Vijesti

25.01.2012. 09:35:47 - Kristina Vlaović

Sjećanja - mogu li potaknuti promjene?

 Suncokret. Centar za žene žrtve rata. CESI. ZaMir. B.a.B.e. Centar za mirovne studije. Mali Korak. Delfin Pakrac. Ovo su samo neke od značajanih nevladnih udruga koje se svakodnevno bore za promicanje i unaprijeđenje ljudskih prava, a zajednički nazivnik im je Antiratna kampanja. Zašto? Zato što su iz nje spomenute udruge nastale.

Dvorana u Kući ljudskih prava popunjena do zadnjeg mjesta. Razlog? Predstavljanje knjige ARK: Neispričana povijest Vesne Janković i Nikole Mokrovića u sklopu obilježavanja dvadesete godišnjice osnivanja Antiratne kampanje Hrvatske. Riječ je o knjizi koja na temelju sjećanja na svojevrstan način dekonstruira Domovinski rat iz perspektive onih koji su sudjelovali u događajima 90-ih godina u okviru Antiratne kampanje.

Osnovana u lipnju 1991. godine, Antiratna kampanja okupljala je aktiviste i aktivistice koji su se u tom ratnom razdoblju zalagali za uspostavu normi karakterističnih za društvo u "normalnim" uvjetima, poput ljudskih prava. Aktivisti i aktivistice našli su se u teškom položaju jer su s jedne strane, priznavali pravo na oružanu samoobranu, ali su s druge strane, osjećali da se moraju boriti za ljudska prava. ARK je spontana građanska inicijativa te je knjiga kao takva bilješka o razvoju civilne scene u Hrvatskoj."Knjiga je mozaik sjećanja i dokumenata", kako je rekla Vesna Kesić.

"Sudjelovao sam u ratnoj kampanji u događajima devedesetih te mi je bilo zanimljivo čitati o drugoj strani", dodaje profesor Ozren Žunec naglašavajući kako je knjiga dirljiva zbog hrabrosti koja je bila potrebna aktivistima Antiratne kampanje.

Urednici Vesna Janković i Nikola Mokrović priznali su kako je nastajanje knjige bio težak proces, ali da su ipak uspjeli unatoč prijeporima, osporavanju i nevoljkosti sudjelovanja. Janković je izjavila da knjiga za nju osobno predstavlja suočavanje s jednim dijelom vlastitog života. Dodala je kako je cilj knjige otvoriti diskusiju o mitovima koji su postali dio političke retorike i raspraviti o tome koliko su stvarni te možda i promijeniti ono što već stoji u udžbenicima. "Knjiga je prilog povijesti civilnog aktivizma i prilog razvitku diskusije nekih od nerazriješenih mitova", iznosi Vesna Janković.

Za kraj je izražena nada kako se neće stati na ovoj knjizi, da će se mladi zainteresirati za temu i preuzeti na sebe daljnje istraživanje tog dijela naše povijesti i da će se mitovi konačno demistificirati.

Tagovi: antiratna kampanja, ark, hrvatska, pacifizam

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM