Vijesti

09.06.2013. 13:10:52 - Libela

'Split je jednom pogriješio, ali to je sada ispravio'

Šareni i mirni Split Pride

(Foto: S.K.)

Treća splitska Povorka ponosa pod sloganom Potpuna ravnopravnost protekla je bez ikakvih izgreda. Štoviše, grad pod Marajanom se šarenio i veselio kao nikada prije.

Više od 500 sudionica i sudionika Pridea prošetalo je u povorci od Đardina preko Ulice kralja Tomislava i Marmontove do Rive, gdje su se održali govori, ali i glazbeni nastupi.

Rasplesanoj i šarenoj povorci obratili su se Ljubomir Mateljan iz Rišpeta, Edo Bulić iz Iskoraka, Sanja Juras iz Kontre, ali i novopečeni splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, koji je obećao izgradnju LGBT centra u Splitu tijekom svog mandata.

"Split je jednom pogriješio, ali to je sada ispravio. Onim građanima koji se ne slažu s ovim prosvjedom poručujem da se radi o ljudskim pravima, a LGBT zajednica je dio ljudskog roda", rekao je Ivo Baldasar - prvi gradonačelnik u Hrvatskoj koji je stao na čelo povorke ponosa."Tema ovogodišnjeg Pridea, kao i prethodnih, pravo je na brak, koje je sad u posebnom interesu pažnje. No, osim toga važno je raditi i na suzbijanju diskriminacije protiv LGBT osoba. Mi smo poslali Ministarstvu pravosuđa nacionalni program za suzbijanje diskriminacije LGBT osoba, no još nismo dobili odgovor. LGBT prava ne mogu čekati", rekao je Edo Bulić iz Iskoraka, najavivši kako od sljedeće godine organizaciju prepuštaju novoj udruzi Rišpet, prvoj koja se bavi LGBT pravima u Splitu.

"Ove godine sve je relaksirajuće", rekla je Mirjana Kučer, sad već bivša organizatorica Split Pridea, a ugledni profesor Nikola Visković, dodao je kako je prvi bio masakrirajući, drugi okupacija. Ukratko, od napada na povorku prije dvije godine, do prajda na čelu s gradonačelnikom, prenosi H-alter.

Sanja Juras iz Kontre je istaknula kako traže od nadležnih državnih institucija spriječavanje referenduma o ljudskim pravima, ali i konkretne korake kako bi se osigurala potpuna ravnopravnost istospolnim obiteljima.

Inače, ove godine povorku je osiguravalo bitno manje pripadnika snaga reda u odnosu na prošlu godinu.

Tagovi: edo bulić, iskorak, ivo baldasar, kontra, lgbt prava, ljubomir mateljan, potpuna ravnopravnost, povorka ponosa, rišpet, sanja juras, split, split pride

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

zlatan:
Ono što me je posebno impresioniralo na splitskoj paradi jest to, da su za sudionike iz drugih gradova osigurali vegetarijanske sendviče. Kao što znamo balkanski primitivci radije jedu pečenu janjetinu, ili peku vola nasred ulice, kao što je HDZ na povijesnim izborima 1990.god., napravio pokolj volova diljem Hrvatske i besplatno dijelio krvavo meso po ulicama, svojim sljedbenicima krnjavih zubi i još krvavijih očiju. Moj prijedlog je da organizatori splitskog gej-prajda, iduće godine ispeku vola nasred Rive, te da pozovu sve homofobe na besplatnu žderačinu. Mogu i kući odnijeti dio mesa zamotan u novinski papir (isti takav papir neki su koristili u WC-u). Vjerujem da takvoj žderačini neće moći odoljeti ni Željko Kerum.
09.06.2013. 13:37

Iz drugih medija

AEM