Vijesti

08.05.2013. 18:15:53

Lokalni izbori 2013

Još uvijek nedovoljno žena na kandidacijskim listama

Ured za ravnopravnost spolova Vlade RH izradio je analizu udjela zastupljenosti kandidatkinja na  kandidacijskim listama za  izbor članova/članica županijskih skupština i  Gradsku skupštinu Grada Zagreba temeljem praćenja provedbe Zakona o ravnopravnosti spolova koji propisuje obvezu uvrštavanja najmanje 40% podzastupljenog spola na izborne liste za sve vrste izbora. Isto propisuje i Zakon o lokalnim izborima u članku koji regulira proces kandidiranja na način da propisuje obvezu poštivanja ravnopravnosti spolova sukladno posebnom zakonu.

Rezultati analize pokazuju da propisani zakonski prag nije dostignut s obzirom da je na kandidacijskim listama za  županijske skupštine uključujući Gradsku skupštinu Grada Zagreba  ukupno  2747  kandidatkinja, odnosno 32,13 posto.   U odnosu na  lokalne izbore 2009. godine kada su bile kandidirane 1924 žene odnosno 28,3 posto, radi se o porastu udjela kandidatkinja od  približno 4 posto. Dodatno, analiza svih 195 kandidacijskih lista za županijske skupštine i Gradsku skupštinu Grada Zagreba pokazuje da je svega 55 kandidacijskih lista, odnosno 28,2 posto ispoštovalo odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova i istaknulo  40 posto ili više kandidatkinja.

 Najviše se kandidatkinja, kao i na proteklim izborima, nalazi na izbornim listama u  Istarskoj županiji (45,7 posto), Gradu Zagrebu (37,7 posto), Primorsko-goranskoj županiji (37,6 posto) i Međimurskoj županiji (36,3 posto). Na kandidacijskim listama šest županija udio žena kreće se u rasponu od 30,1 posto  do 34,3 posto, dok je u čak 12 županija udio kandidatkinja ispod 30 posto.

Situacija je daleko poraznija na razini istaknutih kandidatura za župane/ice gdje je od  ukupno 100 kandidatura svega 9 žena (ili devet posto).

Udio kandidatkinja za županijske skupštine i Gradsku skupštinu Grada Zagreba blago je iznad prosjeka ukupnog broja kandidatkinja na ovim izborima koji obuhvaća i kandidature za općinska i gradska vijeća te župane, gradonačelnike i načelnike i njihove zamjene. Prema podacima Državnog izbornog  povjerenstva  ukupno je 28, 42 posto kandidatkinja. Nositeljica  lista ima svega 371 od ukupno 3205 nositelja, odnosno 11,6 posto.

Temeljem obveza u provedbi Nacionalne politike za ravnopravnosti spolova 2011.-2015. Državno izborno povjerenstvo,  jedinica lokalne i područne samouprave i Državni zavod za statistiku dužni su  evidentirati i objavljivati statističke podatke o udjelu kandidatkinja u ukupnom broju kandidata na izbornim listama i po predlagateljima, a što je još jedan od preduvjeta mogućnosti mjerenja i evaluacije napretka izbornog procesa u području uravnoteženije zastupljenosti muškaraca i žena u političkom odlučivanju.

Za konačnu procjenu kretanja udjela političke participacije žena na ovim izborima potrebno je uz potpunu statističku obradu kandidatura s obzirom na spol  za općinska i gradska vijeća kao i za gradonačelnike, načelnike i njihove zamjene sačekati i rezultate svibanjskih izbora.

Za sada kao pozitivan trend možemo izdvojiti porast, iako vrlo mali, udjela žena na kandidacijskim listama za županijske skupštine i Gradsku skupštinu Grada Zagreba, uvrštavanje kandidatkinja u većem postotku od zakonski propisanih 40 posto na pojedine kandidacijske liste kao i sve učestalije primjere javnog predstavljanja pojedinih kandidacijskih lista pri čemu se udio žena navodi kao jedan od indikatora  njene demokratičnosti i spremnosti na poštivanje načela ravnopravnosti spolova.

 

Tagovi: analiza, izbori, kandidacijske liste, lokalni izbori, ured za ravnopravnost spolova vlade republike hrva, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM