Vijesti

13.06.2011. 16:13:55

Oštra osuda nasilja i neučinkovitosti policije

Gordana Lukač Koritnik

Gordana Lukač Koritnik

Za razliku od Predsjednika i Premijerke, nasilje na Split Pride-u su oštro osudile Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik i Gordana Sobol, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova  Hrvatskog sabora.

Sobol izražava duboko zgražanje nad stihijom netolerancije, agresije i homofobije kojoj smo nažalost svjedočili protekle subote u Splitu:

-Hrvatska kao zemlja koja je već gotovo članica Europske unije, zemlja u kojoj je, vjerujem, većina građana također zasigurno bila osupnuta nasiljem i izrazima mržnje koje smo vidjeli na splitskim ulicama, ne smije ni u kom slučaju dozvoliti eskalaciju takvog netolerantnog ponašanja i mora pronaći načina da se, prije svega mlade generacije ali i svi ostali građani, educiraju o tome što u stvari znači uvažavanje različitosti, koje ne samo da nam je zakonska obveza nego je prije svega i civilizacijska tekovina.

Nije dovoljno samo izglasavati zakone

-Nažalost i ovaj puta se pokazalo koliko nije dovoljno samo izglasavati zakone kako bismo "zatvorili neka poglavlja" već je nužno istinski i dosljedno ih provoditi, kako na planu nediskriminacije tako i na svim ostalim područjima, u čemu su najodgovornije upravo državne institucije.

Osnovna ljudska prava zapisana u Ustavu Republike Hrvatske  zagarantirana su svim osobama

Lukač Koritnik smatra da je ove subote u Splitu onemogućeno ustavno pravo na slobodu  javnog okupljanja, udruživanja i izražavanja i drži to nedopustivim:

Povorka ponosa LGBT osoba ili Split Pride je nenasilni događaj čiji je cilj osvijestiti javnost o  postojanju i pravima osoba drugačije seksualne orijentacije. Istoga dana održana je u Varšavi Parada ravnopravnosti, a policija je uspješno spriječila, kako se navodi u medijima, konzervativne i radikalne nasilne skupine. Istoga dana je održan i Euro Pride u Rimu koji je prošao bez izgreda iako je okupio gotovo milijun ljudi.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu ignoriralo upozorenja

Prije održavanja Split Pride-a  uputila sam zahtjev Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu da ispita postojanje zakonske osnove za pokretanje kaznenog ili prekršajnog postupka protiv pokretača Facebook stranice  naziva "Gradom Splitom krv će liti, gay parade neće bit sve ćemo vas pobit" budući da se na njima izravno poziva na nasilje motivirano mržnjom prema osobama homoseksualne spolne orijentacije te zatražila žurno postupanje i obavijest o učinjenom. Još uvijek nisam dobila odgovor.

U petak, uoči Pride-a, razgovarala sam sa visoko rangiranom osobom  u PU Splitsko-dalmatinskoj koja me uvjeravala da je sve pod kontrolom, da je policija  učinila sve predradnje i da garantira sigurnost sudionicama i sudionicima povorke. 

No, činjenice govore drugačije: policijski helikopter koji je kružio  nad Splitom nadgledao je naglo okupljanje  tisuća ljudi  na rivi, od kojih su mnogi sudjelovali u napadima na povorku, pojedini policajci su, prema svjedočenjima očevidaca, na karti tražili mjesto događanja, na ruti prolaska povorke sudionici i sudionice  našli su se u okruženju nasilnika koji su na njih bacali  kamenje i druge predmete, uključujući i suzavac i pirotehnička sredstva. Strašno je što su pojedini ljudi ozlijeđeni, stvar je puke sreće što nije došlo do težih posljedica. 

Splitska policija dovela sudionike/ce Split pride-a u "sačekušu" na Rivi

Raspolažem svjedočenjima očevidaca, koja još nisu objavljena u medijima, a iz kojih jasno proizlazi da su sudionici i sudionice  iz sigurne zone dovedeni u prostor u kojem su sa tri strane bili opkoljeni gomilom koja ih je vrijeđala i gađala unaprijed pripremljenim predmetima.  Smatraju da su bili dovedeni u "sačekušu". Traženja da ih se evakuira nisu odmah uvažena od strane policije čime se njihova izloženost nasilju produljila.

Stoga smatram neprihvatljivim  tvrdnju da je policija učinila sve što je mogla budući  je  evidentno kako  nije adekvatno spriječila nasilničke napade na povorku Split Pride-a i LGBT sudionike i sudionice povorke.

Već godinama upozoravam na neprihvatljivost nasilja prema pripadnicima i pripadnicama LGBT populacije, u svojim izvješćima izvještavam Hrvatski sabor o dalje prisutnoj homofobiji i neophodnosti šire javne osude homofobnog ponašanja i izjava, kao i nasilničkih napada.  

 U Hrvatskoj postoje dvostruka mjerila zaštite temeljnih prava građana i građanki

Ta sramotna splitska subota mogla se spriječiti. Samo  prije desetak dana svjedočili smo činjenici kako policija može vrlo učinkovito osigurati javno  okupljanje. Nasilje koje je dopušteno u subotu, ukazuje da u Republici Hrvatskoj postoje dvostruka mjerila  kada se radi o zaštiti temeljnih prava i dostojanstva njezinih građanki i građana.  Ta dvostruka mjerila pokazao je i Sindikat državnih i lokalnih službenika svojim današnjim priopćenjem iz kojeg proizlazi da država samo nekim osobama i skupinama treba pružati zaštitu bez obzira na njenu cijenu,  dok druge osobe svoja temeljna ljudska prava moraju koristiti " s više takta i razuma ". Time jedan sindikat, koji  koristi ustavno pravo na udruživanje i javno okupljanje bez da  ikome pada na pamet da ih upućuje na "takt i razum", drugoj skupini to pravo uvjetuje  nekim, samo njima jasnim, taktom i razumom.

Posebno zabrinjavaju stajališta javnih osoba koji krivnju prebacuju na žrtve, ali ne iznenađuju jer predstavljaju staru i prokušanu taktiku da ih se spriječi u ostvarivanju Ustavom zagarantiranih prava, pa očekujem jasno i argumentirano stajalište policije o događajima u Splitu u nadi da neće koristiti istu retoriku.

Tagovi: gordana lukač koritnik, gordana sobol, homofobija, nasilje, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, split pride

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM