Vijesti

20.12.2013. 11:55:59 - Libela

Akcija, reakcija

Ženska mreža zabrinuta zbog napada na politike rodne ravnopravnosti

Ženska mreža Hrvatske objavila je reakciju u povodu sve češćih istupa protiv politike rodne ravnopravnosti, a kao direktan povod poslužio im je članak iz Slobodne Dalmacije od 17.12.2013. godine u kojoj je objavljen tekst pod nazivom "Zadarski nadbiskup Želimir Puljić ravnatelje škola upozorio na opasnost od "dženderizma"!

U članku se navodi da je zadarski nadbiskup na blagdanskom primanju u sjemeništu u svom obraćanju ravnateljima osnovnih i srednjih škola Zadarske županije posebno upozorio na opasnost od pojave, kako ga on naziva "dženderizma", odnosno kako pojašnjava, "rodne ideologije" ili "nove filozofije seksualnosti". "Iz ovako prenesene izjave nadbiskupa može se zaključiti da, ili ne razumije koncept rodno osviještene politike (eng. "gendermainstreaming")  ili svjesno, pa time i neodgovorno, dovodi u zabludu javnost i ravnatelje državnih škola koji su temeljem zakona obvezni tu istu politiku primjenjivati u svom radu", poručuju iz Ženske mreže Hrvatske. Uz ovo u  tekstu su iznesene nepotpune informacije vezane za pojam roda, bez da se navodi izvor takvog tumačenja pojma, što je ponašanje tipično za katolički fundamentalizam, koji je u Hrvatskoj sve prisutniji.

Ženska mreža Hrvatske podsjeća da je na snazi 4. Nacionalna politika za promicanje ravnopravnosti spolova 2011. -2015., koja nije ništa drugo do plan primjene načela ravnopravnosti spolova na javne politike, odnosno koncept za provedbu rodno osviještenih politika. "Taj su koncept dužni primjenjivati svi, pa tako i ravnatelji škola, državna tijela i poduzeća na svim nivoima, kao i javni mediji. Na to nas obvezuju i svi važeći dokumenti Europske unije, Vijeća Europe i Ujedinjenih naroda. Ravnopravnost spolova je jedna od temeljnih ustavnih vrednota Republike Hrvatske, a Zakon o ravnopravnosti spolova organski zakon, u rangu Ustavnog zakona" naglašavaju u Ženskoj mreži Hrvatske.

Članice Ženske mreže Hrvatske upozoravaju da je sve glasnije protivljenje konzervativnih crkvenih i drugih tzv. desnih društvenih grupa provedbi rodno osviještene politike usmjereno na ograničavanje prava žena. Radi se o pokušaju iskorištavanja nepovoljne ekonomske situacije s ciljem vraćanja žena u obitelj te umanjivanjem njihovih stečenih prava, poput obiteljskih i radnih prava. Posebno je agresivan napad na seksualna prava i reproduktivno zdravlje. "Bojimo se da je u pitanju još jedna zloupotreba tumačenja relevantnih zakona i politika RH s ciljem daljnje klerikalizacije društva te se pitamo je li sljedeće oko čega će se voditi javna polemika pravo na prekid trudnoće i korištenje kontracepcije" zaključuje se u reakciji.

Tagovi: gender mainstreaming, obrazovanje, politika, rodna ravnopravnost, školstvo, ženska mreža hrvatske

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

:
Zašto se osobe koje nisu žene koriste nazivom Ženska mreža?Ne razumijem zašto inzistiranje na nazivlju protiv kojega si usmjerio sve snage,potpomognute s nevidljivim pomoćnicima..Molim vas,bez agresije u odgovoru,ako je moguće.Ako nije,opet dobro..
28.12.2013. 15:06

Iz drugih medija

AEM