Vijesti

09.03.2009. 11:24:52 (MojPosao.net)

U Hrvatskoj 23 posto slabije plaćene

Iako se i u Hrvatskoj žene u većoj mjeri odlučuju na visoko obrazovanje, pa čak i u većem postotku završavaju fakultete, one i dalje imaju veći u dio u ukupnoj nezaposlenosti. Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) žene su u siječnju 2009. činile 61,5 posto ukupnog broja nezaposlenih, dok je muškaraca bilo tek 38,5 posto. Među ukupno 254.291 nezaposlenom osobom, bilo je 156.348 žena.

Istraživanje o visini plaća koje je MojPosao proveo krajem 2008. pokazalo je da žene u Hrvatskoj u prosjeku imaju 23 posto manju plaću od muškaraca, dok posljednji podaci Europske komisije pokazuju da žene unutar 27 zemalja članica zarađuju 17,4 posto manje od muškaraca.

Nejednakost je najizraženija u Estoniji gdje žene zarađuju čak 30,3 posto manje od muškaraca, dok je najmanja razlika u Italiji (4,4 posto).

Iako se do prije samo godinu dana smatralo da su plaće žena na globalnoj razini 16,5 posto manje od plaća muškaraca, Međunarodna konfederacija sindikata (ITUC) je upozorila da bi razlika u plaćama muškaraca i žena mogla bi biti i veća nego što to inače pokazuju službeni podaci.


Naime, u izvještaju "(Ne)ravnopravnost spolova na tržištu rada" koji se temelji na rezultatima istraživanja provedenog nad 300.000 žena i muškaraca u 20 zemalja, stoji da žene u prosjeku imaju 22 posto manju plaću od muškaraca.

Brojna su istraživanja posljednjih mjeseci sugerirala da bi trenutka ekonomska kriza negativno mogla utjecati na zapošljavanje žena i mogućnosti njihova napredovanja unutar organizacija, a ITUC ne dvoji da bi se takve slutnje mogle i ostvariti.

I prijašnje su krize posebno negativno utjecale na položaj žena u državama u razvoju te u sektoru izvoznih industrija i poljoprivrede, ističu u izvješću. Uz to, napominju, bilo koje smanjenje izdvajanja vlada zemalja za zdravstvo, socijalnu zaštitu i obrazovanje često najjače pogađaju žene.

Istovremeno, Međunarodna organizacija rada (ILO) upozorila je da bi zbog krize bez posla moglo ostati od 24 do 52 milijuna ljudi, pri čemu bi se broj nezaposlenih žena mogao povećati čak i za 22 milijuna. Stopa nezaposlenosti žena trebala bi se u tom slučaju povećati na čak 7,4 posto, dok bi se stopa nezaposlenosti muškaraca mogla povećati na 7 posto. (V. K.)

Tagovi: sindikati, tržište rada

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM