Vijesti

30.04.2009. 09:08:23

Počela izborna promidžba za lokalne izbore

U ponoć je službeno počela izborna promidžba za predstojeće lokalne izbore i traje do ponoći 15. svibnja, a dan potom je izborna šutnja koja traje do 19 sati na dan izbora 17. svibnja, kada se zatvaraju biračka mjesta.

Hrvatski građani i građanke će u nedjelju, 17. svibnja na birališta od 7 do 19 sati moći prvi put neposredno birati regionalne i lokalne čelnike/ce (župane/ice, gradonačelnike/ice i općinske načelnike/ce), a biračima/cama se omogućuje da, budu li nezadovoljni lokalnim čelnikom/com, mogu pokrenuti referendum za njegovu/njezinu smjenu.

Prema odluci o raspisivanju izbora za lokalne i regionalne čelnike/ce, u lokalnim jedinicama do deset tisuća stanovnika bira se i jedan zamjenik/ca općinskog/e načelnika/ce ili gradonačelnika/ce, a u jedinicama s više od deset tisuća stanovnika, županijama i Gradu Zagrebu biraju se dva/dvije zamjenika/ce.

Uz neposredno izabrane lokalne i regionalne čelnike/ce, građani i građanke će birati i svoje predstavnike/ce u općinskim i gradskim vijećima te u županijskim skupštinama, a u Gradu Zagrebu birat će i predstavnike/ce u vijećima četvrti i mjesnim odborima.

Kandidate/kinje za općinske načelnike/ce i gradonačelnike/ce birači/ce će moći zaokruživati na bijelim listićima, kandidate za župane/ice na plavim, a liste za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine na roza i smeđim biračkim listićima.

Tagovi: izborna promidžba, izborna šutnja, lokalni izbori

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM