Vijesti

04.10.2012. 21:36:00 - Klara Weygand

Muškarci i rodna ravnopravnost u Hrvatskoj

Zoomirajmo ravnopravnost

'Stari majstor', Igor Sivjakov

'Stari majstor', Igor Sivjakov (Foto: S.K.)

Izložba Zoomirajmo ravnopravnost dio je projekta udruge CESI Muškarci i rodna ravnopravnost u Hrvatskoj s ciljem senzibilizacije uključivanja muškaraca u procesu ravnopravnosti spolova te se ovom izložbom pokušava dokumentirati i umjetnički prikazati položaj i uloga muškarca u današnjem modernom svijetu tijekom procesa postizanja rodne ravnopravnosti.

Nataša Bijelić, CESI

Nataša Bijelić, CESI

Nagrade su podijelili fotografkinja Ana Opalić, psihologinja i članica CESI Vedrana Kobaš te redatelj te profesor filozofije i komparativne književnosti Saša Ban.

Prva nagrada dodijeljena je Igoru Sivjakovu za fotografiju Stari majstor kojom crno bijelom tehnikom pokušava prizvati dojam starosti i sentimentalnosti povezujući staroga majstora za stolom kako radi kolače s nekadašnjom tradicijom kada je to bio u većini slučajeva ženski posao. U prvom planu vidimo nedovršene kolače koju okružuje interijer star nekoliko desetljeća ukazujući na prošlosti i nekadašnje rutine i podjelu poslova u kući među spolovima.

'Na putu', Marina Kelava

'Na putu', Marina Kelava

Sljedeću nagradu uručili su Marini Kelavi za fotografiju Na putu, koja prikazuje ne oduševljenog oca kako vozi djecu po cesti. 'Razvoženje' djece se može smatrati tipično ženskim poslom koji bi majke radile dok bi muževi bili na poslu prezauzeti ikakvim obiteljskim potrebama. Također, u drugom planu vidimo mutne ženske osobe prikazujući kontrast oštro prikazanom muškarcu.

'Kroz život zajedno', Tomislavu Safundžić

'Kroz život zajedno', Tomislavu Safundžić

I treća nagrada dodijeljena je Tomislavu Safundžiću za fotografiju Kroz život zajedno. Možda ne na očiti način, ali prikazuje promjenu u karakterizaciji spolova. I muška i ženska osoba nose torbicu, što bi nekoć bilo jako neuobičajeno da muškarac nosi torbu sa sobom. Također, muškarac se druži sa svojom, vjerojatno, ženom i troši vrijeme na obiteljske vrijednosti.

Također, dodijeljene su i posebne nagrade fotografijama koje prikazuju promjenu u organizaciji kućanskih poslova između spolova u fotografiji na kojoj vidimo svećenika kako usisava, a sljedeća fotografija prikazuje nam muški potiljak što je jak kontrast ženskim golicavim tijelima koja su se skoro izrabljivala poput neplaćenih sluga u kućanstvu, a po noći služila kao seksualni objekti muškog zadovoljstva.

Ova izložba pokušala je prikazati kako se društveni um mijenja i točnije, kako se društveni položaj među spolovima mijenja i u mlađim i u starijim generacijama na neke malo suptilnije, a neke malo očitije načine.

 

Tagovi: cesi, fotografija, igor sivjakov, izložba, marina kelava, muškarci i rodna ravnopravnost u hrvatskoj, nagrade, zoomiraj ravnopravnost

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (1)

Stari komentari

kiki:
a gdje su slike veselih i nagradjenih autora?
04.10.2012. 22:45

Iz drugih medija

AEM