Vijesti

27.03.2012. 10:25:59 - Andrea Laurić (voxfeminae.net)

Ah ti kućanski poslovi ili povijest domaćinstva

Osim modernizacije kućanskih aparata i interijera, izložba 'Ah, ti kućanski poslovi' cinično podsjeća da se unutar marketinške prezentacije privatne sfere doma malo toga promijenilo, odnosno unaprijedilo.Kao i u nostalgičnim vremenima s kraja 19. do sedamdesetih godina 20. stoljeća koje izložba prezentira, i danas je jasno vidljiv odnos moći unutar područja rada gdje se kućanski poslovi uglavnom smatraju ženskom brigom i ne nužno cijenjenim radom.

Autorice izložbe su Ksenija Katalinić, Radmila Biondić i mr.sc. Marina Vinaj, voditeljice tri odjela Muzeja Slavonije koja je okupila tristotinjak izložaka iz tri muzejska odjela (Tehničkog odjela, Odjela umjetničkog obrta i Odjela hemeroteke).

Na izložbi se možete, uz masivne i komplicirane ručno pokretane kuhinjske naprave, peći i štednjake na kruta goriva, plinska glačala ili kuhala, podsjetiti koliko je teško bilo biti ženom prije komercijalizacije električnih aparata. Primjer je Radion deterdžent za rublje, koji se oglašavao pod sloganom Pere sam!, ali je prvotno rublje trebalo cijelu noć namakati, drugi dan iskuhavati (na štednjaku na drva), zatim ispirati.

Također, izloženi su i stari marketinški plakati koji reklamiraju šivaće strojeve, modu, kuhinjska pomagala i sredstva za čišćenje od kojih neke i danas možemo kupiti (Dr. Oetker's). U posebnoj prostoriji omogućeno je gledanje reklama iz 1950ih godina, koje su trajale skoro 10ak minuta te pažljivo objašnjavale svaki korak upotrebe određenog proizvoda.

Članak u cijelosti pročitajte na:  http://www.voxfeminae.net:80/cunterview/kultura/671-ah-ti-kuanski-poslovi-ili-povijest-domainstva-izloba

Tagovi: hrvatska, izložba, kućanski poslovi

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM