Vijesti

29.04.2009. 15:17:54

Zabranjeno prikazivanje reklame o nasilju protiv žena na televiziji

Pred dvadesetak dana objavile smo vijest o kampanji britanske zaklade Women's aid u sklopu koje je izrađen dvominutni film "Cut!" s ciljem senzibilizacije javnosti oko nasilja protiv žena. Film na realan način prikazuje razmjere obiteljskog nasilja te se trebao prikazivati u kinima i na televiziji. Međutim, prema pisanju medija, film je dobio zabranu prikazivanja u programu televizijskih postaja u Velikoj Britaniji jer je tobože "prenasilan" i "prešokantan" za gledatelje/ice.

Naime, kompanija Clearcast, koja cenzurira reklame, odlučila je kako je kampanja zaklade Women aid's protiv obiteljskog nasilja prenasilna te da se moraju izbaciti scene u kojima je glumica bačena na pod i brutalno udarana.

Film je već prikazivan u kinima i na YouTubeu, no scene koje prikazuju samo nasilje tobože su prešokantne za prikazivanje na televiziji.

Women's Aid smatra kako je ovakav scenarij u filmu opravdan jer realno prikazuje stanje stvari u današnjem svijetu.

- Željeli smo realno prikazati događaj iz svakodnevnog života za koji smo čuli i pronašli dokaze. Proslijedili smo sav materijal Clearcastu - tvrdi Lucy Brown iz Women's Aida.

Sandra Horely, direktorica skloništa 'Refuge' u kojem svakodnevno zbrinjavaju žrtve nasilja, žestoko je osudila odluku o cenzuri.

- Ovo je zaista patetično. Izuzetno je važno prikazati kako je obiteljsko nasilje veliki problem i potrebno je senzibilizirati javnost o tom problemu. Mnoge žene koje su žrtve nasilja u potpunosti su izolirane od strane partnera i upravo je u tim situacijama televizija od velike pomoći - kaže Sandra.

Tagovi: cut, nasilje protiv žena, women s aid

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM