Vijesti

09.05.2012. 12:41:01 (Civilnodrustvo.hr)

Analiza stanja prava djece i žena u Hrvatskoj

Analiza stanja prava djece i žena u Hrvatskoj, koju je napravio Institut Ivo Pilar, u izdanju Ureda UNICEF-a za Hrvatsku predstavljena je u Hrvatskom saboru.

Analizu je napravio tim stručnjaka Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, na čelu s prof.dr.sc. Andrejom Brajša Žganec. Analiza donosi presjek i uvide u stanje prava djece i žena te preporuke za daljnje djelovanje za unaprjeđenje tih prava.

Od preživljavanja do participacije djece, Analiza daje pregled podataka, politika i inicijativa u Hrvatskoj te problema koji leže u pozadini zaštite prava djece i žena. Od nejednakosti u pristupu uslugama do programa i javnih politika koje donose rezultate sve do fokusa na posebno ranjive skupine – djecu s teškoćama u razvoju, djecu koja žive u siromaštvu i romsku djecu, Analiza predstavlja stanje kakvo jest, uzimajući u obzir dostupne podatke i istraživanja.

Analiza također poziva na dodatna istraživanja koja bi omogućila još dublje uvide u pojedine probleme i tako pomogla pri donošenju novih politika. Na predstavljanju Analize prisutnima su se obratili: Lora Vidović, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu, Milanka Opačić, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, prof.dr.sc. Marina Ajduković, recenzentica, Pravni fakultet, Studijski centar socijalnog rada te prof.dr.sc. Andreja Brajša Žganec, voditeljica projekta pri Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar.

"Razvoj potencijala svakog djeteta nije samo obaveza koja proizlazi iz Konvencije o pravima djeteta nego i tema koja bi trebala biti u srcu svakog razvojnoga plana društva. Dobit koju društvo može ostvariti ulažući posebice u ranjive skupine djece od rane dobi je vrlo opipljiva i dokazana. I Analiza nas vodi u tom smjeru, predlažući konkretne mjere za poboljšanje i ostvarivanje jednakih šansi za svu djecu i žene", poručila je prilikom predstavljanja publikacije Lora Vidović, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

Analiza stanja prava djece i žena je temeljni dokument koji se koristi pri planiranju aktivnosti UNICEF-a u nekoj zemlji te koji pomaže pri izradi nacionalnih planova aktivnosti za prava djece. Posljednja Analiza stanja prava djece i žena u Hrvatskoj je napravljena 1998. godine. Izradu Analize je financirao Regionalni ured UNICEF-a u Ženevi.

Tagovi: analiza, analiza stanja prava djece i žena u hrvatskoj, djeca, hrvatska, ivo pilar, ljudska prava, prava, unicef, žene

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM