Vijesti

14.11.2013. 11:33:45 - RODA

RODA UŽASNUTA ISTUPOM PREDSTAVNICE 'U IME OBITELJI'

'Gospođa Markić je pokazala da joj do dobrobiti obitelji najmanje stalo'

Sve je to obitelj!

Sve je to obitelj!

Udruga Roda – Roditelji u akciji užasnuta je posljednjim u nizu nastupa Željke Markić, ovoga puta u emisiji Veto na Jakuba TV-u.

Posebno pri tome mislimo na njezinu izjavu da bi djeci bilo bolje u domu za nezbrinutu djecu, nego s gej parom te na izjavu da su obitelji sa samohranim roditeljima također jedno 'neprirodno okruženje'.

Jedino što je neprirodno – i začuđujuće zapravo – jest činjenica da se ideja obitelji u koju kao udruga potpuno vjerujemo, poteže u kontekstima koji pozivaju na isključivost, netoleranciju i mržnju. Vjerujemo da gospođa Markić nije imala previse susreta sa zlostavljanom i napuštenom djecom pa ne zna da je toj djeci i te kako potrebna ljubav i pažnja, te da je dom, ma kako dobar i kvalitetan bio, samo najnužnije zlo. Obitelj – i to obitelj koju čine muškarac i žena, samo muškarac, samo žena, muškarac i muškarac, žena i žena – temelj je zdravog odrastanja, a uskratiti djetetu – bilo kojem djetetu! – takvo što samo zbog vlastitih vjerskih uvjerenja, jednostavno je neprihvatljivo u bilo kojem društvu koje drži do dobrobiti svojih članova.

Izjavom da je djetetu bolje u 'dobro uređenom domu', nego s gay parom gospođa Markić je pokazala da joj do dobrobiti obitelji i zajednice – i najmanje do nezbrinute djece kojih su hrvatski domovi puni – nije ni najmanje stalo - oni su samo sredstvo i način da se ostvari svoj cilj i sruše temeljne vrednote hrvatskog Ustava.

Za gospođu Markić i njene istomišljenike koji su zaboravili, u Ustavu piše ovo: "Svatko u Republici Hrvatskoj ima prava i slobode, neovisno o njegovoj rasi, boji kože, spolu, jeziku, vjeri, političkom ili drugom uvjerenju, nacionalnom ili socijalnom podrijetlu, imovini, rođenju, naobrazbi, društvenom položaju ili drugim osobinama".

"Svatko", gospođo Markić, znači svaka osoba koja živi u ovoj lijepoj zemlji, ima prava i slobode koje vi želite ukinuti tvrdeći da štitite obitelj. Za nas kao udrugu koja se, izravno ili neizravno, bori da bi roditeljima u Hrvatskoj život bio lakši, obitelj počiva na međusobnom uvažavanju, povjerenju, brizi, odanosti i ljubavi. Vjerujemo da su to vrijednosti i ideali koji omogućuju rast i razvoj zrelih, sretnih i stabilnih ljudskih bića. Savršeno nam je svejedno o kojim je obiteljima riječ: jednoroditeljskim, višečlanim, istospolnim. Obitelj su i parovi koji su se odlučili na život bez djece, isto kao što su obitelj razvedeni roditelji koji zajednički skrbe o svojem djetetu, a obitelj je i čitav niz obitelji koje već danas u tišini žive u istospolnim zajednicama u kojima odgajaju djecu.

Što se pak tiče komentara da dijete treba i oca i majku, kao udruga smatramo da dijete treba ljude koji ga vole. Ponekad su to otac i majka, ponekad su to bake i djedovi, ponekad je to uža i šira obitelj, a ponekad su to dvije majke ili dva oca, ili samo jedna majka i jedan otac. Mnogo je mogućnosti, sve su jednako vrijedne i jednako važne sve dok počivaju na ljubavi.

Vjerujemo da ove izjave dajete jer jednostavno niste bili u prilici vidjeti kako izgleda odrastanje djece u domovima. Vjerujemo da nemate bliskih iskustava s ostavljenom, zlostavljanom ili zanemarivanom djecom. Vjerujemo da nikad niste imali priliku objasniti takvoj djeci zašto ne postoji obitelj za njih.

Mnogo je domova u Hrvatskoj, svi su prepuni djece koja očajnički traže nekoga tko bi ih volio. Preporučujemo vam da prije sljedećeg javnog nastupa u kojem ćete promovirati isključivost koja je suprotna samom temelju hrvatskog Ustava – i temelju ustava svih demokratskih i civiliziranih država ovog svijeta – provedete jedan dan s tom djecom, čujete iz njihovih usta njihove želje i potrebe i onda pokušate – samoj sebi ako nikome drugome – reći da je ideologija koju zastupate stvarno ideal zaštite obitelji.

Tagovi: diskriminacija, homofobija, hrvatska, istospolni par, referendum, referendum o braku, roda 8211 roditelji u akciji, roditelji, samohrani roditelji, u ime obitelji, željka markić

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (5)

Stari komentari

Provokator:
Kakve su ovo budalaštine? Dijete ne može imati dve majke ili dva oca. Ali očito je već na djelu orvelovski novogovor.
14.11.2013. 23:44
kosee:
Svaka podrška udruzi Roda od mene, ugodno su me iznenadili ovim istupom.
15.11.2013. 13:57
Provokator:
Kosee, hajmo baciti karte na stol i vidjeti tko što ima. Je li poželjno da dijete ima i i oca i mater i da se oboje skrbe za nj i odgajaju ga?

Dakle, načelno, je li poželjno (!!!) ili nije, ne prirodno, ne u svakom pojedinom slučaju idealno i ostali klasični spinovi koji se podmeću.

E, pa kada u raspravi odgovorimo na to pitanje, onda možemo dalje.
16.11.2013. 15:34
kosee:
Provokatoru, nemam što dodati na ovo što piše u tekstu jer se slažem sa stavom udruge Roda po ovom pitanju.
Zakoni se ne pišu zbog onoga što je poželjno niti kako bi regulirali ono što je poželjno.
Nema svako dijete izbor želi li imati oca ili majku, ili želi nešto drugo. Ponekad moramo odabrati nešto što je 'dovoljno dobro' ili nešto što je 'bolje' od trenutne situacije, a mislim da je za djecu u domovima imati obitelj punu od ljubavi nešto najbolje što im se može dogoditi. Ta je obitelj ionako prošla kroz sito i rešeto da bi dobila odobrenje za posvajanje, definirati još i njenu spolnu struktura je izbirljivost koja je za djecu u domovima prevelik luksuz.
18.11.2013. 11:50
Provokator:
Slažem se s tobom. Ali ipak mislim da je nemoguće procjenjivati neke stvari ako nemamo definirano što je poželjno. Napuštena (ili oduzeta) djeca su vrlo složena priča. Ta će djeca neizostavno imati traume - kao i djeca koja su ostala bez jednoga ili oba roditelja. Pitanje je kako im te traume smanjiti. Nadalje je pitanje je li poželjno da dijete raste uz muškarca i ženu, neovisno o tome jesu li mu oni biološki roditelji.

Mislim da bez odgoora na ta pitanja ne može ići dalje u ovoj raspravi.
18.11.2013. 13:27

Iz drugih medija

AEM