Vijesti

21.07.2013. 20:54:37 - S.K.

drastično smanjenje plaća i rezanje radničkih prava

Medicinske sestre i tehničari najavili štrajk

Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i medicinskih tehničara upozorio je kako je nakon stupanja na snagu novog Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja došlo do drastičnog smanjenja plaća i stečenih prava njihovih članova i članica.

Stoga, Sindikat je najavio pokretanje štrajka, no naglasili su kako će njegov početak i trajanje odrediti naknadno.

Iako je Sindikat prije mjesec dana potpisao sporazum prema kojem sestre i tehničari odustaju od štrajka ako Vlada odustane od smanjenja plaća, plaće su im drastično srezane drugi put ove godine.

"To je prelilo čašu, jer ne možemo unedogled tolerirati jednostrane odluke i nedostatak socijalnog dijaloga. Mi smo naše živote podredile sustavu na štetu nas samih i naših obitelji i s tim moramo prestati", rekla je predsjednica Glavnog vijeća Ankica Prašnjak.

Iz HSSMS-MT se žale da novi kolektivni ugovor nisu potpisali, kao ni Hrvatski liječnički sindikat, jer nisu sudjelovali u njegovu donošenju, pa čak ga nisu imali mogućnosti ni detaljno pročitati. Međutim, ugovor je potpisao Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, Vladi je to bilo dovoljno da se tim potpisom srežu primanja svim sestrama i tehničarima u državi.

Osim toga, upozorili su kako država ne želi isplatiti tisuće prekovremenih sati koje su sestre i tehničari odradili, a istovremeni 2.038 sestara i tehničara je nezaposleno na Zavodu za zapošljavanje.

Uzmemo li u obzir koliko stresan i zahtjevan posao obavljaju sestre i tehničari te da o njihovom radu svakodnevno ovise tisuće života, nameće se zaključak koliko vladajućima vrijedi život, kolika je njegova cijena. Sudeći prema onome koliko plaćaju one koji spašavaju živote, profit je iznad ljudskog i zdravlja, a i života.

Tagovi: država, hrvatska, hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i, kolektivni ugovor, medicinske sestre, medicinski tehničari, plaće, zdravstvo

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM