Vijesti

07.01.2013. 10:33:05 - voxfeminae.net

Rezultati istraživanja

Istraživanje o percepciji homoseksualnosti među hrvatskim tinejdžerima i tinejdžericama

Istraživanje Queer Zagreba, provedeno u devet zagrebačkih srednjih škola na uzorku od 322 učenika i učenica i 117 profesorica i profesora, pokazalo je da su profesorice mnogo tolerantnije od profesora prema LGBTIQ zajednici i njihovim zahtjevima za ravnopravnost od učenika/ca. Inicijativa za istraživanjem pokrenuta je 2009., no bilo je potrebno više od tri godine kako bi se dobili bar djelomični rezultati, ponajviše radi opstrukcija od strane brojnih institucija za obrazovanje djece, prvenstveno Agencije za odgoj i obrazovanje (AOO). Ipak, istraživanje je dobilo djelomično odobrenje uvjetovano suglasnošću za sudjelovanje u istraživanju od strane roditelja učenika/ca, što je dalo njih svega 38%.

R e z u l t a t i

Prema LGBT osobama tolerantnije su djevojke, osobe koje ne prakticiraju vjerske obrede, pohađaju gimnaziju (istraživanje je provedeno u dvije gimnazije i nekoliko strukovnih i obrtničkih škola), te imaju veće znanje o LGBT pojmovima ili poznaju LGBT osobu.

68% ispitanih učenika/ca smatra da se prema pripadnicima seksualnih i rodnih manjina treba odnositi kao prema bilo kojoj drugoj osobi, a 53,2% da trebaju imati ista prava kao i svi ostali. Homoseksualne osobe kao prijatelji prihvatljivi su za54,9% srednjoškolaca. Mladići su upućeniji u pojmove o LGBT tematici nego djevojke, ali djevojke su spremnije na veću socijalnu bliskost s homoseksualnim osobama negoli mladići. Za 52,4% učenika i učenica prihvatljivo je da homoseksualne osobe rade s djecom, dok bi njih samo 45% dopustilo homoseksualnim osobama da rade u odgojnom procesu.

Verbalno nasilje prema nekome zbog navodne homoseksualnosti iskazalo je 26% ispitanika/ca, a zbog navodne homoseksualnosti je 5,9% ispitanika fizičko nekoga napalo, a pasivno promatralo nasilje 20%. Srednjoškolci su konzervativniji prema gejevima nego lezbijkama. Naime, poljubac dvojice mladića u javnosti neprihvatljiv je za 64%ispitanika, a lezbijski ljubavni par na maturalnoj večeri prihvatljiv je za njih 44%. Nešto manje od tri petine ispitanika/ca protivi se tome da homoseksualni parovi imaju pravo posvajati djecu.

Anketirani profesori i, velikom većinom profesorice, mnogo su tolerantnije prema homoseksualnosti od učenika. Njih kao prijatelje može zamisliti 76,5%, a 70% ih ne osjeća nelagodu u društvu homoseksualnih osoba. 94,9% smatra da bi se prema pripadnicima seksualnih manjina trebalo odnositi kao i prema drugima, a 64% da trebaju imati jednaka prava kao heteroseksualne osobe. Među profesorima njih 95,7% odbacuje rigidan stav da bi homoseksualne osobe trebalo izolirati na pustom otoku, dok se za tome ne protivi 20% učenika.

Istraživači zaključuju kako daljnja edukacija treba biti popraćena stručnim usavršavanjem profesora i profesorica te razvojem mehanizama za sankcioniranje homofobnog i transfobnog nasilja u školama. Najvažnije od svega, škole trebaju stvoriti prostor za otvoreno i slobodno izražavanje rodnih identiteta i seksualne orijentacije.

Tagovi: homoseksualnost, hrvatska, istraživanje, lgbtiq, profesori, profesorice, škole, učenice, učenici

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (4)

Stari komentari

Biri-Biri:
Dok ovo istraživanje možda i pokazuje donekle pozitivnu sliku na području Zagreba, mišljenja sam da bi rezultati bili puno više poražavajući kada bi se isto istraživanje provelo na području cijele Hrvatske, ili pak barem u nekim drugim većim gradovima- poput Splita.
A to je tek ono oko čega se treba zabrinuti...
12.02.2013. 00:52
:
fantastic submit, very informative. I'm wondering why the other experts of this sector do not understand this. You should continue millerscandy.com/ your writing. I am sure, you have a huge readers' base already!
09.12.2013. 05:10
:
fantastic submit, very informative. I'm wondering why the other experts of this sector do not understand this. You should continue millerscandy.com/ your writing. I am sure, you have a huge readers' base already!
09.12.2013. 05:10
kike:
najvažnije je što većina kaže da se prema lgtb osobama treba odnositi kao prema svim ostalima... i to je to. ...ostalo je ispiranje mozga.

razlika u anketnim rezultatima profesora i djece znači da su djeca neozbiljnija, a ne netolerantnija.... pusti otok my ass... sigurno svi misle ozbiljno.
i šta je tu zabrinjavajuće osim što se toliko forsira sve vezano za homoseksualizam na svakom kantunu... nije ni čudo da je ljudima dopizdilo pa gunđaju.... što je vama također zabrinjavajuće :)
09.12.2013. 10:39

Iz drugih medija

AEM