Vijesti

11.09.2012. 14:43:15 (kulturpunkt.hr)

Izložba Miraz, centralni dio projekta Žensko naslijeđe - doprinos jednakosti u kulturi, nakon Ljubljane gostuje u Beogradu

Doprinosi ženskog iskustva

Međunarodna putujuća izložba Miraz Centra za savremenu umetnost iz Sarajeva, nakon proljetne prezentacije u Muzeju suvremen umjetnosti Metelkova, nastavlja svoje putovanje regijom. Sljedeća postaja je beogradskiCentar za kulturnu dekontaminaciju gdje će izložba biti otvorena 11. rujna.

Cilj ovog grupnog postava jest uspostaviti kreativni dijalog između autora i autorica iz centara bivše Jugoslavije koji dijele zajedničko povijesno naslijeđe i rade na sličnoj umjetničkoj, rodnoj i društvenoj platformi. Izložba Miraz, dio je projekta Žensko naslijeđe - doprinos jednakosti u kulturi kojeg nosi Centar za ženske studije iz Zagreba, a koji je realiziran uz  doprinos partnerskih organizacija - Centra za ženske studije i Žene u crnom iz Beograda, Srpski kulturni centar Danilo Kiš iz Ljubljane, Casa Internazionale delle donne iz Trsta i Centra za savremenu umjetnost, Sarajevo (SCCA). 

"Miraz je kao pojam vezan za patrijarhalnu tradiciju i kulturu u kojoj su mjesto i položaj žene u porodici i društvu jasno definirani. Ovom prilikom, pojam miraza je upotrebljen kao licentia poetica. On simbolično označava odnos ličnog naslijeđa, onoga što se nosi ili iznosi iz "kuće" i onoga što se stiče i oblikuje kao proživljeno životno iskustvo ili kao vlastiti odabir ljudskih, društvenih, historijskih ili specifično ženskih vrijednosti. U polju vizualne umjetnosti izložba Miraz otvara prostor za samoidentifikaciju i za društveno odgovoran, angažiran politički diskurs", stoji u najavi izložbe. 

Na poziv kustosice Dunje Blažević u projekt su se uključili Alma Suljević,Danica DakićDarinka Pop-MitićDejan HabichtGordana Anđelić Galić,Kristina LekoMaja BajevićMarjetica PotrčMilica TomićRenata PoljakSanja IvekovićŠejla Kamerićškart i Tanja Lažetić

Svako gostovanje ove izložbe ublikovano je s obzirom na lokalni kontekst. Beogradski postav posvećen je Žarani Papić (1949-2002), istaknutoj feministkinji, teoretičarki i političkoj aktivistkinji. Otvorenju izložbe prethodit će poseban program koji Centar za ženske studije i Rekonstrukcija Ženski fond u čast Žane Papić 10. rujna organiziraju u Centru za kulturnu dekontaminaciju.   

Tagovi: hrvatska, izložba, kultura, svijet, umjetnosti

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM