Vijesti

14.06.2013. 11:27:00 - Iskorak / Kontra

homofobija u splitu

Napadnut voditelj ovogodišnjeg Split Pridea

Split Pride (Foto: S.K.)

Split Pride (Foto: S.K.)

Ante Beus, voditelj javnog okupljanja Split Pride 2013. jučer je napadnut pred vratima svog kućnog praga. Grupa muškaraca došla je pred njegov stan i vikala:"Pederčino, ubit ćemo te!". Iz udruga Iskorak i Kontra upozoravaju kako ovo nije prvi napad povodom ovogodišnje Pridea. Beusa su prije nekoliko dana, dok je bio zajedno s jednom od volonterki, pratili do stana i prijetili. Također, još jednom volonteru su pokušali ući u stan. 

"Zahtjevamo da policija odlučno reagira i pronađe i procesuira počinitelje, te spriječi daljnje napade na g. Beusa, kao i ostale volontere i volonterke Split Pridea, te LGBT osobe u Splitu", stoji u priopćenju ovih udruga, a  čiji sadržaj možete pročitati u cjelosti ovdje: 

Poštovani,

obraćamo vam se vezano za napade na voditelja javnog okupljanja Split Pride 2013, Antu Beusa.

Naime, jučer oko 22 sata grupa muškaraca je došla pred zgradu u kojoj živi g. Beus, te su pozvonili na portafon. Kada je g. Beus upitao tko je, jedan od napadača je odgovorio da je susjed i da je zaboravio ključ. Kasnije su pozvonili na vrata stana g. Beusa, predstavljajući se na isti način. G. Beus je počeo otvarati vrata, kada je jedan od napadača udario nogom u vrata, te su počeli vikati "Pederčino, ubit ćemo te!" . G. Beus je uspio zalupiti vrata i zaključati ih, te je pozvao policiju. Napadači su nastavili udarati u vrata, pokušavajući ih razvaliti.

Napominjemo da je g. Beusa i jednu od volonterki Split Pridea prošli tjedan pratila skupina ljudi (njih osmero) u blizini stana g. Beusa, prijeteći im i govoreći da žele vidjeti gdje stanuju. Uspjeli su im pobjeći, te su pozvali policiju.

Također, ovo nije prvi napad ovog tipa, jer je nekoliko dana prije Split Pridea izvršen sličan napad gdje su nasilnici nabijali po vratima stana jednog od volontera Split Pridea, prijeteći i nasilno pokušavajući ući u stan.

Iz svega navedenog razvidno je da se radi o jednoj organiziranoj i agresivnoj skupini osoba koja nastoji fizički napasti volontere Split Pridea.

Zahtjevamo da policija odlučno reagira i pronađe i procesuira počinitelje, te spriječi daljnje napade na g. Beusa, kao i ostale volontere i volonterke Split Pridea, te LGBT osobe u Splitu.

Pravo na javno okupljanje i pravo na život bez nasilja su temeljna ljudska prava. Građani Splita, uključujući one koji se aktivno zalažu za ravnopravnost LGBT osoba, moraju se osjećati sigurno u svom gradu, ne samo na dan Split Pridea, već tijekom cijele godine.


Sanja Juras, Edo Bulić,
koordinatorica Lezbijske grupe Kontra, koordinator Iskoraka

Tagovi: homofobija, iskorak, kontra, lgbt prava, ljudska prava, napad, nasilje, povorka ponosa, split, split pride

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM