonomska dobit doista vrijedna ljudske patnje? Teško je u potpunosti odgovoriti na to pitanje, zbog euforije oko igara. Ovo i slična pitanja se zaobilaze.

No, na mnoga pitanja još treba dati odgovor, prije ili kasnije. Nadajmo se da Rio može spasiti stvar prije nego bude prekasno.

 

Tagovi: bande, brazil, ekonomija, kriminal, policija, svijet, svjetsko nogometno prvenstvo

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

zlatan:
Pravo pitanje glasi trebaju li uopće postojati ovakve Olimpijske ogre i općenito ta silna sportska natjecanja? Sjetimo se samo rukometnog prvenstva održanog u Hrvatskoj i onih sada praznih Arena.
Brazil su u 19-tom stoljeću nazivali veliki uspavani zeleni div. Ono zeleni zbog bujne tropske i suptropske vegetacije. Već dugo to nije uspavana zemlja, već golema zemlja velikih društvenih promjena. Neki ga nazivaju da je poput "tropske Rusije". Zbog usporedbe u veličini i zbog velikih prirodnih bogatstava. Možda nisu u svjetskoj znanosti toliko jaki, ali jesu u sve jačoj privredi (članica skupine BRICS).
Nažalost kao u većini zemalja Lat.Amerike ima puno nasilja. Valjda je to žestoki latinoamerički tempertament u pitanju, tko zna? Prijašnjih godina bilo je preko 50 tisuća ubojstava godišnje, nekih godina i preko 60 tisuća. Koliko pratim zadnjih godina je manje nasilja. Inače Brazil trenutno ima 190 milijuna stanovnika.
A živopisni Rio de Janeiro? Taj splet čuda stiješnjen između oceana, planina i šuma. Pa bilo je godina kada je u Riju znalo biti i do sedam tisuća ubojstava godišnje. Koliko pratim statistiku zadnjih godina u Rio de Janeiru godišnje bude preko četiri i po tisuće ubojstava. Rio sa predgrađima ima oko 12-12.5 milijuna stanovnika.
Usporedbe radi Moskva trenutno ima 12.2 milijuna stan., i to bez predgrađa i bez povremenih stanovnika. Zadnjih godina bilo je 800 i nešto ubojstava i ubojstava u pokušaju godišnje. Ovo je za usporedbu da neki kažu da je Brazil neka vrst "tropske Rusije"
03.05.2014. 15:45

Iz drugih medija

AEM