Vijesti

11.06.2012. 22:58:38 - Ana Stipković, Iva Agatić (feministing.com)

nasilje nad ženama

'Rat protiv droge pretvorio se u rat protiv žena'

Delegacija žena na čelu s Nobelovkama Jody Williams i Rigobertom Menchu prošli tjedan je objavila izvješće o  visokoj stopi rodno uvjetovanog nasilja koje trpe žene u Latinskoj Americi. Nasilje nad ženama u Meksiku, Guatemali i Hondurasu u velikom je porastu, za što se djelomično krivi neučinkovit i vrlo agresivan rat protiv droge koji vode Sjedinjene Američke Države.

Tijekom proteklog desetljeća broj femicida povećao se za 257 posto u Hondurasu, za 40 posto u Meksiku i za 30 posto u Gvatemali, a u posljednjih nekoliko godina u tim su zemljama ubijene 24 žene braniteljice ljudskih prava. Prisjetimo se ubojstva Agnes Torres Sulce prije samo par mjeseci.

Nasilje ne čine samo organizirane zločinačke organizacije, nego i vladine sigurnosne snage.  Pojačana militarizacija koju podupire vojska SAD-a i policijske akcije koje se vode protiv narko kartela u zemljama Latinske Amerike pogoršavaju ionako visoku stopu nasilja.

Tamošnje vlade prepoznaju problem širenja droge i rasta utjecaja narko kartela, ali čine vrlo malo praktičnog u suzbijanju istih. Dapače, u nekim slučajevima vlade direktno sudjeluju u pojačanom nasilju. Zločini počinjeni nad ženama ostaju neriješeni i nekažnjeni zbog slabih vladinih institucija, rupa u zakonu i pravosudnom sistemu, te manjka političke volje za potrebnim promjenama.

"Jedno od najviše uznemirujućih otkrića jest da vlade, unatoč tome što formalno priznaju problem, u praksi čine malo da suzbiju nasilje, posebno u slučajevima koji uključuju vladine snage. U nekim slučajevima vlade su izravno upletene u nasilje. Iznimno nasilni namješteni zločini i represija usmjerena protiv žena ostaju uvelike neistraženi, neriješeni i nekažnjeni, uslijed krhkih državnih institucija, dubokih mana u političkim i pravnim sustavima ovih zemalja i manjka političke volje za reformu politika i institucija koje ih implicitno odobravaju.

Rastuća militarizacija i policijska represija pod krinkom rata protiv droge dovela je do više ukupnog nasilja i češćih napada na žene, koje su uložile napore da zaštite svoje zajednice od prijetnji njihovim zemljama i prirodnim resursima i protestirale protiv vojnih i policijskih zlostavljanja", stoji u izvješću o nasilju nad ženama u Latinskoj Americi.


Izvješće zatim ističe da žene u regiji pozivaju SAD da prestanu financirati zlostavljačke sigurnosne snage te da umjesto toga daju više pomoći "socijalnim programima koji osnažuju temeljna ljudska prava i demokraciju." Nadajmo se da će se njihovi glasovi čuti. No, čak i nakon što je četvero nenaoružanih ljudi, uključujući dvije trudnice, ubijeno u raciji protiv droge pod vodstvom Amerikanaca nedavno u Hondurasu, ne čini se da su SAD voljne promijeniti vlastite prioritete.

Tagovi: amerika, femicid, gvatemala, honduras, latinska amerika, meditacija, rat protiv droge, rat protiv žena, svijet, ubojstva, žene femicid

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM