Vijesti

15.11.2011. 22:53:27 - T.B.

Žene na listama

HDZ 22%, Kukuriku koalicija 30%

Hrvatska demokratska zajednica objavila je svoje izborne liste i što se tiče zastupljenosti žena nema velikog pomaka u odnosu na 2007. godinu kada je na listama bio udio od 19,48%. Na ovogodišnjim HDZ-ovim listama svoje su mjesto našle 32 žene što je udio od svega 21,6%, dakle skoro dvostruko manje nego što Zakon o ravnopravnosti spolova propisuje. Najbolja lista HDZ-a je ona u prvoj izbornoj jedinici na kojoj je 6 žena ili 42,8% te je to jedina lista koja je rodno uravnotežena, a najslabija je izborna lista za dijasporu te izborne liste u desetoj, sedmoj i petoj izbornoj jedinici (zanimljivosti radi,  liste u sedmoj i petoj su najslabije što se tiče zastupljenosti žena i Kukuriku koaliciji, a istovremeno HSP u sedmoj izbornoj jedinici ima svoju razvikanu listu sa 14 kandidatkinja).

Što se tiče imena, kao što je bilo i očekivano svega su dvije žene prve – Martina Dalić u sedmoj i Jadranka Kosor u petoj izbornoj jedinci. Jednako tako nema velikih iznenađenja. Od poznatijih mlađih žena tu su Martina Banić i Margareta Mađerić. HDZ-ove gradonačelnice Vilmica Kapac, Josipa Rimac i Branka Juričev Martinčev nalaze se na donjim dijelovima lista, jednako kao i Dubravka Šuica koja je tek na 13. mjestu u desetoj izbornoj jedinici. Općenito, malo je žena u gornjim dijelovima lista – više od sedmog mjesta uz Dalić, Kosor i Banić pozicionirane su još dosadašnje zastupnice Đurđica Sumrak, Ivanka Roksandić, Vesna Buterin i Ljubica Lukačić, glasnogovornica stranke Sunčana Glavak, te Jasna Opačak iz Buja. Dobro su prošle koalicijske partnerice HDZ-a Nevenka Bečić i Vesna Škare Ožbolt koje su na izglednim mjestima u gornjoj polovici liste. Na donjim dijelovima lista uglavnom se s izuzetkom Vesne Bosanac, Ane Lovrin, Katarine Fuček, nalaze razmjerno nepoznata imena, a koja ćemo vam se uskoro potruditi predstaviti u sklopu Libelinog predstavljanja kandidatkinja.

 

Objavljene su i cjelovite liste Kukuriku koalicije. Već smo pisale o SDP-ovim kandidatkinjama te činjenici da je sam SDP ukupno kandidirao 33% žena. HNS je kandidirao 6 žena što među njihovim kandidatima čini 26%. Najpoznatije ime je Vesna Pusić, a svoje mjesto je u trećoj izbornoj jedinci našla i predsjednica Ženske inicijative Sonja Konig. IDS nije kandidirao niti jednu ženu među svoja četiri mjesta na listi u osmoj izbornoj jedinici, a HSU je kandidirao 4 žene što je 40% njihovih kandidata (od kojih je jedna pročelnica zagrebačkog ureda za socijalnu skrb i branitelje Višnja Fortuna). Ukupno gledajući liste Kukuriku koalicije imaju 30% žena, a svega dvije liste prelaze 40% - one u četvrtoj i osmoj izbornoj jedinici.

 

Državno izborno povjerenstvo je objavilo da je prema njihovim dosadašnjim podacima kandidirano oko 35% žena što predstavlja rast od 5% u odnosu na 2007. godinu. No ako gledamo kandidature onih sa izglednim šansama za osvajanje zastupničkih mjesta, a tu su prije svega Kukuriku koalicija i HDZ, tada je jasno vidljivo da u konačnici teško možemo očekivati značajniji odmak od zadnjeg saziva Sabora te da ćemo se opet vrtiti oko 20%-25% žena u parlamentu.

Tagovi: izbori, kukuriku koalicija, političke stranke, žene na listama

Vezani članci:

Facebook komentari

Prikaži stare komentare (4)

Stari komentari

LARISA :
NAJGORA LISTA HDZ.-a po zastupljenosti žena je 10.a,x,deseta -žene su na 13 i 14 mjestu .a 5 i 7 izborna jedinica imaju žene na 1 mjestu.
25.11.2011. 23:15
tajuska:
tako je, promakla nam je deseta u kojoj su na listi takoder samo dvije zene. ako se gleda raspored onda je deseta svakako najgora.
26.11.2011. 10:06
larisa:
ali nije promakla nama ženama u Splitskodalmatinskoj županiji.
Pa tako 20 godina.
Mislim da Vam i ovi postotci nisu točni.
26.11.2011. 22:14
tajuska:
koji postoci nisu tocni? Deseta je uracunata u zbroj samo sto nije u tekstu posebno navedena (sto ja naknadno ispravljeno). HDZ-ov problem s dalmatinskim zenama (najkonkretnije ovima u SDZ) je za neko kulturolosko proucavanje. Bilo ih je vec nekoliko koje su bile jako angazirane ali se nikada nisu pojavljivale na listama ili bi brzo zavrsile izvan igre...Sanja Bilac je zadnji slucaj kako se cini.
26.11.2011. 22:31

Iz drugih medija

AEM