Vijesti

21.11.2011. 15:32:54 - T.B.

Stranke uglavnom prihvaćaju zahtjeve iz Platforme 112, ali...

Građanski nadzor vlasti biti će nužan

U dvorani HND-a održana je 21.11.2011. javna tribina organizacija civilnoga društva okupljenih u Platformi 112 -Za Hrvatsku vladavine prava s predstavnicima i predstavnicama nekoliko stranaka, koalicija i nezavisnih lista koje izlaze na parlamentarne izbore 2011.  Pozivu na sudjelovanje odazvali su se: Vesna Pusić (HNS, Kukuriku koalicija), Dražen Horvat (HSP), Mirela Holy (SDP, Kukuriku koalicija), Branko Vukšić (Hrvatski laburisti/Stranka rada), Dorica Nikolić (HSLS), i Saša Milošević (SDSS). Nekoliko minuta prisustvovao je i Drago Pilsel (Savez za građansku i etičku Hrvatsku) koji je iz ne sasvim jasnih razloga demonstrativno napustio tribinu nedugo nakon dolaska.  Raspravu su moderirali novinarka Ivana Dragičević-Veličković i aktivist Eugen Jakovčić .

 

Nakon uvodnog izlaganja Sandre Benčić (CMS) tijekom kojeg su ukratko predstavljeni zahtjevi i dobiveni pisani odgovori, otvorena je rasprava u kojoj su predstavnici stranaka/koalicija/nezavisnih lista obrazlagali svoja stajališta prema pojedinim zahtjevima. Osim Kukuriku koalicije, koja je ustvrdila da su pitanja prekompleksna za jednoznačne odgovore, sve su druge prisutne stranke prethodno dostavile ispunjene upitnike. HDZ, HSS, HDSSB i HSP1861 nisu ni ispunile upitnik niti su se odazvale pozivu, što znači da ne vide smisao u uspostavi dijaloga s organizacijama civilnoga društva Platforme 112.

 

I ispunjeni upitnici i održana rasprava pokazali su visok stupanj konsenzusa oko velikog broja zahtjeva Platforme 112, što pokazuje da se u pitanjima demokracije, vladavine prava i zaštite ljudskih prava gubi granica između lijevih i desnih stranaka, što prepoznajemo kao bitan pomak u razvoju demokratske kulture u Hrvatskoj. Spornim za HSP ostaje pitanje istospolnih brakova i posvajanja djece, čemu se protive, no istovremeno podržavaju uklanjanje homofobnih sadržaja iz školskih udžbenika. Mirela Holy je istaknula da ona i Vesna Pusić osobno imaju po pitanju LGBT prava progresivnija mišljenja od same Kukuriku koalicije koja smatra da se ta prava trebaju urediti Zakonom o registriranom partnerstvu, a ne Obiteljskim zakonom.

 

Najvišu razinu neslaganja sa zahtjevima iskazao je HSLS, pravdajući to činjenicom da se radi o zahtjevima koji iziskuju proračunska davanja za što, po njima, država trenutno nema sredstava.

Vidljivo je da Kukuriku koalicija nije poduprla neke od zahtjeva kojima je cilj unaprjeđenje sudioničke demokracije, kao što su smanjenje broja potpisa za građanski referendum, okupljanje na Markovom trgu te obavezno provođenje javne rasprave kod donošenja javnih politika i zakona koje bi regulirali poslovnici Vlade komentiravši da se ponekad jednostavno nema vremena za javnu raspravu jer treba brzo djelovati. Kod ukidanja zabrane okupljanja na Markovom trgu, Vesna Pusić je istaknula da treba definirati pod kojim kriterijima i na koji način bi se dopustilo javno okupljanje, no da sigurno ne bi dozvolili višetjedno kampiranje ispred Vlade, a čemu se svjedočilo za Račanove Vlade.

 

Današnja rasprava dala je prilično jasnu sliku odnosa nekih političkih stranaka/koalicija/neovisnih lista prema ključnim pitanjima za daljnji razvoj vladavine prava i zaštite ljudskih prava u Hrvatskoj te pokazala da će, ma kako saziv novog Sabora izgledao, jaki građanski i medijski nadzor biti i nadalje nužan korektiv vlasti. 

Tagovi: civilno društvo, izbori, kukuriku koalicija, mirela holy, okupljanje na markovom trgu, platforma 112, vesna pusić

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (2)

Stari komentari

:
Napustio sam raspravu jer je bila loše moderirana. Zakasnio sam 25 minuta a u idućih 25 minuta, koliko sam bio za stolom, pokušao sam se javiti tri puta, čak sam ustao do moderatora Eugena Jakovčića, ali neuspješno. Svi su drugi govorili koliko su željeli, neki čak i po tri puta dok sam ja strpljivo čekao. Onda je Marina Škrabalo ustala da zaključi prvu točku (bez da mi se dopusti da kažem barem jednu rečenicu) a na toj točki su se moderatori zadržali punih 50 minuta! Pošto sam vidio da ''velike'' igračice iz Kukuriku imaju povlašteni položaj i da nema ravnopravnosti među sudionicima panela, to sam kazao moderatorici Ivani Veličković, uz napomenu da je don Ivan Grubišić pozitivno odgovorio na 111 pitanja. Na jednom, o abortusu, se suzdržao. Eto, to su moji motivi, razlozi odlaska, kolegice T.B. Imao sam, zapravo, važnijeg posla nego promatrati glumu predstavnica Kukuriku kao i puzanje moderatorice i moderatora pred njima što najavljuje onu istu situaciju NVO-scene kakvu smo imali nakon demokratskih promjena 2000.
22.11.2011. 01:38
tajuska:
eto, sada razlozi vise nisu nejasni. hvala na pojasnjenju.
22.11.2011. 09:24

Iz drugih medija

AEM