Vijesti

03.05.2009. 10:15:40 - Tomislav Mamić (Jutarnji list)

Ne mogu raditi kao konobar jer sam gay

Hrvoje Šafran bio je spreman za novi posao. Prijavio se na probni rok u caffe bar Blue up u Pregradi te kao konobar odradio 9-satnu popodnevnu smjenu. Znao je što želi pa je, kako dolikuje konobaru, odjenuo bijelu košulju, a kako bi pokazao koliko se profesionalno želi odnositi prema poslu, od kuće je ponio i vlastiti notes. Nakon odrađenog posla, vlasnici su bili oduševljeni. Nakon dva dana pozvali su ga u kafić, na kavu. Hrvoje je bio siguran da je posao njegov. Ali, odgovor ga je šokirao:

"Ti si gay i znaš kakvu reputaciju imaš u Pregradi. To se mojim gostima ne sviđa. Na žalost, ne mogu ti dati posao".

 

Poslom želio platiti studij
Razočaranom Hrvoju postalo je jasno da za posao u Pregradi, gradiću u Hrvatskom zagorju udaljenom 70-ak kilometara od Zagreba, nisu važni sposobnost i znanje, nego spolna orijentacija. 

- Šokirao sam se. Tražiš posao kako bi preživio, zadovoljiš svojim sposobnostima, a onda te diskriminiraju - kaže Hrvoje, koji je poslom želio platiti studij u Zagrebu. Dosad nije imao problema u Pregradi. Nitko ga nikad nije napao niti ga nazivao pogrdnim nazivima. Izgledalo mu je da nitko nema ništa protiv njegova privatnog života. No, sve se promijenilo kada je počeo tražiti posao.

Oglas je pronašao putem interneta, no u opisu posla, kaže, nije stajalo da se prijaviti mogu samo heteroseksualci.

Kafić Blue up smjestio se u centu Pregrade, u Radićevoj ulici nedaleko od župne crkve i gradske vijećnice.


Mještani kažu da su upravo lokalni političari najčešći gosti u kafiću čiji je vlasnik Petar Hršak (28). Nema ništa protiv Hrvoja i njegove spolne oprijentacije, no, kaže, drugačije nije mogao odlučiti.

- Istina je da sam mu to rekao. Čujte, ovo je malo mjesto i svatko se bori za svoje goste. Imam nekoliko stalnih mušterija koje su mi rekle da ako zaposlim Hrvoja više neće dolaziti u moj kafić. A ja od toga preživljavam - pravdao  je svoju odluku Petar Hršak.

Uostalom, dodaje, konobarica koja je dala otkaz predomislila se i nastavit će raditi.

- Hrvoje je super odradio posao. Mi smo promijenili toliko konobara u šest godina koliko radimo, no nikada nitko nije došao na posao kao on. Bio je nevjerojatno pristojan. Njegova spolna orijentacija mene se ne tiče. No, protiv gostiju se ne može - sliježe ramenima otac vlasnika kafića.

A gostiju u kafiću u tom trenutku nije bilo previše. Starijem gospodinu u separeu nije bilo do razgovora o toj temi. Na pitanje bi li i dalje dolazio u ovaj kafić kad bi ga posluživo konobar koji izvrsno obavlja svoj posao, a koji je pritom i gay, uslijedilo je dugačko razmišljanje.

- Hm... pa čujte, pa nisam siguran... pa ako bi bio jako uredan i čist i dobro konobario, pa vjerojatno bih dolazio - rekao je tiho. Marija i Petra sjedile su na terasi i nisu bile iznenađene ovim problemom.

'Živimo u maloj sredini'

- Da se nalazim u situaciji u kojoj se nalazi vlasnik kafića sigurno bih jednako postupila. To je prokletstvo malih mjesta - rekle su.

Preko puta Blue upa nalazi se kafić Ramona. Na staklu terase istaknut je oglas "Tražimo konobara". Na upit bi li zaposlili gay konobara kad bi se pokazao kao dobar radnik, konobar Robert samo se nasmijao. - Čuo sam što se dogodilo. A što reći...

- Recimo da bi taj konobar mogao raditi u vašem kafiću.

- Ne, ne bi mogao raditi kod nas. Izgubili bi posao jer nitko ne bi zbog tog konobara želio dolaziti - uzdahnuo je 20-godišnji Robert Debeljak. Postavljamo mu hipotetsko pitanje.

- Ako bi se vlasnici svih kafića u Pregradi, a ima ih 24, dogovorili da će zapošljavati gay konobare pokažu li se kao izvrsni radnici, što bi se dogodilo?

- Građani bi otvorili 25. kafić i svi bi vjerojatno išli onamo - spremno je odgovorio Robert.

 

DISKRIMINACIJA

Za Marka Jurčića, gay aktivista, ovaj slučaj je za svaku osudu zbog kršenja Zakona o radu jer je vlasnik kafića odlučio ne zaposliti Hrvoja zbog njegove spolne orijentacije. To je očigledna diskriminacija  i ne pomaže nikakav ekonomski izgovor, smatra Jurčić. Dodaje kako je diskriminacija posebno izražena u manjim sredinama  gdje postoje velike predrasude.

- Zbog tih predrasuda, rijetki se žele izraziti kao gay osobe i za njih bi bilo najbolje da nikada ne izađu iz ormara - kaže Jurčić.

Jurčić navodi kako je je za sada u Hrvatskoj najveće istraživanje među osobama drugačije spolne orijentacije napravila Lezbijska organizacija Rijeka "LORI" 2006. godine.

-između 600 ispitanika, čak 80 posto boji se izraziti svoje seksualno opredjeljenje.

-posto ispitanika moralo je povjeriti svoje opredjeljenje zbog diskriminacije

-4 posto ispitanika dobilo je otkaz zbog drugačije spolne orijentacije

-17 poso ispitanika imalo je osjećaj da ga se diskriminira na poslu

-35 posto ispitanika odselilo bi iz Hrvatske kada bi za to imali prilike

Tagovi: diskriminacija, rodna ravnopravnost, seksualna orijentacija

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM